Cum a procedat Ungaria cu creditele în franci elvețieni

Cum și-a protejat guvernul de la Budapesta cetățenii cu credite în franci elvețieni: una dintre soluțiile aplicate, după explozia cursului francului din ultimii ani, a fost cumpărarea imobilelor cu debitori restanțieri și lăsându-i pe aceștia să stea în ele cu chirii modice.

Austria, Ungaria și Polonia au cele mai mari procente de împrumuturi în franci din totalul creditelor. Cu ponderi de 30% – 40%, procente semnificative, care pot distorsiona serios întregul sistem, scrie BusinessCover.ro.

Acesta este și motivul pentru care Ungaria a intervenit atât de puternic pe piața bancară, suportând o parte din pierderi (prin cumpărarea imobilelor cu debitori restanțieri și lăsându-i să stea în ele cu chirii modice) și obligând și băncile să suporte o parte (prin limitarea dobânzilor și a cursului de schimb).

Ar fi bine să nu uităm totuși că banii cu care statul maghiar a intervenit în piață erau bani de la buget. Adică a obligat pe toată lumea să plătească pentru că o parte a publicului s-a împrumutat în franci.

La noi, unde dimensiunea respectivelor credite este mult mai mică, de 4,5 – 5% din total. De altfel, nici nu am văzut recent vreo cifră oficială legată de câte persoane au împrumuturi în franci, iar cifrele pornesc de la 60.000 și ajung la 200.000.

Cea mai exactă cifră a dat-o ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, după întâlnirea cu cei de la BNR, iar numărul de credite în franci este de 75.400, iar valoarea soldului este de 8,1 miliarde lei. Ponderea este de 4,5% din totalul creditelor acordate, dintre care 3,8% către populație, iar 0,7% către companii. Mai multe…

Convertirea creditelor în valută în Ungaria

În noiembrie 2014, Guvernul din Ungaria a decis că creditele ipotecare în valută vor fi convertite în forinţi la cursul pieţei, semn că autorităţile de la Budapesta vor să reducă presiunea asupra băncilor şi să susţină redresarea economică.

Premierul Viktor Orban, reales pentru un mandat de patru ani în luna aprilie, s-a angajat să elimine credite ipotecare în valută, în valoare de 14 miliarde de dolari, care au provocat intrarea în incapacitate de plată a multor familii, în urma deprecierii forintului în timpul crizei financiare.

Totodată, o lege aprobată la începutul anului trecut obligă băncile să despăgubească clienţii din cauza practicilor incorecte de împrumut, între care majorarea unilaterală a dobânzilor. Băncile trebuie să returneze clienţilor 1.000 de miliarde de forinţi (4,1 miliarde dolari), potrivit estimărilor oficiale. Detalii aici.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cum-a-rezolvat-ungaria-criza-francului-elve-ian_1612509.html#ixzz3p62emE6P
Follow us: @realitatea on Twitter

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cum-a-rezolvat-ungaria-criza-francului-elve-ian_1612509.html#ixzz3p62ZTZnm
Follow us: @realitatea on Twitter

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci