Criză franc elvețian. Premierul Poloniei: “Sunt de partea cetățenilor, nu a băncilor”

Premierul polonez Ewa Kopacz a anunțat luni că Executivul de la Varșovia lucrează la un plan de convertire în zloți a creditelor ipotecare în franci elvețieni, operațiune care se va face pe cheltuiala băncilor.

Anunțul lui Kopacz, care se pregătește pentru alegerile din acest an, a venit după ce sute de oameni au protestat pe străzile mai multor orașe din Polonia, cerând ajutorul guvernului ca urmare a aprecierii francului elvețian.
“Dacă ar fi să aleg între interesele băncilor și cele ale oamenilor care au luat aceste împrumuturi, sunt de partea oamenilor, dar pe cheltuiala băncilor, nu a bugetului de stat”, a declarat premierul pentru postul public de radio, conform Reuters.

Polonezii au aproape jumătate de milion de credite ipotecare în franci elvețieni, care valorează în total 36 de miliarde de dolari, adică 8% din Produsul Intern Brut al Poloniei.

Cu toate astea, analiștii nu se așteaptă ca Polonia să urmeze exemplul Ungariei, unde guvernul a forțat băncile să convertească în forinți creditele în valută și să compenseze clienții pentru împrumuturi anterioare pe care guvernul și instanțele le-au considerat oneroase.

Sursa: dcnews.ro

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci