Interogatoriu: 12 întrebări adresate debitorului de către Credit Europe în procesele deschise pe DAREA ÎN PLATĂ

In procesele pe darea in plata (demarate in temeiul Legii 77/2016) tot mai dese sunt cazurile in care instanta de judecata incuviinteaza, la propunerea bancii, proba cu interogatoriul. Practic, banca, prin intermediul instantei de judecata, adreseaza debitorului/imprumutatului o serie de intrebari, acesta din urma avand obligatia de a raspunde la respectivele intrebari. In economia intregului proces, aceste raspunsuri ar trebui sa ajute instanta de judecata sa inteleaga mai bine situatia de fapt, și, in acelasi timp, sa o ajute in sensul pronuntarii unei hotarari drepte si in acord cu datele prezentate.
Iata cateva dintre intrebarile adresate unui debitor/imprumutat de catre avocatul bancii Credit Europe: 
1. Precizati care a fost motivul pentru care ati decis incheierea contractului de credit si de garantie?
2. Care era la acel moment situatia dumneavoastra financiara? Precizati unde erati angajata si ce venit lunar aveati conform contractului de munca.
3. Ati inteles la momentul semnarii finantarii si beneficierii de sumele imprumutate obligatia dumneavoastra esentiala privind returnarea creditului in moneda de finantare, sub forma de rate lunare, impreuna cu toate costurile sale specifice, precum dobanda si comisioane?
4. Ati inteles, la momentul incheierii contractului intr-o alta moneda decat cea in care erau exprimate veniturile dumneavoastra, faptul ca exista posibilitatea aparitiei unor fluctuatii ale cursului valutar?
5. Ce evenimente de natura extraordinara au avut loc in viata dumneavoastra, ulterior semnarii contractului, care va impiedica sa continuati restituirea ratelor lunare?
6. V-ati gandit sa informati printr o notificare banca cu privire la aceste evenimente care faceau imposibila restituirea creditului sub forma ratelor lunare agreate? De ce nu ati facut-o ?
7. Care sunt eforturile pe care le-ati facut pentru a incerca sa restituiti totusi sumele imprumutate, ulterior intervenirii eventualelor evenimente extraordinare mentionate la intrebarea nr. 5?
8. Ce surse de venit aveti in prezent? Obtineti venituri din salarii, activitati independente sau alte surse?
9. Recunoasteti ca valoarea imobilului pe care doriti sa il dati in plata a scazut in ultimii ani de zile , ceea ce face ca achizitia dumneavoastra sa fie una inoportuna, in conditiile pietei imobiliare actuale?
10. Recunoasteti ca motivul pentru care doriti sa beneficiati de dispozitiile legii darii in plata este exclusiv legat de posibilitatea dumneavoastra de a achizitiona astazi un bun identic pentru o suma considerabil mai mica?
11. Precizati ce alte bunuri imobile mai detineti dumneavoastra sau membrii familiei dumneavoastra ( parinti, sot, copii, concubini) in afara de cel propus spre darea in plata?
12. Preferati darea in plata sau ati fi dispusa sa acceptati o oferta din partea bancii?
Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci