Marius Dunca: „Aș vrea să le pot suspenda activitatea”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat că băncile comerciale nu au acceptat prezența reprezentanților autorității la negocierile dintre AURSF și instituțiile financiare.

El a precizat că, în aceste condiții, a decis desfășurarea unui control tematic la operatorii financiar-bancari. „Dacă nu ne-au primit să asistăm la negocieri, ca observatori sau mediatori, ne vor primi ca autoritate de control.

Afirmațiile șefului ANPC au fost confirmate și de președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, care a relatat că la prima întâlnire cu preprezentanții băncilor, programată să se desfășoare la sediul ANPC, toate băncile au motivat că au alte activități programate și că nu pot participa. De asemenea, creditorii au fost extrem de negativi cu privire la participarea oricăror reprezentanți ai Protecției Consumatorilor la aceste discuții.

Președintele ANPC a mai declarat că în urma controalelor deja efectuate la bănci, privitor la clauzele abuzive din contracte și la punerea în aplicare a unor decizii definitive ale autorității, s-au aplicat sancțiuni și s-a dispus restituirea sumelor încasate neîntemeiat. „Am restituit consumatorilor, în urma controalelor de până acum, 425 mii lei, 8000 euro și 21000 CHF”, a precizat Dunca.

El s-a referit și la comportamentul băncilor față de clienți, chiar în cazuri în care conduita acestora s-a dovedit abuzivă. „La nivel de declarații, toate băncile sunt ași. Când e să pună în aplicare, nu fac nimic”, a mai spus Marius Dunca.

„Vrem să vedem, prin aceste controale, dacă au pus sau nu în aplicare măsurile de remediere a problemelor din contracte. Mi-aș dori să le pot suspenda activitatea de creditare. Mă consult cu toți specialiștii. Băncile nu au venit cu nicio măsură în sprijinul românilor care nu-și mai pot plăti creditele, dar sunt de bună-credință”, a mai spus șeful ANPC.

El a mai precizat că „sunt controlate toate băncile care au oferit creditele în CHF. Dar facem controale la toți operatorii financiar-bancari. Avem decizii definitive care nu sunt puse în aplicare. Chiar își bat joc de români, nu vor să înțeleagă că oamenii nu-și mai pot plăti creditele și ajung în stardă. Este inuman”, a încheiat Marius Dunca.

Sursa: paginadebanci.ro

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci