Înalta Curte de Casație și Justiție: Mai poate consumatorul să ceară instanței constatarea caracterului abuziv al unei clauze împreună cu restituirea prestațiilor după încetarea contractului de credit?

Pe înțelesul tuturor, cam aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă Înalta Curte de Casație și Justiție, termenul pentru dezlegarea chestiunii de drept fiind stabilit pentru data de 06 noiembrie 2017.  

Tribunalul Brașov, prin încheierea din data de 21.04.2017, în Dosarul nr. 3794/197/2015 , a sesizat ÎCCJ pentru a răspunde la următoarele 2 întrebări:

1. Dacă noţiunii de „consumator”, astfel cum este definită de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, i se circumscrie şi situaţia persoanei fizice care a achitat integral, voluntar, creditul contractat?

2. Dacă din interpretarea coroborată a art. 6 şi 13 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumator se poate aprecia că persoana fizică –parte contractantă într-un contract de credit care a încetat prin achitarea integrală voluntară, justifică un interes în solicitarea constatării caracterului abuziv al unor clauze contractuale, cu consecinţa restituirii prestaţiilor efectuate în baza respectivelor clauze?

Sesizarea Tribunalului Brașov a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în data de 29.05.2017, sub nr. de înregistrare 1562/1/2017  (punctul 38).

De asemenea, regăsiți AICI încheierea motivată a Tribunalului Brașov de trimitere a sesizării către ICCJ.

Rămâne de văzut ce va decide Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 06 noiembrie 2017, ținând cont de faptul că, astfel cum indică și Tribunalul Brașov în cuprinsul încheierii de sesizare a ICCJ, practica instanțelor de judecată este neunitară.

De asemenea, pentru că aceasta problemă nu reprezintă o noutate în materie de clauze abuzive, este destul de probabil ca ICCJ să respingă sesizarea ca inadmisibilă, fără a analiza pe fond cele 2 întrebări trimise de către Tribunalul Brașov.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci