CREDITE FRANCI. CONVERSIA CREDITELOR, PIERDERI URIAȘE

Conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB). În plus, conversia tuturor creditelor în valută la cursul istoric din momentul acordării creditului ar genera pierderi de 9,8 miliarde de lei (1,4% din PIB).

Mugur Isărescu a prezentat o serie de calcule cu privire la conversia creditelor, din care reiese că o conversie realizată la cursul istoric plus 30% ar însemna pierderi totale de 3,9 miliarde de le (0,5% din PIB), în cazul tuturor creditelor în franci, și de 4,2 miliarde de lei (0,6% din PIB) în cazul tuturor creditelor în franci și euro.

“Cine suportă toate aceste pierderi? Poate domnul Piperea (avocatul Gheorghe Piperea — n.r.)!”, s-a întrebat retoric guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a avertizat că, în cazul conversiei creditelor la cursul istoric, trei sau patru bănci din sistem ar avea nevoie de infuzii semnificative de capital, caz în care banca ar putea da statul în judecată pentru recuperarea banilor.

“Am avut o problemă cu o bancă mică, ce reprezenta 0,5% din sistem, Bank of Cyprus, și am constatat ce înseamnă efectul de contagiune”, a explicat Isărescu, arată România TV.

Sursa: dcnews.ro

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci