FRANCUL ELVEŢIAN. Isărescu, despre soluţia din Ungaria: Noi nu avem primării cu credite în franci elveţieni

Intervenţia guvernului în problema creditelor în franci a fost motivată în Ungaria de supraîndatorarea în moneda elveţiană a peste 50% din primării, ceea ce echivala cu un faliment al statului, afirmă guvernatorul Mugur Isărescu, precizând că în România nu există nicio primărie în această situaţie.

“Peste 50% din primăriile din Ungaria erau supraîndatorate în franci elveţieni, deci în stare de cvasi faliment. De la 50% este greu să spui dacă este falimentul primăriilor sau al statului ungar. Deci, interevenţia acolo, care, oricum, nu a fost prea ortodoxă, a avut un motiv pe care noi nu-l avem. Noi nu avem primării, sau cel puţin nu ştiu, care să se fi împrumutat în franci elveţieni”, a spus şeful băncii centrale.

Guvernul ungar a decis în luna noiembrie a anului trecut să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieţei, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro şi franci în forinţi

Isărescu a făcut o prezentare a soluţiilor adoptate în fiecare stat şi a concluzionat că decizile naţionale trebuie să ţină cont de praticularităţile specifice creditelor în franci elveţieni din fiecare stat.

“Este contraporductivă selectarea în mod arbitrar a componentelor favorabile ale măsurilor adoptate de diferite ţări fără a prezenta contextul şi costurile asociate acestora”, a continuat Isărescu.

În Ungaria măsurile au însemnat angajarea a peste 9 miliarde de dolari din rezerva statului pentru a acoperi poziţia valutară a băncilor.

“La noi ar fi mai puţin”, a adăugat Isărescu.

Creditele în franci elveţieni acordate în Ungaria reprezintă circa 10,6% din PIB şi 25% din totalul creditului pentru sectorul privat.

În România, soldul creditului în franci elveţieni din bilanţurile băncilor reprezintă 1,4% din PIB şi 4,5% din creditul acordat sectorului privat.

Sursa: gandul.info

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci