Inselat de OTP – povestea lui Daniel

Buna ziua. Numele meu este Daniel, si doresc sa va impartasesc din esecul vietii mele, acest credit ce am putut sa-l fac in martie 2008. Din studierea ofertelor la momentul respectiv, am ales sa contractam un credit de nevoi personale cu ipoteca, 30 ani, la OTP Bank Romania. Nu ne incadram la nici o alta moneda (lei, euro, dolar), indicatiile functionarilor + un tabel in care era precizata stabilitatea acestei monede in ultimii 5 ani, ne-a facut sa luam aceasta neinspirata decizie. Locuinta ce urma sa ne-o cumparam, insemna un apartament nou de 53mp, intr-un bloc ce urma sa se construiasca in Bacau. Nu am avut bani de avans, dar ne-au oferit 71.500 CHF, pe locuinta dadeam aprox. 70.000, iar diferenta de 1500 ne-am pastrat-o in cont, care timp de aprox. 1 an, banca si-a tras rata din acel cont de lei, convertind-o in CHF. In concluzie, noi nu am vazut CHF, ci lei, totul a fost scriptic.

Dobanda la incheierea contractului, in martie 2008, a fost standard de 5.7%. Peste cateva luni, la 21 Mai 2008, am primit notificare ca dobanda a sarit la 6.99%.  Tot peste 2 luni, la 30.Mai 2008, am fost informat ca acest credit a fost preluat de OTP Ungaria. Mentionez ca, timp de 1 an,  atat timp cat am avut acei lei in cuantumul celor 1500CHF in cont, nu am bagat de seama toate notificarile intreprinse de banca, si recunosc ca nu aveam nici informatiile si parghiile pentru a actiona. Problema a fost cand am ajuns la inceputul anului 2009 sa platesc rata, cand am constatat o majorare de aprox. 300 lei la rata initial discutata de 980 lei. Foarte greu ne este cu platile, am intocmit nenumarate scrisori atat la banca, cat si la OPC-ul local. Multe din adresele facute la OPC-ul local, erau trimise la banca, ei le completau si ulterior cu copy-paste inapoi la mine, negasind nici o clauza abuziva a bancii, afirmatiile mele fiind nefondate, cu toate ca in tara incepeau procesele sa fie castigate de clienti, pe aceleasi contracte similare ca si al meu. Mentionez ca in tot acest timp de 7 ani, am facut 2 restructurari, fapt ce a dus la cresterea ratei mele de la 418 CHF la contractare, la 485 CHF in momentul de fata. Ceea ce ar fi trebuit sa ne aduca linistea sufleteasca, un camin in care sa crestem sanatosi impreuna cu unicul copil ce ni “l-am putut permite”, s-a transformat intr-un calvar, in nopti nedormite pline de frasuiala faptului ca intr-o zi, nu ne v-om mai permite sa ne platim rata. Fiind un credit de nevoi personale cu ipoteca, am ipotecat apartamentul socrilor, ingloband odata cu noi si temerea lor ca vor ramane pe drumuri. Aceasta creditare in CHF a fost cancerul generatiilor ce si-au dorit un camin in 2005-2008. Multe familii traiesc adevarate drame, despartiri, case pierdute, suflete disparute. Societatea, BNR, nu a facut NIMIC sa opreasca aceasta creditare iresponsabila.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

3 comments

  1. o poveste identica cu a mea : aceeasi suma , ipoteca pe apartamentul parintilor, 1 restructurare , aceeasi rata . greu greu greu, pentru un mic apartament.

  2. Credit de nevoi personale cu ipoteca pt achhizitie teren pt cobstructie casa. Pe numele parintilor, ipoteca pe apartamentul socrilor, rata dublata in 7 ani de zile. Am ajuns la fundul sacului, simt ca nu mai pot continua. 3 familii distruse.

  3. Povestea mea este identica , mai putin cu 5000 CHF, am cumparat terenul , dupa care am construit casa,
    pe care nici pana in ziua de azi nu am putut finaliza, nu avem nici macar mobila in camere .
    Daca nu schimbam ceva , o sa pierdem toate sperantele noastre , ca odata … candva am putea trai decent.

Comments are closed.