Ce parere aveti despre BNR, Banca bancilor?

SURSA:

https://ierisiastazi.wordpress.com/2014/01/22/banca-nationala-a-romaniei-nu-este-a-romaniei/

Banca Nationala a Romaniei nu este a Romaniei

Ca orice tara avem o banca de stat, sustinuta de stat. Dar controlata de stat?

Ce banca are Romania? BNR – Banca Nationala a Romaniei. Cand s-a infiintat, de ce s-a infiintat, cine a condus-o, cine o conduce? Nici un roman de rand nu poate raspunde, chiar daca site-ul oficial ne ofera aceste informatii.

Cand s-a infiintat? 17/29 aprilie 1880 a fost promulgata legea de infiintare a “unei banci de scont si circulatiune”, adica dupa 50 de ani de la primele discutii de infiintare a unei banci (un fel de epoca a pietrei a sistemului bancar romanesc). Atunci a luat fiinta Banca Nationala a Romaniei.

De ce s-a infiintat? Singura informatie oferita de bnr.ro (link-ul va trimite direct la sectiunea de istoric) este ca avea privilegiul exclusiv de emitere a monedei nationale.

Cine a condus-o? La aparitie, banca avea capital 100% romanesc, asta insemnand: o treime statul roman si doua treimi particulari. Hmmmmmmm! (Te mai intrebi de ce se bateau unii sa detina “fonctii” inalte in conducerea statului).

Cine o conduce acum? Pai aici e de discutat.

I) In perioada 1900 – 1925 statul roman si-a vandut participatia (a renuntat la actionariat), astfel ca Banca Nationala a Romaniei era detinuta de particulari cu rol “privilegiat”. O intrebare: eu daca imi fac firma si o trec sub numele de “SC Societatea Nationala Industriala a Romaniei SRL” pot?

II) In perioada comunista, BNR-ul este controlat de organele statului, mai precis de Ministerul de Finante, in perioada 1948 – 1957, iar din 1957 este condusa de Consiliul de Ministri.

III) Dupa revolutia din 1989, Banca Nationala a Romaniei isi reia actionariatul, “revenind la normal”. Mai precis actionariat privat privilegiat. Un fel de nemuritori ai tarii.

Cine sunt actionarii? Dati search pe fereastra de cautare oferita de site, iar daca voi gasiti ceva, sa-mi comunicati si mie.

Haideti sa tragem o concluzie rapida numai din putinele informatii preluate de pe site-ul oficial al BNR-ului (informatiile sunt mai multe, dar cei ce vor “scoli, spitale, dispensare” sunt in strada si protesteaza; ei nu citesc, nu se informeaza; ei s-au nascut destepti si gata informati).

Statul roman se imprumuta de la o societate bancara privata (Fondul Monetar International – pentru ca nici o unitate bancara mare nu este detinuta de un stat sau de un grup de state), tranzactia facandu-se printr-o alta societate bancara privata (Banca Nationala a Romaniei). Deci acum platim dobanda la cele 20 de miliarde euro (sau mai multe, ca oficial nu se stie exact) fixata de/cu FMI; in total 20+X miliarde de euro trebuie sa-i returnam fondului. Dar cele 20 de miliarde de euro intra in BNR, banca privata. Operatiunile sunt taxate de banca (stiti si voi cam cati bani ia o banca simpla la tranzactionarea a cateva sute de lei, d-apoi la cateva miliarde de euro). Prin urmare, BNR ia si o dobanda, dar si o serie de comisioane, prin urmare catre BNR avem suma Y de returnat. Dar, BNR are “privilegiul” (termen preluat de pe site) de a stabili si cursul euro-leu, dolar-leu, deci ne va taxa cat doreste, caci totul se calculeaza in euro.

Prin urmare, banii pe care statul roman ii da inapoi este 20+X+Y. Si va inchipuiti ca X+Y inseamna de la 1 la aproape 20 de miliarde?!

Va inchipuiti ca banii pe care statul roman i-ar fi putut utiliza in dotarea sistemului educational, de sanatate, agricultura sau armata, ii ofera ca dobanda si comisioane unor banci private?

Va inchipuiti ca banii cu care s-ar fi putut dota intreg sistemul medical cu avioane precum cel din hangar, cu autospeciale de ultima generatie sunt dati unor particulari ca mine, ca tine, ca oricare citeste acest post?

Va inchipuiti ca banii cu care s-ar fi sustinut intreg sistemul de invatamant in conditii mai mult decat ultra-moderne sunt dati unor particulari ca mine, ca tine, ca oricare citeste acest post?

Voi constientizati ca 1 miliard de euro inseamna 1000 de milioane de euro, bani ce ajung la niste particulari?

Si voi va ridicati viteji ca statul a dat 4 milioane de euro BOR-ului? Daca stati prost cu matematica si logica simpla, pentru ce mai sustineti construirea de scoli si spitale?

Asa ca stimati “intelectuali liber ganditori”, cand va adunati in turma si strigati ca vreti scoli si spitale, ganditi-va ca jumatate din banii vostrii dati statului nu sunt utilizati de stat, ci dati unor persoane private ce au “privilegiul” de a bate moneda, de a stabili valoarea unor cursuri monetare, de a stabili dobanzi, un fel de camatari protejati de lege (ca voi nu puteti face camatarie).

Credeti ca e o teorie a conspiratiei tot ce am scris aici? Vizitati acest site www.bnr.ro dati la istoric, iar daca ati fost pe la scoala si stati bine cu carcotelile la adresa institutiilor statului, o sa vedeti adevarul celor scrise mai sus.

P.S.: post dedicat inginerilor, profesorilor, medicilor, politistilor si altor “intelectuali” ce au capacitatea de a protesta in strada si de “a gandi liber”.

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci