SCRISOARE DESCHISĂ către BANCPOST și unele instituții cheie ale României

SCRISOARE DESCHISĂ

Către BANCPOST
și unele instituții cheie ale României

====

Dragi angajați ai Bancpost,

Dragi angajați ai legii,

Dragi angajați ai Instituțiilor României,

Dumneavoastră, fie că beți cafeaua împreună, făcând tot felul de strategii și proiecte, fie că nu vă cunoașteți, sunteți toți responsabili de soarta a sute de mii de familii din România: copii, tineri, adulți, bătrâni.

În numele acestora vă scriem azi.

Pentru dumneavoastră, angajații Bancpost, avem o întrebare:
====================================================
Cum vă simțiți știind că lucrați pentru un operator bancar care se face vinovat de distrugerea viitorului economico-social al miilor de familii de români de bună credință? În timp ce cuvintele curg pe acest document, curg lacrimi din ochii părinților pentru care fructele, hainele noi, rechizitele și medicamentele copiilor au ajuns „un lux”.

De ce? Pentru că Bancpost, după ce a promovat Creditul în CHF (franci elvețieni), nu își asumă nici măcar scăderea a 1-2 procente din dobândă. Și dacă a făcut-o pentru o perioadă, prin restructrurări și alte tertipuri au înmulțit frustrările acestor oameni încă o dată înșelați.

Pentru că Bancpost refuză reducerea soldului creditelor, în cazul așa ziselor oferte de conversie a creditelor din CHF în lei, astfel încât povara exploziei cursului CHF să fie preluată și de bancă, în mod echitabil.

Da, unii dintre dumneavoastră ați comandat aceste produse, alții ați comandat reclamele, alții ați „căutat clienții”. Desigur, nimeni nu a obligat pe nimeni. Ba chiar le-ați făcut un serviciu celor care aveau nevoie de o casă. Dar acum, având împreună cifrele în față, încotro?

Vă invităm să meditați…

Știm că printre angajații Bancpost sunt persoane, familii, care sunt terorizate zilnic, asemenea nouă, gândindu-se cum vor mai plăti urmatoarea rată, cum vor cumpăra hăinuțe copiilor etc. Azi vă spunem: aveți dreptul să trăiți și să vă purtați ca oamenii liberi. Nu sunteți singuri!

Da. SUNTEM CLIENȚII BANCPOST CĂRORA LI S-AU DISTRUS VIEȚILE PRINTR-O ÎNȘELĂCIUNE GRAVĂ!

Oameni buni, dacă nu era înșelăciune, Bancpost nu ne-ar fi mințit în anul 2010 că nu avem dobânzi abuzive. Dar a îndrăznit să ignore o ordonanță guvernamentală! Chiar zilele trecute a recunoscut public frauda din vreo 400 de contracte! Dar să nu vă gândiți că și-a cerut scuze personal sau public cuiva, ba chiar a furat a doua oară, direcționând banii în soldurile creditelor clienților (scăzând prejudiciul din solduri), fără acordul acestora, motivând că a fost „ordin ANPC”. Da, furt se numește, domnilor bancheri!

Dacă nu era înșelăciune, nu ajungeam ca, acum, în 2015, după nouă luni de solicitări ferme la negociere, să LUPTĂM ÎMPOTRIVA BANCPOST!

Dacă nu era înșelăciune, de mult timp poate luptam împreună cu Bancpost și toate organizațiile specializate, astfel încât efectele nocive ale acestui produs toxic, creditul în CHF, să fie stopate, iar greșeala să fie îndreptată, la nivel național.

Dacă Bancpost era de bună-credință, ar fi renunțat la clauzele abuzive din contracte înainte de a interveni ANPC-ul!

Pentru dumneavoastră, oamenii din domeniul politic, legislativ și administrativ, avem o veste bună:
============================================================

Ați fost alesi pentru a ne conduce, pentru a ne apăra, pentru a ridica România.

Nu mai putem sta doar să privim! În România „buba” a început să se spargă, iar noi vă vom ajuta să tăiați și mai adânc, să o curățați. Pentru că unii dintre dumneavoastră sunteți informați, bine intenționați, dar vă simțiți singuri, vă spunem că nu este așa: totul se întâmplă sub ochii a sute de mii de oameni, iar mulți dintre noi vor să se implice! Suntem nemulțumiți de educație, de sănătate, de administrație! Dar știți că din cauza ratelor, ne-am trezit că nici nu am mai avut timp să fim nemulțumiți, pentru că am fost manipulați doar să muncim, nu să mai și gândim!?

De la Bancpost am contractat credite cu rate asumate, dar nu umflate, abuzate!

Poate nu ați fost informați până acum corect. Dar iată, vă spunem noi că suntem mulți care am ajuns să fim părinți stresați, angajați disperați, rude și prieteni plângăcioși. Pentru că, financiar, suntem copleșiți de datoria la bancă și, mai mult, de comunicarea cu această bancă.

Bancpost nu înțelege că majoritatea ne-am plătit ratele, dar am acumulat datorii la persoane fizice, sau și mai rău, la alte bănci.

Cum poate afirma Bancpost, într-un proces, că ratele pot fi susținute și suportate de către client în continuare, doar pentru că sunt plătite la zi? Domnilor judecători, avocați specialiști, cum a putut fi formulat și aprobat un astfel de argument?
Am căzut pradă unor mecanisme de care nu ne-a protejat nimeni, mulți dintre noi acceptand ofertele bancilor doar din dorința de a ne trata cat mai repede de „Sindromul chiriașului”: locuiam în casa altora, stând cam tot lunar cu stresul că putem fi dați afară oricând pentru că se vinde apartamentul. Atunci era o afacere dacă se găsea cumparatorul potrivit! În plus, în fiecare lună dădeam unor străini banii familiei!
Dorim să plătim ratele în loc de chirii, nu să ne dorim întoarcerea în chirie! Doar legislativ se poate interveni!

Oameni dragi,

Vă rugăm pe toți să faceți un pas spre Omenie, solidaritate. Doar Împreună putem învârti rotițele, astfel încât ora să fie corectă mereu! Noi credem în ceasul bunicului președintelui nostru.

ANPC a dovedit că vrea să fie o Instituție Respectată. Și deja este. Mulți români au decis să fie „voluntari ANPC”, astfel încât să devenim civilizați. Colaborăm cu ANPC, trimitem scrisori, sesizări, dăm telefoane, urmărim activitatea comisarilor și… declarațiile lor de avere. Ne asumăm această vigilență pentru a încuraja producătorii și comercianții! Pentru a fi exemple puternice pentru copiii noștri! Dar am descoperit și lucruri care nu fac cinste acestei instituții: folosirea dublei măsuri în aplicarea legilor, timiditatea de a aplica sancțiuni contravenționale consistente împotriva bancilor delincvente, așa cum aplică micilor comercianți! Domnilor, de cine vă temeți?

Începând cu data de 20 iulie 2015, sute de e-mailuri au fost trimise ANPC-ului pentru inițierea unor „acțiuni în încetare pe HG 1553/2004”, acțiuni pe care le-am popularizat pe rețeaua de socializare Facebook, în grupurile constituite de clienții băncilor, în care aceștia discută despre clauzele contractuale și se sfătuiesc reciproc sau apelând la avocați cu privire la demersurile pe care trebuie să le întreprindă pentru a-și ușura povara reprezentată de ratele cărora nu le mai pot face față.

Au răspuns apelului nostru de a sesiza asociația de consumatori APC și ANPC câteva sute de clienți, fiecare sesizare fiind redirecționată și pe adresele de e-mail urgentareprocese@gmail.com pentru monitorizare, astfel că ANPC nu mai poate susține ca în trecut, că nu a fost sesizată sau că a fost sesizată de consumatori individual și la intervale diferite de timp, astfel că nu s-ar fi putut constata un interes colectiv. Credem că în acest fel am dovedit, dacă mai era nevoie, că există un interes colectiv în cauză.

Ați calculat vreodată dimensiunea prejudiciului clienților? Clauzele abuzive din contractele de creditare își produc în continuare efectele: oameni care și-au pierdut casele sau sunt înregistrați cu restanțe chiar și în 2015, deși acestea au fost identificate încă din 2010 iar HG 1553/2004 permitea lansarea acțiunilor în încetare încă de atunci, situație în care o parte din cei executați poate nu și-ar fi pierdut locuințele (vezi cauza AZIZ). Vă asumați, domnilor comisari, domnilor președinți foști și actual, ai ANPC, drama acestor oameni? AJUNGE! Ați ajuns bătaia de joc a băncilor în fața cărora câștigați procese și ele nu respectă sentințele?

Timpul vorbelor și așteptărilor a trecut. În fiecare lună noi plătim mai mult față de cât ar trebui plătit băncii. Mulți clienți au fost executați silit, unii s-au sinucis ori au ajuns în pragul sinuciderii. Copiii celor care au luat credit cresc frustrați din cauză că „avem rate”. Încă înainte de a înțelege ce sunt banii, copiii noștri au înțeles ce este acela un credit: instrumentul prin care se distruge bucuria unei familii, instrumentul din cauza căruia nu ne permitem jucării, haine noi, vacanță. Aceasta este educația financiară pe care o oferim copiilor noștri: „BANCA ESTE UN CĂMĂTAR! Nu vă nenorociți luând credite, aceste ARME DE DISTRUGERE ÎN MASĂ”.

Dacă ratele ar fi diminuate la nivelul celor obținute în instanțele de judecată, banii pe care acum îi plătim în plus băncii s-ar regăsi în consum și ar ridica economia României, nu profitul unor operatori financiari din afara țării. Voi pe cine protejați? Băncile reprezinta o chestiune de siguranță națională? Dar noi ce suntem? V-ați întrebat vreodată ce segment al societății îngenunchiați? Voi nu distrugeți necalificați – necalificații niciodată nu vor putea să ia credite de zeci de mii de euro. Distrugeți viețile celor care pot ridica din marasm România. Acesta este atentatul la siguranță națională. Ne faceți să plecăm din România… Asta e politica pe care o duceți!?

În Austria un credit ipotecar în EURO dat de bănci care operează și în România are dobânda sub 3%… Aceeași bancă percepe aici o dobândă dublă… De ce? Din cauză că voi, cei care ar trebui să ne apărați le permiteți asta. Veți zice că nu vă permite FMI… De la ei vă primiți salariile? Noi credem că de la noi… Dacă noi plecăm unde vom vedea cu ochii, pe cine mai taxați ca să aveți salarii?

Da, ne enervăm, dar iertăm. Știm că cine nu muncește, nu greșește. Dar NU ÎNSEAMNĂ CĂ NE VOM OPRI DIN A FACE TOATE DEMERSURILE PENTRU A DISTRUGE SISTEMUL TOXIC, Corupt și Lacom care vinde și distruge România prin ignoranță, sau prin complicitatea din diferite motive.

Suferința ne-a făcut să ne unim. Sfidarea și înjosirile din partea unora dintre dumneavoastră ne-a determinat să NE CĂUTAM UNII PE ALȚII, SĂ NE INFORMĂM ȘI SĂ LUPTĂM.

Pentru că speranța moare ultima, noi sperăm și credem că VĂ VOM ÎNLĂTURA PE MULȚI dintre cei care furați, mințiți, înșelați, încălcați libertatea, deci demnitatea noastră și a copiilor noștri! Bineînțeles, pe aceia dintre dumneavoastră care doriți să vă alăturați Procesului de Civilizare, vă așteptăm! Ne dorim o societate însănătoșită, normală!

Noi nu știm care sunteți cei Buni și nici care sunteți cei Răi, de aceea ne adresăm dumneavoastră ca unor prieteni: „Dragi”. Dar nu pierdem din vedere că Răii trebuie demascați! Răul nu ne este drag! Răul dezbină, dezinformează și distruge!

VĂ VOM RECUNOAȘTE pentru că atitudinile dumneavoastră, reacțiile, timpul de reacție și implicarea dumneavoastră ne vor arăta cine ne sunt aliații de bună-credință și cine uzurpatorii.

Încetați să vă mai prefaceți! Dăunează grav sănătății și societății!

Iată câteva obiective pe care vă invităm să le urmărim împreună în această luptă:

1. Legea clauzelor abuzive L193/2000 să nu fie modificată. Fiecare producător trebuie să revizuiască produsele și „prospectele” acestora, să își asume fabricarea unor produse și servicii toxice, să le retragă de pe piață imediat. Fără această lege, fiecare dintre noi suntem amenințați! ANPC acum poate să o aplice îmediat! Dacă producătorilor și comercianților, goana după profit le atrofiază bunul-simț al calității, legea trebuie să le iasă în întâmpinare păgubiților.

2. Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite să fie aprobată și să intre în vigoare până la sfârșitul anului. Nu face rău nimănui și asigură despăgubiri fiecărei părți. Protejează de înșelăciune și iresponsabilitate ambele părți. Oferă oricând posibilitatea ca libertatea cetățenilor și a copiilor lor să nu depindă de condiția lor financiară.

3. Legea conversiei (care, cel mai corect ar fi fost să fi avut în vedere cursul istoric – de ce în Croația se poate, dar la noi nu???) să fie aplicată cât mai repede și cât mai corect, tuturor contractelor în valută. Această lege trebuie aplicată obligatoriu de bănci, la cererea clientului! Nu ne ajută să rămânem cu soldurile mărite artificial peste noapte, din cauza Speculei Imobiliare și a operațiunilor cu Valuta Virtuală, fapte petrecute sub ochii dumneavoastră, a specialiștilor!

Rețineți că noi ne-am asumat rate lunare pentru locuințe, rate care erau cât o chirie pe acel imobil, la fel cum își asumă toți aceia care contractează credite și în acest moment. Nu îi amintim pe cei care au plătit avans mai mare, nu amintim taxele notariale și alte taxe, plătite la momentul achiziției.

Trebuie să recunoașteți, măcar prin fapte, domnilor de la BNR și Legislativ, că nu a fost constituțional să se permită astfel de tranzacții valutare pe teritoriul României. Unii dintre dumneavoastră nu erați în funcții atunci, dar nu vă lăsați corupți de cei care au fost!

4. Persoanele care au fost executate deja și au avut clauze abuzive în contracte, să fie despăgubite și eliberate de poprirea de pe conturi. Avem obligația de a nu le uita, de a le aduce speranță, dacă nu să le aducem înapoi persoanele dragi, căminele și anii din viață irosiți într-o luptă inegală.

5. Nu ne mai dezinformați, nu ne mai dezbinați! – Emisiuni Radio și TV cu mărturii ale românilor cu CHF, pentru a stopa imediat dezinformarea care e transmisă românilor!
Vom căuta jurnaliști care vor să transmită adevărul unui popor întreg, pentru a transmite fiecărui roman: „Luptă pentru țara ta, pentru copiii tăi, pentru nepoții tăi!”
Prea mult a fost măsluit adevărul, prea mult am fost vânduți de români organizațiilor străine! Domnului Moise Guran îi vom răspunde în curând la toate inepțiile pe care le-a debitat cu privire la debitorii în CHF!

6. Condiții europene pentru consumatorii de credite europeni. Implementarea de urgență a unei legi care să determine băncile să aplice la toate contractele de credit, dobânzi comparabile cu cele practicate de instituțiile de creditare din spațiul Uniunii Europene. Astfel se încurajează creditarea și eficientizarea sistemului financiar-bancar.

7. Protecție pentru consumatorii de credite. Implementarea unor legi care să protejeze românii cu credite de practicile ilicite ale instituțiilor financiare de creditare. Prin puterea pe care o are ANPC, trebuie să rămână în piața românească doar instituțiile financiare care dezvoltă practice comerciale echitabile.

Poate dumneavoastră nu ați citit aceste rânduri, dar noi am cântarit fiecare cuvânt scris și vom urmări ca lunile următoare, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dăm curaj Românilor!

Vă mulțumim și vă dorim, citându-l pe domnul Președinte Klaus Johannis, să avem toți Gândul cel Bun. Și să se vada în fapte!

Cu respect,

Clienții băncii Bancpost din
Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC)

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci