DOCUMENT: Contract de credit curat, clar și inteligibil. Văzut azi pentru prima dată

OTP Bank a lansat spre finalul anului 2015 oferta de conversie a creditelor din franci elvețieni în lei care presupunea, conform declarațiilor băncii, un discount mediu la sold de 17%. Doar jumătate dintre clienții cu credite în franci elvețieni ar fi acceptat oferta băncii.

Noul contract pe care ar fi trebuit să îl semneze clienții a fost extrem de contestat de către aceștia, din cauza unor numeroase clauze vădit abuzive sau potențial abuzive.

La circa 2 ani distanță de la acel moment, OTP Bank pare că a reformulat multe dintre respectivele clauze și a curățat contractul de toate acele clauze care au creat în trecut discuții interminabile (pe bună dreptate) cu clienții.

Zilele acestea am primit de la un client al băncii draft-ul de contract de conversie și am rămas plăcut surprinși de conținutul acestuia. Deși banchereza continuă să fie vorbită în mod constant, acest contract face excepție. Clauzele sunt exprimate (cu adevărat) într-un limbaj clar și inteligibil, iar clientul, în premieră, beneficiază de ceva mai multe drepturi decât obligații și de ceva mai multe drepturi decât drepturile băncii. 

Bineînțeles că banca era obligată să creeze un contract care să fie în acord cu legislația în materie de protecție a consumatorilor. În același timp, banca nu era obligată să introducă anumite clauze favorabile clientului și nici să se exprime de o manieră mai clară decât alte bănci din sistem. Nu este neapărat o laudă, ci o simplă constatare. Povestea contractelor de credit semnate în perioada 2006-2010, contracte împănate cu clauze abuzive care au ruinat viețile împrumutaților, cel mai probabil, nu se va mai repeta. Și asta datorită directivelor europene în materie de protecție a consumatorilor care au fost transpuse în legislația națională începând cu anul 2010. Din păcate, cei care au apucat să semneze contractele de credit anterior anului 2010, au avut extrem de mult de suferit, pentru că nu s-au bucurat de protecția directivelor europene. Mai bine spus, consumatorul care încheia un contract de credit anterior anului 2010 era puțin mai bine protejat decât un copac care „staționează” în ploaie.

Mai jos veți regăsi integral draft-ul de contract, cu sublinierile noastre asupra acelor clauze care, într-adevăr, dau o speranță că, pe viitor, cel puțin la fel de bine vor arăta toate contractele de credit: 

APASĂ pentru a descărca integral draft-ul de contract de conversie.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

  1. Exemple de concesii pe care Banca OTP trebuia sa le faca in contractul de novatie:
    – marja este fixa pe tot parcursul derularii contractului, adica este aceea de la semnarea contractului si nu cea rezultata ca urmare a ord. 50/2010.
    – daca robor va creste cu cateva procente sa existe un plafon maxim pana la care sa creasca.
    “Ca urmare a acceptarii concesiilor facute de parti” – tu debitorule daca ai semnat ai acceptat concesiile bancii dar propune-le pe cele de mai sus vezi banca le accepta?

Comments are closed.