INFORMARE: Bancpost cesionează/transferă creditele în franci elvețieni către banca-mamă din Grecia, inclusiv creditele cesionate acum circa 10 ani către entități din Olanda. Până la acest moment, informația NU a fost confirmată oficial de către Bancpost

ACTUALIZARE 24 aprilie 2018:

„Circa 8000 de credite din Olanda, precum și o parte dintre creditele în franci elvețieni ale Bancpost România vor fi transferate către Eurobank Grecia. Restul creditelor rămase în portofoliul Bancpost România, circa 3000, au fost cumpărate de către Banca Transilvania.”

Mai multe detalii AICI.

————————–

ACTUALIZARE 10 aprilie 2018: 

Banca Transilvania emite un comunicat de presă în care precizează următoarele:

„Banca Transilvania va reveni in cursul acestei luni cu informatii pentru clientii Bancpost care au imprumuturi in franci elvetieni.

BT a inceput analiza informatiilor referitoare la cei aproximativ 3.000 de clienti Bancpost cu credite in franci elvetieni, in contextul in care a devenit proprietar al Bancpost (99,15%) in aprilie a.c. Varianta de conversie va tine cont inclusiv de evolutia cursului francului elvetian din ultimii ani, avand in vedere aprecierea leului fata de acesta cu aproximativ 7% in mai 2015 – martie 2018.

Echipe de la cele doua banci vor lucra impreuna pentru gasirea solutiilor care sa fie in sprijinul clientilor Bancpost cu imprumuturi in respectiva valuta, pentru o colaborare pozitiva, pe termen lung.”

————————–

Bancpost România cesionează/transferă creditele în franci elvețieni către banca-mamă din Grecia (Eurobank Ergasias S.A.). Cel puțin asta rezultă din notificările primite de către împrumutații în franci elvețieni.

Mai mult, din informațiile prezentante de către membrii Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC), rezultă că și ERB New Europe Funding II BV transferă creditele împrumutaților în franci elvețieni tot către banca-mamă din Grecia a Bancpost România. Cu alte cuvinte, ERB New Europe Funding II BV transferă creditele către Eurobank Ergasias. Asta în condițiile în care, acum circa 10 ani, Bancpost România transfera masiv împrumuturi către ERB New Europe Funding II BV, un vehicul olandez afiliat Eurobank.

În concluzie, din aceste date preliminare, rezultă că toate împrumuturile în franci elvețieni (deținute de Bancpost România sau de către vehiculul olandez ERB New Europe Funding II BV) vor ajunge la banca-mamă Bancpost din Grecia – Eurobank Ergasias S.A.

ATENȚIE : Până la această dată (03 aprilie 2018), nici Bancpost România și nici Banca Transilvania (care a cumpărat Bancpost România) nu au confirmat/infirmat în mod oficial informația.

Pe 24 noiembrie 2017, Banca Transilvania anunța că a ajuns la un acord pentru cumpărarea Bancpost România. Din păcate, conform unor informații neoficiale, se pare că înțelegerea dintre BT și Bancpost nu a vizat și creditele în franci elvețieni. Probabil că acesta este motivul pentru care toate aceste credite sunt transferate, pe repede-înainte, către Eurobank Ergasias S.A. din Grecia.

POSIBILE! PROBLEME IDENTIFICATE

1. Cine va administra pe teritoriul României creditele în franci elvețieni transferate în Grecia, din moment ce Bancpost România va dispărea ca entitate juridică după integrarea acesteia în cadrul Băncii Transilvania?

Creditele în franci elvețieni sunt problematice și pot afecta reputația unei instituții bancare. Potrivt unor surse din piață, se pare că nicio bancă din România nu dorește să își asume rolul de administrator de credit pentru Eurobank Ergasias. Inclusiv Banca Transilvania care, după cum am arătat anterior, nu ar fi ajuns la un acord și pentru cumpărarea creditelor în franci elvețieni de la Bancpost.

Dacă până la momentul integrării Bancpost în BT împrumutații vor achita ratele la ghișeele Bancpost România,ei bine, după momentul intregării, nimeni nu știe ce se va întâmpla, mai ales că noul creditor este Eurobank Ergasias S.A. din Grecia.

Sigur, pe bună dreptate, dumneavoastră vă veți întreba: „Eu cum îmi plătesc rata?” / „Dacă vreau să reclam banca, unde depun reclamația?”. Nu avem un răspuns la aceste întrebări legitime. De aceea, fiecare client cu credit în CHF de la Bancpost ar trebui să facă demersuri către ANPC, BNR și Bancpost, în sensul de a solicita explicații și îndrumare pe acest subiect. 

Este de așteptat ca Bancpost să fie integrată în Banca Transilvania undeva în vara anului 2018.

2. Procesele aflate pe rol

Din moment ce noul creditor este Eurobank Ergasias S.A. din Grecia, acesta ar trebui introdus în procesele aflate pe rol. Asta pentru a se asigura opozabilitatea hotărârii pronunțate de către instanța de judecată și față de Eurobank Ergasias (noul creditor), iar nu doar față de Bancpost/ERB New Europe Funding II BV (vechiul creditor).

O astfel de procedură ar putea presupune costuri suplimentare pentru împrumutat. Nu sunt rar întâlnite cazurile în care instanța de judecată ar dispune traducerea dosarului și citațiilor în limba greacă, astfel încât Eurobank Ergasias să fie reprezentată în proces și să își poată asigura apărarea.

SFAT: Cei care ați primit aceste notificări și aveți un proces pe rol, musai luați legătura cu avocatul dumneavoastră.

3. Ipotecile 

După cum mulți dintre dumneavoastră cunoașteți, prin anul 2009 (și nu doar), Bancpost și-a transferat multe credite către entitatea din Olanda (ERB New Europe Funding II BV). Chiar dacă aceste credite au fost cesionate, Bancpost nu a mutat ipoteca pe numele noului creditor. Cu alte cuvinte, dacă împrumutatul în franci elvețieni își achita datoria față de ERB (noul creditor) și ipoteca se afla pe numele Bancpost (vechiul creditor), te puteai trezi în situația în care să nu îți poți radia ipoteca din cartea funciară. Cu alte cuvinte, achitai datoria către ERB, dar imobilul nu îl puteai vinde pentru că ipoteca era înscrisă pe numele Bancpost.

Astăzi, dacă ne raportăm la notificările primite de către împrumutații în franci elvețieni în martie-aprilie 2018, rezultă nu doar că creditele au fost transferate în Grecia la Eurobank Ergasias, ci și faptul că ipotecile au fost mutate pe numele acestei entități. Ceea ce din punct de vedere legal este corect.

Unde văd pe numele cui este înscrisă ipoteca?

Solicitați de la ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) un extras de informare. Fie online, fie prin depunerea unei cereri tip la sediul oficiului județean.

1) Online puteți obține extrasul utilizând următoarea aplicație: https://bit.ly/2q3vpo7

2) Oficiile teritoriale ale ANCPI le veți regăsi aici: https://bit.ly/2Gumhjz . Termenul de eliberare, în general, este de 3 zile.

Costul pentru obținerea unui asemenea extras de informare este de 20 de lei.

4. Este legală operațiunea de cesiune/transfer a acestor credite către Eurobank Grecia?

Din datele preliminare, potrivit opiniei unor avocați, nu ar exista probleme de legalitate.

RECOMANDĂRILE NOASTRE

A) Cereți explicații în legătură cu acest aspect la instituțiile statului (ANPC, BNR), precum și la Bancpost România (până la momentul la care este finalizată integrarea în Banca Transilvania)

B) Neapărat anunțați-vă avocatul despre faptul că a intervenit cesiunea și stabiliți împreună o strategie de urmat.

În lipsa unui comunicat oficial din partea băncii, acestea nu sunt altceva decât niște constatări preliminare făcute pe baza notificărilor primite de către unii împrumutați în franci elvețieni.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci