“Legea dării în plată va reduce accesibilitatea creditelor” – De ce mint Isarescu si Olteanu de la BNR?

În scrisoarea transmisă redacţiei bursa.ro, CPBR (Consiliul Patronatelor Bancare din România) reclamă, printre altele, faptul că legea darii in plata, în forma sa actuală, va genera înăsprirea creditării ipotecare până la un nivel care va restricţiona drastic accesul la împrumuturile ipotecare şi se suprapune nejustificat legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice, excedând cadrul de aplicare a directivelor europene.

De asemenea, bancherii consideră că beneficiarii reali ai respectivului proiect legislativ “se vor dovedi a fi mai curând dezvoltatorii imobiliari individuali”, subliniind că iniţiativa promovează indisciplina contractuală, “legitimând instabilitatea şi imprevizibilitatea legislativă referitoare la mecanismele normale de piaţă, ceea ce este de natură să creeze prejudicii serioase încrederii investitorilor şi stabilităţii sistemului bancar din România”.(Sursa: bursa.ro.)

“Legea dării în plată va reduce accesibilitatea creditelor” – spun Isarescu si Olteanu de la BNR. De ce este aceasta ipoteza falsa? O demonstreaza nu doar actiunile  actuale ale bancilor, dar si logica economica.

In primul rand, clientul va avea mai multa incredere in corectitudinea relatiei lui cu banca, pentru ca va exista un echilibru intre client si banca, nu o relatie abuziva care sa ii permita bancii sa ceara bani clientului chiar si atunci cand acesta nu mai are bunul ipotecat (dupa executarea silita).

Bunul ipotecat este o “garantie” a bancii. Ce faci cand platesi 2 lei garantie pe sticla de bere? Ii iei inapoi daca returnezi sticla, sau ii pierzi daca o pastrezi. A oferit banca x lei / euro/ usd/ chf si are garantie o ipoteca?  Nu a mai returnat clientul banii? Ramane cu garantia! Clientul a suportat consecinta pierderii ipotecii dar este liber sa isi refaca situatia financiara dupa acest esec. Deci are toate motivele sa isi doreasca finantare.

Clientul platese avansul, nu banca. Iar banca vrea sa vanda, ca este agent economic si nu organizatie caritabila. Daca mai putini clienti se incadreaza la avans, banca va decide sa scada avansul. Ideea domnului Olteanu de la BNR ca nu mai iau clientii credit fiindca avansul va fi de 50% este o imbecilitate, o jignire si o grava afirmatie la adresa ideii de “competitivitate”. Bancile vor sa vanda credite, deci sunt responsabile sa gaseasca solutii. S-au priceput sa faca asta cand ofereau credite toxice in CHF, deci de ce nu ar face-o si acum, tot sub supravegherea prudentiala a BNR?

Prefera bancile comerciale sute de mii de procese pe clauze abuzive sau o lege care sa aduca echilibru intre client si banca?

Bancile care nu reusesc sa gaseasca solutii pentru a ramane profitabile chiar si atunci cand relatia client-banca NU mai este abuziva, sa dispara de pe piata. Daca ai o alimentara si nu mai reusesti sa vinzi, falimentezi. Volksbank a “falimentat” in urma unor procese. A fost cumparata la un pret avantajos de Banca Transilvania. Pestele mai mare il inghite pe cel mai mic. De ce considera Domnul Guvernator Isarescu si domnul Olteanu ca Bancile trebuie sa supravietuiasca, nu oamenii?

Clientii bancilor care au luat un credit au ajuns in imposibilitate de plata si sunt nevoiti sa cedeze ipoteca in favoarea bancii, vor avea capcitatea sa isi revina financiar si sa acceseze in viitor un alt credit , fapt imposibil pentru clientii care sunt in prezent executati si care platesc pana la finalul vietii lor un bun pe care nu il mai au.

Pana la urma, stabilitatea economica a unei tari cine o decide, Domnule Isarescu? Dumneavoastra? Nu cumva populatia platitoare de taxe, impozite, dobanzi, contributii? Nu cumva populatia care are un cadrul legal sa se dezvolte si sa prospere? Deci sa investeasca si implicit, la nevoie, sa imprumute?

Va reamintesc un singur lucru, domnule Guvernator:  Islandezii au reuşit să răstoarne un guvern corupt, au pus bazele unei Constituţii corecte şi au arestat bancherii. Poate sunteti interesat sa faceti un studiu de caz.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

4 comments

  1. oameni buni asa ceva nu se poate cum sa omori atata populatie si sa nu plateasca nimeni e inadmisibil ce se intampla in in romania unde sunt drepturile acestor oameni chiar numai au drepturi doar obligatii .rusine domnule isarescu osa luati toate blestemele celor care sau sinucis din cauza acestui sistem bancar condus de dumneavoastra si al copiilor ramasi pe drumuri fara acoperis deasupra capului care vor deveni din niste copii normali pleava societati

  2. Astia de la BNR fac tot posibilul sa ascunda incopetenta si incalcarile de lege, de aceea mint si manipuleaza .Va veni o zi cand vor raspunde penal si ei in frunte cu Isarescu.

  3. Vine…vine si ziua lor cum a venit si a marilor politicieni corupti si mai marilor capi ai ISU si mai marilor ,,mafioti” din foltbal, usor usor vine tavalugul si peste acesti camatari din BNR si clica lor Bancile Comerciale delicvente,pina la urma daca stam strimb si gindim drept suntem Stat European cu drepturi depline deci avem dreptul la o legislatie europeana ca toti europenii,asa ca Jigodiile incearca sa o mai scalde in ceva minciuni pina vine legislatia peste ei,dar aia vine sigur si cum vor fi penalizati cei responsabili de iadul din Colectiv asa vor fi penalizati si cei care au creat si controlat IADUL BANCAR si mafia politico-financiara din Romania,mai devreme sau mai tirziu vor raspunde garantat,au inceput si romanii sa se trezeasca si sa realizeze ca ,,SUNT CETATENI EUROPENI SI AU DREPTURI”nu doar obligatii!!!!!!!

Comments are closed.