„Mulțumim”, România, „mulțumim” CEB!

„Soția mea a trebuit să plece să lucreze 6 luni pe an în AUSTRIA ca să putem plăti rata la CEB, iar băiețelul nostru să aibă un acoperiș deasupra capului. Mulțumesc CEB!!!”

Ce înseamnă să ai credit în CHF și să fii onest?! În anul 2008 m-am împrumutat în CHF pentru că ,,doar la CHF mă încadram”, ca să-mi cumpăr un apartament cu două camere. În 2009 am devenit părinte, iar soția a intrat în concediu, având indemnizația minimă de 600 de lei. În 2010 au început problemele, cand s-a tăiat 25% din salariu (aproape 40% tăiere efectivă) întrucât sunt funcționar public cu statut special, moment în care am fost ajutat cu bani de socrii să ne descurcăm cu ratele și traiul zilnic. În anii 2011-2012-2013 am făcut niște reeșalonari la bancă ca să ne putem descurca, iar soția mea pe care o iubesc și o stimez pentru efortul pe care îl face, după 3 ani de îngrijire copil, a trebuit să plece la îngrijit de bătrâni în Austria ca să ne putem crește copilul și să ne putem plăti ratele în continuare. În acest moment soția mea îngrijește bătrânii austriecilor timp de 6 luni pe an (în sistemul o lună în Austria, o lună acasă), în loc să-și îngrijească și să-si educe propriul fiu. Își rupe spatele să-i ridice, îi spală, îi îmbracă, își mănâncă nervii zilnic cu ei… Cât timp ea este plecată, eu sunt și mamă, sunt și tată pentru băiețelul meu. De ce? Pentru ca suntem „furați” de bănci (le-am plătit comision de acordare și de administrare, constatate ca abuzive de instanțe de judecată), pentru că pe noi nu ne apără nimeni, doar NOI!!!

Și pot spune că sunt un caz fericit față de mulți alții, care acum nu mai au casă pentru că au fost executați silit de bănci și de tot felul de „recuperatori”, sau care efectiv nu mai pot plăti!!!

Îmi aduc aminte de discuția avută cu o doamnă de aproximativ 50 de ani din Brăila sau Tulcea care lucra la Poșta Română, căreia îi decedase soțul de curând și care plătea o rată care ajunsese la aproape 90 % din salariu!!! Din ce mai trăia doamna respectivă? Ca să nu mai spun ca îi dădeau târcoale și anumite gânduri negre din cauza acestor rate. Asta e realitatea celor care am vrut sa avem un minim de confort!!! Nu palate, mașini scumpe, excursii, ci doar un acoperiș deasupra capului pentru familiile noastre.

Dani M.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

3 comments

 1. Deci, orice imprumut in CHF facut acum 9 -10 ani in România s-a dublat in 2015. Este ca şi cum ai făcut la început de an un alt imprumut, şi nu ca şi cum ai plătit 8 ani la împrumutul luat în 2007 sau 2008! În ce tară trăim noi, unde băncile îți impun neplata anticipată, integrală a unui împrumut prin abuziva condiționare a plății dobânzii anticipate incasatw pe intreaga perioadă a contractului semnat, nu la încheierea propriu-zisă a contractului?! Ce dobândă să mai iei, tu, bancă, dacă clientul tău, bun-plătitor, doreşte a-ți returna toți banii când îi are?! Acum s-a dublat şi dobânda odată cu împrumutul pe care l-ai acordat ilegal fiindcă nu este CHF o valută acceptată a fi un “legal tender” căci doar dolarul si euro o pot face, şi au mai crescut şi comisioanele abuzive! Cât se mai poate suporta nesimțirea şi lăcomia voastră de către români?!

 2. Niste nenorociti cei de la CEB. Nu au venit cu nimic in intampinarea problemei. Am mers la ei si mi-au dat de inteles ca nu ii intereseaza….si asta nu o singura data. Dar se intoarce roata in viata.

 3. Pe mine , simplu cetatean al acestei tari, fara studii in domeniu vreau sa aflu de ce aceasta banca a acordat toate creditele ipotecare printr-un IFN care a fost radiat ulterior din evidentele BNr-ului.
  Pt ca un IFN nu trebuia sa se supana acelorasi rigori impuse unei banci.Nu trebuia sa-si puna deoparte aceleasi provizioane ca in cazul unei banci.
  Al doilea aspect, dubios tare de la o prima vedere este legat de marea cesionare a creditelor de pe un IFN pe o banca, banca mama , CEB Olanda, cat de legala a fost oare aceasta actiune si cum a incasat statul roman impozitele pe aceste activitati?Eu vad aici o spalare clara de bani, oare de ce DNA-ul chiar nu face lumina in aceste apecte?
  Al treilea aspect , la fel de dubios modul in care clientilor li s-au prezentat informatiile minime?In ctr meu oferta de prezentare care conf legii 190/1999, cap 3
  Art. 8
  Cu cel putin 10 zile inainte de semnarea contractului de credit ipotecar imprumutatorul va pune la dispozitie imprumutatului o oferta scrisa care va cuprinde toate conditiile contractului, precum si termenul de valabilitate a acestuia, surpriza oferta aceasta este prezentata la o zi dupa semnarea contractului si in niciun caz cu cel putin 10 zile inainte.

Comments are closed.