ANPC câștigă pe fond un proces erga omnes împotriva BCR. Dobânda netransparentă și comisionul de administrare considerate clauze abuzive. Dacă se menține sentința, atunci banca va fi obligată să modifice toate contractele în cauză

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) câștigă în primă instanță un proces erga omnes (cu efecte asupra tuturor contractelor de credit similare) împotriva BCR. Hotărârea pronunțată de Tribunalul București în dosarul 1192/2/2015 nu este definitivă, BCR având posibilitatea de a declara apel la Curtea de Apel București.

Dacă Curtea de Apel București menține sentința Tribunalului București, atunci BCR va fi obligată să elimine respectivele clauze din toate contractele de credit în care se regăsesc.

Așadar, instanța de judecată (în speță, Tribunalul București) a constatat caracterul abuziv și a declarat nulitatea clauzelor referitoare la dobânda de referință variabilă și netransparentă aplicată de către BCR, precum și comisionul lunar de administrare aplicat ca procent la valoarea creditului.

Iată clauzele atacate de către ANPC:

„S-a procedat la verificarea contractului de credit   imobiliar pentru cumparare imobil Flux Optional, ocazie cu care s-a constatat   ca urmatoarele clauze contractuale sunt posibil abuzive dupa cum urmeaza: Potrivit art 5 din contract contract ,,dobanda curenta   este de …% pe an si este fixa in primul an si variabila ulterior. Dupa   aceasta data dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila   care se afiseaza la sediile BCR la care se adauga … puncte procentuale’’ Comision de administrare care potrivit art 8 lit c din contract este in valoare de 65 euro lunar   reprezentand un procent de … % din valoarea creditului contractat Contractul de credit imobiliar pentru cumparare   imobil Potrivit art 5 dobanda curenta este de …% pe an si este   fixa in primul an si variabila ulterior. Dupa primul an dobanda curenta este   formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR   la care se adauga … pp Comision de administrare care potrivit art 8 lit c   din contract este in valoare de … euro lunar reprezentand un procent de …% din   valoarea creditului contractat Contractul de credit   nenominalizat garantat cu garantii reale Potrivit art 5 dobanda curenta a fost initial …% pe an   si ulterior variabila incluzand o marja de risc client 0.  Art 2.2 din Conditii Generala de creditare, anexa la   contractul de credit nr 764 din 05.10.2004 ,,pe parcursul derularii creditului, banca   poate modifica marja de risc client fara consimtamantul clientului, noul   nivel aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului   existent. Modificarea marjei de risc client conduce la recalcularea dobanzii   curente’’ Contractul de credit bancar Maxicredit Super BCR     Potrivit art 5 din contract dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga o marja fixa de … pp.”

Iată minuta soluției pronunțate de Tribunalul București:

„Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv al clauzelor contractuale cuprinse în art.5 teza a III-a şi în art.8 lit.c) din contractele de credit bancar pentru persoane fizice nr.P24/10.04.2008 ?i nr.3125/27.11.2006 ?i art.5 teza a II-a din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr.2648/16.12.2015. Obligă pe pârâtă să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive men?ionate din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale. Menţine procesul-verbal de constatare a contravenţiei nr.0654819/1295 din data de 21.05.2014 ca fiind legal ?i temeinic. Aplică pârâtei sancţiunea amenzii contraven?ionale în cuantum de 1000 lei. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 16.11.2017.”

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci