Băncile dețin o poziție privilegiată pe piață pentru că ministerul de finanțe le asigură un venit sigur, în plasamente fără risc.

Băncile nu sunt instituții de binefacare. Dar de aici și până la a fi exonerate de responsabilitatea propriilor politici este un drum imens.

Cine a permis băncilor comerciale să coboare avansul pentru creditele ipotecare de la 40% la 10%? Vă spun eu, BNR-ul domnului Isărescu.

Cine a permis băncilor comerciale să ia în considerare, ca venit disponibil de 70% pentru a fi plătit ca și rata+principal în fiecare lună, din venitul lunar, astfel încât o deviație cât de mică de curs punea debitorul în situația de a nu mai achita ratele? Vă spun eu, BNR-ul domnului Isărescu.

Unde a fost domnul Isărescu când era deja de notorietate creditul luat de doamna Elena Udrea, pe alte criterii de cât cele de bancabilitate (mă refer la anul 2011 – deși eu am scris despre acest credit încă din 2008)? Vă spun eu: lângă doamna Udrea, pe care o invitase la BNR să facă o prelegere despre economisire-creditare (octombrie 2011).

Dacă domnul Isărescu ar fi fost mai bancher central, își asuma responsabilitatea de a limita creditul în franci elvețieni doar pentru cei care demonstrează venituri în această valută. Dar nu prea a fost bancher central din acest punct de vedere și acum dă vina pe populație, că e lacomă, iar lăcomia lor nu ar trebui alimentată de către bănci, pentru că, nu-i așa, băncile nu sunt instituții de binefacere, care să alimenteze lăcomia.

Articol integral pe soviani.com

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci