Mecanismul CHF – marturiile unui bancher

In urma discutiilor mele (autorul acestui articol) cu un reprezentant bancar (discutii libere la o cafea), am avut o mare surpriza sa constat ca toti cetatenii Români imprumutati in CHF, au fost cu bună – ştiință indrumati sa se imprumute in aceasta valuta pe motiv că nu se incadrau la lei sau euro în perioada 2005 -2008, din urmatoarele motive:

1) Pentru că nu aveau ce face cu această valută necunoscută în plan economic național si, ca urmare, de cele mai multe ori, românii au cerut ridicarea banilor din împrumut direct in lei.

(Asta dovedeşte vădit o premeditată manipulare a maselor de potențiali debitori!)

2) Sau cei care au ridicat CHF din banci au schimbat această valută, in cel mult o lună sau imediat, in lei sau euro.

Deci, practic in Romania au intrat foarte putini CHF pentru creditarea clientilor, pentru că francii elvetieni rămâneau in permanență in bănci si astfel, tot mai multi romani erau imprumutati din aceeasi bani care,

ATENȚIE(!): ERAU RASCUMPARATI FARA PIERDERI PRIN COMISIONUL DE RISC RETINUT LA ACORDARE).

In realitate, românii debitori erau imprumutati in lei care aveau să devină, nu după mult timp, foarte scumpi in decurs de luni pana la cativa ani pentru că  Bancile s-au dovedit a fi la curent cu:

Înghetarea cursului de schimb de către Banca Elvetiei 

si, prin urmare acestea ştiau foarte bine că acest fenomen nu avea să continue la nesfarsit, lucru care s-a si întamplat de altfel.

(Se dovedeşte vădit pentru a doua oară o aceeaşi premeditată manipulare a maselor de debitori de astă dată!)

De asemenea, amicul meu sustine că în momentul in care CHF a ajuns la 2,7- 2,8,  toate băncile au intrerupt creditarea în aceasta valută toxică, nu oricum însă ci,

având toate creditele returnate,  deci, expunerea lor in CHF a incetat – pierderea lor fiind egală cu zero datorită aceluiasi comision de risc.

Din acel moment, băncile au inceput să incaseze profiturile preconizate din cauza devalorizarii aşteptate de băncile necinstite din România.

Mai mult, ca să fie sigure că nu vor pierde un Leuț, in primii  3 sau 4 ani, sub pretextul acordarii unui “bonus” de rambursare, au incasat doar dobanda (adică profit brut),  asteptand cu buna-stiinta, chiar cu nerăbdare, ca CHF sa ajunga la un maxim aşa-zis  istoric- moment in care toti clientii aveau creditele aproape intacte deoarece au avut grijă băncile de asta, debitorii platind doar dobanzi)  iar ratele reprezentau deja profituri inimaginabile pentru aceste bănci jucătoare cu viețile şi viitorul nostru!

Interesant e mai mult faptul că, ca nici un politician nu are suficienta putere sau interes sa ceara o ancheta in acest caz de subminare a cetateanului Roman si a economiei naționale dată fiind situația expusă!

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

7 comments

 1. Cum adica “nu are suficienta putere”? Interesul este aici ZERO… Imprumutatii in CHF si vietile lor distruse nu reprezinta nimic nici pentru cei de la putere, nici pentru judecatori sau procurori…pentru ei conteaza doar avantajele lor personale! Mi-e rusine ca sunt roman, ca port in vine acelasi sange cu aceste lipitori! Unde e verticalitatea inaintasilor nostrii? Unde e dreptatea?

 2. In 7 ani am platit peste 50 000 Euro/ Chf DOBÂNDĂ. La un apartament la care am dat 30 000 avans. Apropo, avansul apartamentului a fost dat in euro pentru ca asa s-a făcut intelegerea. Numa banca n-a vrut sa acorde decât chf. Cand m-am dus la Raiffeisen si le-am spus: oameni buni, nu mai pot plăti, creste intr-una…m-au înțeles pentru un an cu dobânda la jumătate si mi-au marit marja prin ACELASI act adițional pentru restul de 23 ani.
  Bancile au furat si fura si din diferența de curs, si din dobânzi majorate.

 3. Nici nu ma gandeam sa fie altfel! Normal, logic ca s-a stiut de la inceput. Cu cat tupeu, sa te minta-n fata ca la euro sau lei nu te indadrezi, dar in franci… surpriza dom’le… te incadrezi! Da cum ati facut calculul domnilor bancheri, ca sa va dea cu franci?!!

  Omu’ vroia lei si nu erau decat franci, dar „francii ii vezi doar in vis fratioare, ca nu exista.
  Tu vino si plateste-mi francii, dar da-mi lei sau euro, ca le fac un farmec din tastatura si-i transform in franci”.

  Asadar, romanii platesc euroi si lei palpabili pentru ceva care nu exista.
  Platim pentru casele noastre banii pe care banca nu-i avea, nu-i are si nu o sa-i aiba vreodata.
  Escrocheria este prea mare si romanul s-a trezit, desteptat si unit. Stiti proverbul ala… “Minciuna are picioare scurte”.

  E de penal sau genocid?

 4. Dar ce puteti sa spuneti de cei care s-au imprumutat la 3,1 lei / EUR in 2007?
  Iar acum este cu 50% mai mare cursul?

  Cati dintre acestia s-au strans in fata Parlamentului?

 5. Părerea mea!!!În primul rând ca posesor de credit în chf încep prin a afirma ca aceste clauze abuzive înserate în contracte se pretează a fii încadrate la fapte de înșelăciune,abuz de putere dominantă a băncilor sau mai succint un furt din buzunarele ciuruite ale împrumutaților.Culmea este ca aceste bănci,cămătari ordinari refuza să renunțe la aceste practici de înșelare si jupuire a clienților chiar și în al 12-lea ceas când încep să se dovedească încet și sigur mecanismele destructive si inselatoare,speculative,incredibile pe seamă clienților.Se arunca opiniei publice oferte de conversie jalnice,incredibile,halucinant de batjocoritoare așa zisele reduceri de șold de câteva procente.Așa zisele reduceri echivaleaza cu enunțul:”știți am vrea să va furăm mai puțin dacă sunteți de acord”.Ca exemplu,la un credit de să zicem 50.000 franci echivalentul în lei a cca.100.000 lei până în prezent această sumă deja a fost plătită băncii prin ratele achitate,sumă rămasă de plătit fără dobânzi(soldul) este de circa48.000franci cam 200.000 lei dublu față de cât era valoarea împrumutului în lei asadar la o reducere la șold de să zicem 20% îți rămâne un sold de160.000 lei:deci după 7-8ani de zile ai plătit dobânzi egale cu suma imprumutata ai soldul cu 50% mai mare și încă vreo 20 de ani de plătit rațe la acest credit speculativ în chf.Hoția mare este și la dobânzile practicate de bănci prin prismă clauzelor abuzive:dobândă reală trebuie să fie:LIBOR+MARJA FIXA A BANCII de maxim 3% așadar noi în prezent plătim dobânzi duble la credite.Așteptăm hotărârile în procesul ANPC cu OTP să se dovedească furtișagurile și jecmăneală băncilor să ni se restituie banii furați prin dobânzi umflate și să fim conștienți ca dreptatea adevărata se va face numai prin intermediul instanțelor și de ce nu a parchetelor.P.S exercițiu de rezistență:încercați să cumpărați CHF de la casele de schimb:nu avem așa ceva:Dar monedă statului Botswana aveți?Ce monedă?Răspuns:ALUP(citit în oglindă)Chiar e pe bune.Nervi de oțel,încredere,și sunt ferm convins ca în 2-3 ani nu vom mai auzi de acesta,,toxic coin,,”Chf

 6. Interesant este ca dacă se aplică formulă de calcul a dobânzii:marjă băncii+Libor se ajunge la o valoare a raței lunare apropiată de adevăr:cei care vor conversie în lei să se gândească ce valori va avea Rubor în viitor.Succes!

Comments are closed.