Este BNR responsabila?‏ – Scrisoare trimisa Viceguvernatorului Bogdan Olteanu, BNR

Domnule Bogdan Olteanu,
Am urmarit argumentele prezentate de dumneavoastra in emisiunea lui Rares Bogdan privind amendamentele la legea darii in plata. Am constatat cu dezamagire ca, in calitate de reprezentant al Bancii Nationale a ROMANIEI (si nu a bancilor), sunteti mai preocupat de profitul bancilor decat de sanatatea sistemului bancar si a corectitudinii relatiei client-bancher.
Spuneti ca legea trebuie aplicata contractelor in derulare, dar ultima scrisoare a BNR-ului catre parlament cu propuneri de amendamente la legea darii in plata contine solicitarea ca aceasta lege sa nu fie aplicata contractelor in derulare. Vorbiti in calitate de client al unei banci sau de reprezentant al BNR?
Va faceti griji ca legea vine in apararea celor care au luat credite de 1 milion de euro, ignorand cu buna stiinta pe toti cei care sunt acum in dificultate chiar daca au credite mai mici de aceasta suma. Un credit de 1 milion de euro se presupune ca a fost acordat de catre banca tinand cont de veniturile declarate ale clientului, de evaluarea garantiilor aduse si pe baza unei analize atente ale bancherilor. Dar si eu si dumneavoastra stim foarte bine ca aceste credite se acorda de catre consiliul de administratie al bancii, cu derogari, avand la baza mai degraba “reputatia” clientului, decat capacitatea lui de rambursare a creditului. De ce BNR incearca sa ascunda sub pres aceasta realitate, impunand un plafon?
Spuneti ca bancile ofera clientilor solutia de restructurare a creditului, dar uitati sa mentionati ca fiecare act aditional de restructurare are inclusa o marire a marjei bancii cu 3-4 puncte procentuale. Sunt clienti care au avut contracte restructurate de 3-4 ori, si au ajuns sa plateasca o dobanda anuala de 14-16%. in cazul meu, o singura restructurare, deci o singura crestere de la 4% la 8%. Banca mi-a oferit o solutie, asa este? Sunt convinsa insa ca stiti aceste lucruri si stiti ca orice restructurare este o ingropare mai adanca in datorii. Este doar o rostogolire a datoriei care are mari sanse sa ajunga in acelasi punct: executarea silita.
Ne spuneti ca va preocupa tinerii care doresc sa ia un imprumut in viitor, dar uitati sa mentionati ca si noi, imprumutatii care am contractat credite in 2007-2008, am platit avansuri de 25-45% (30% in cazul meu) in plin boom imobiliar, o consecinta a creditarii iresponsabile promovate de BNR in perioada respectiva. Tinerii de astazi, fara o lege economica ce isi doreste sa echilibreze balanta intre banca si client, vor ajunge exact in situatia noastra. Iar BNR va avea acelasi discurs toxic: plafon, conditii, lege sociala.
Vorbiti de procentul mic de credite restante si de procese castigate de clienti, dar nu vreti sa intelegeti ca viata nu mai este traita decent nici de cei care platesc rata la zi (cum este cazul meu sau al multor altor clienti). Nu vreti, se pare, sa acceptati ca bancile comit abuzuri cu toti clientii sai. Nici macar procesele colective (de tipul celui castigat de ANPC impotriva OTP si a carui hotarare definitiva se aplica tuturor contractelor de acel tip) se pare ca nu constituie un motiv de ingrijorare pentru BNR. Este doar “un drept al clientilor de a merge pe calea justitiei”?
Va laudati cu plangerile penale pe care BNR le-a facut impotriva bancherilor? Cand va laudati si cu niste plangeri penale impotriva Domnului Guvernator Mugur Isarescu?  “O scrisoare a BNR, datată iunie 2009, semnată de Iuliu Iacobescu şi Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de Supraveghere, arată că Banca centrală a dispus eliminarea comisionului de RMO din contractele Volksbank” Pai nu spuneti dumneavoastra ca BNR nu poate sa intervina in relatia client-banca? A luat sau nu domnul Mugur Isarescu o decizie care i-a adus un beneficiu direct, in calitate de client Volksbank, desi este guvernatorul BNR? Sau aveti si dumneavoastra amnezie temporara cand vine vorba de aceasta decizie?
Mai sunt multe de spus, domnule Olteanu, dar dumneavoastra si BNR alegeti sa mergeti pe aceeasi cale dezastruoasa pe care au mers bancile in ultimii ani de zile, sub atenta supraveghere BNR: abuzuri si minciuni.
Si o ultima intrebare…. Ce solutie REALA propune BNR pentru  insanatosirea sistemului bancar si pentru existenta unui parteneriat intre banca si client, nu a unei relatii de tip stapan-sclav?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
A.S.
Fiindca Domnul Olteanu nu a raspuns prin email acestei scrisori, clientul bancar a revenit cu nou email. 

Buna ziua,

Acesta este unul din motivele pentru care oamenii si-au pierdut increderea in banci si in BNR: Lipsa comunicarii. Acelasi raspuns il primim si de la banca atunci cand cerem negocierea contractului sau reducerea dobanzii, scaderea marjei sau eliminarea clauzelor abuzive. Fix la fel suntem tratati si noi, clientii bancari: tacere. Discutam mai degraba cu peretii decat cu reprezentantii bancilor, domnule Olteanu. Iar lipsa dumneavoastra de raspuns este oglinda perfecta a modului in care profesionistii din sistemul bancar actioneaza atunci cand li se cer explicatii.
Voi adresa aceasta scrisoare si prin intermediul presei, asta in cazul in care mai exista presa libera. Poate la un apel public aveti bunavointa sa raspundeti, daca intr-un email privat nu o veti face.
Multumesc,
A.S.
Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

4 comments

  1. E prea politicoasa aceasta scrisoare, nu merita astia asa ceva … Haideti peste ei cum au facut in Islanda !!!!!@! HAIDETI PE 28 FEBRUARIE ORA 12 LA GUVERN !!!@

    HAI SUS ! Cand nu mai ai ce pierde nu poti decat sa castigi !

  2. Cei din BNR sunt complici la toate abuzurile, dau tonul si promoveaza un astfel de comportament de superioritate, partinitor si arogant. BNR a ajuns azi o institutie total orientata impotriva cetatenilor acestei tari: atat impotriva celor imprumutati acum cat si impotriva celor ce se vor imprumuta in viitor. Sa te opui unei legi logice, de impartire a risului sub pretextul ca tinerii nu se vor mai putea imprumuta in viitor decat la procente de avans ridicat, este in contradictie cu prelegerile pline de intelepciune ale guvernatorului Mugur Isarescu care spune (pe buna dreptate) ca trebuie sa economisim inainte sa luam un credit, respectiv ca valoarea imprumutata trebuie sa fie cat mai mica. Pai nu vi se pare ca BNR dupa ce ne da lectii cum sa procedam, acum spune invers: nu mai economisiti, imprumutati-va intr-un procent cat mai mare de la banci? Oare nu urmaresc ei vre-un interes ascuns?
    Si sa nu uitam de “specialistii” din BNR, d-nul Olteanu afirma in februarie 2014: “în acest moment nu văd foarte avantajos să refinanţezi un credit în franci elveţieni. Francul elveţian este sau a fost până de curând, a ajuns la maximul său imaginar. Nu o luaţi ca pe o indicaţie de curs, dar, inclusiv Banca Elveţiei a anunţat public că nu va permite niciodată ca francul să meargă dincolo de acea apreciere. Dacă acum îţi transformi creditul din franci elveţieni în lei de exemplu, îl transformi la cel mai prost curs posibil al francului elveţian şi vei suporta rate foarte mari în continuare”, a explicat el (http://www.gandul.info/financiar/interviu-cu-bogdan-olteanu-bnr-romania-nici-nu-poate-nici-nu-vrea-sa-adopte-acum-moneda-euro-sfat-pentru-romanii-cu-credite-in-franci-elvetieni-11985335). Iar in comunicatul de presa din 15 ianuarie 2015, Banca Nationala a Elvetiei mentioneaza ca elimina pragul de 1.2 CHF/Euro, deoarece masura a fost una “excepionala” si “TEM-PO-RA-RA” (https://www.snb.ch/en/mmr/reference/pre_20150115/source/pre_20150115.en.pdf)!!! Pai daca Banca Nationala a Elvetiei mentioneaza intr-un comunicat de presa public ca masura a fost una temporara, “specialistii” nostrii ce au stiut/vegheat/sfatuit?!? Eu stiu ce au vegheat si sfatuit, sa ajungem la ruina, au facut-o intentionat, bancile nu au fost niciodata expuse in franci (totul s-a petrecut cu o moneda scriptica si virtuala, banii la tragere au fost acorati in lei sau euro de la deponenti, nu s-au efectuat impruluturi in CHF de catre banci), toate platile care le facem noi azi la cursuri de peste 200% fata de momentul contractarii sunt profit si cash lichid in buzunarele stimabililor. NU SE SATURA! Si ca orice porc care mananca int-una fara sa se sature, intr-o zi o sa crape!

  3. Ma uit si sunt surprins de atitudinea acestui avocat al bancilor ,Bnr…..aloooo. BNR UL sa va fie rusine ce a ti supravegheat voi….in 2007,2008,…de ce a ti oprit creditarea in chf…. ce sa intamplat a ti fost luati de urechi,oameni buni bnr a acceptat ca bancile sa incalce regulamentul 4/2005….de ce… RUSINE…

Comments are closed.