Parlamentul a pus capat asasinatelor economice comise de banci asupra imprumutatilor in franci elvetieni

Sistemul bancar si cei aserviti lui, diversi “formatori” de opinie, doctori in toate domeniile, au rasarit din secunda 1 dupa votarea legii conversiei creditelor din CHF in lei la curs istoric, cu scenarii apocaliptice menite sa arate lumii cat e de nedrept pentru restul romanilor, chiar restul umanitatii, cat de afectate vor fi bietele banci, cum se va duce tara asta de rapa in general, prin faptul ca Parlamentul a gasit de cuviinta sa voteze in unanimitate aceasta lege si sa puna capat jafului secolului in materie de credite bancare, salvand acolo o mana de imprumutati , vreo cateva zeci de mii, iar cu copii, parinti, veri si bunici, vreo cateva sute de mii. Nesemnificativ, tinand cont de faptul ca oricum cetatenii in cauza sunt cetateni de mana a doua, cam “prosti”, cam “lacomi”, cam “speculatori”, “fara educatie financiara”, “creduli”, “obraznici”. Unde mai pui ca oricum se imputineaza, facand loc elitelor din lumea bancara. Unii dintre ei, cateva zeci la numar, si-au pus deja capat zilelor, fiindca au fost “creduli” si “fara educatie financiara”. Fiindca au crezut minciunile bancherilor. Asa ca ce atata deranj?

Din birourile somptuoase, gulerele albe, suparate ca politicienii nu mai raspund la comenzi ca in vremurile bune de odinioara, cand bancile faceau ce voiau si bagau iobagii in pamant sub privirile tandre ale merituosilor slujbasi din BNR, lanseaza rapoarte , cifre si ipoteze. Tulai Doamne, cade cerul!  Iar!

Din nou despre “pierderi”, numai ale bancilor, fireste. Din nou despre cum imprumutatii in CHF sunt niste “smecheri” care de fapt au beneficiat de dobanzi bune si au platit mai putin decat altii (fireste, acei “altii” trebuie sa se revolte si sa ia gatul imprumutatilor in franci elvetieni, pe principiul “dezbina si cucereste”). Ceea ce nu stiti voi, gulerelor albe, este ca si imprumutatii in euro au inceput sa inteleaga ca sunt supusi unor abuzuri iar cand va veni momentul revoltei lor, noi ii vom sustine. Aveti de dat socoteala, nu gluma.

Avem niste intrebari simple, ca din partea unor “needucati financiar”, “inculti” si “creduli”:

 1. Ce banca a acordat credite cu anuitati egale pe 30 de ani?
 2. Cum faci estimari pentru costurile unui credit care depind de un indice de referinta ce nu poate fi controlat de BNR (Libor) si de fluctuatiile cursului valutar? Si faci simulari, atentie, pe anuitati constante!
 3. Ce castiga banca in urmatorii 15-20-25 de ani, avand in vedere ca DEJA debitorii in franci elvetieni au achitat valoarea creditului luat, exprimata in lei la cursul de la data acordarii? Profit, cumva?
 4. Ce incredere se poate avea in calcule facute de BNR, daca pana acum nu se cunoaste numarul exact si valoarea creditelor in franci elvetieni? Care se schimba de la un raport la altul?
 5. Care este numarul anilor in care dobanda mai mica la creditele in CHF a fost compensata de cresterea cursului valutar? Bifati la alegere intre urmatoarele optiuni:
 • 1 an
 • 2 ani
 • 3 ani
 • 4 ani
 1. Ce pierderi au bancile, cand de fapt e vorba de o diminuare de profit NECUVENIT, obtinut prin creditare in care au folosit practici comerciale inselatoare?
 2. Ce pierderi au bancile, cand au acordat faptic credite in lei sau euro, cu costuri minime pentru ele, iar CHF este doar moneda scriptica a contractului?

Da, bancile ar fi avut pierderi daca ar fi acordat in mod real CHF din depozitele atrase sau din credite luate la randul lor ca sa ne finanteze pe noi iar noi am fi ridicat din banci sumele in CHF, le-am fi schimbat la casele de schimb din oras, apoi am fi platit in fata notarului sumele pentru case, terenuri sau am fi platit facturile pentru material de constructii. Dar nu s-a intamplat asa! Fiindca aceasta creditare a fost o inginerie financiara, un joc de valute practicat de bancheri.

Guvernatorul croat a spus: sa nu va imaginati ca in Croatia au intrat camioane sau vagoane cu CHF, imprumutatii in CHF nu au vazut bancnotele elvetiene. La fel a fost si in Romania! Bancile s-au imprumutat in CHF de la bancile mamă sau au atras resurse in euro si au facut SWAP. Acestora le-au fost puse la dispozitie linii de credit in CHF cu marje sub 1%, dobanda platindu-se pe francii efectiv consumați din linia de credit. La aceste marje, bancile comerciale au adaugat 2-3-4 procente si au oferit clientilor credite in CHF cu dobanzi mai mici decat la lei sau euro, deci atractive.

Aici insă apare ingineria, stimati domni cu gulere albe! Pentru ca banca x nu a luat 100.000 CHF din linia de credit și i-a dat imprumutatului Popescu, deoarece imprumutatul Popescu nu avea nevoie de CHF, lucru stiut de ambele parti din contract. Cu liniile de credit in CHF la dispozitie si cu alte instrumente – SWAP, Hedging (inaccesibile imprumutatului), bancile au oferit, de fapt, in realitate, prin schimb valutar instantaneu (cost suportat tot de client) suma solicitata ca imprumut in EURO sau LEI; dar si-au asigurat prin CONTRACT returnarea in CHF.

Chiar daca CHF-ul scadea (prin absurd! ei stiau ca nu o sa scada, noi nu! dar nu asta este esenta pentru ca noi nu ne-am gandit nicio secunda sa speculam pe CHF prin intermediul unui contract de credit) bancile Nu pierdeau desi clientii ar fi castigat din curs. Daca CHF-ul crestea, ceea ce s-a intamplat, bancile din nou, nu pierd, ci castiga enorm. De ce? Fiindca ele s-au asigurat prin contract ca oricat ar fi cursul CHF, vor incasa CHF! Si-au securizat de la bun inceput profiturile intr-o moneda de REFUGIU, cu pretul ruinarii debitorilor!

 Singurii bani adevarati din aceasta tranzactie sunt cei ai debitorilor, care platesc luna de luna, din salariile lor de mizerie, o INSELATORIE bancara!

Bancile au ruinat debitorii, i-au bagat in mormant, i-au bagat in spitale, i-au imbolnavit si i-au umilit. Au inselat, au mintit si au furat! Pentru ce? Pentru BANI! Pentru profit, pentru cota de piata. Din pura lacomie. Vin cu tupeu si se plang, atunci cand aceeasi banca care oferea credite in CHF in Austria si in Romania, in Austria informa clientul cu privire la ce inseamna o moneda de refugiu, care sunt riscurile asimilate, i se prezenta o simulare a ce inseamna pentru el ca CHF-ul sa creasca cu 20%, cat ar fi rata sa lunara. Aceeasi banca care in Romania are dobanzi de 4-5 ori mai mari! Austriacul  care contracta un credit in CHF era pe deplin informat, romanul era pe deplin inselat! La noi, ”informarea” s-a facut verbal,  cu cateva exceptii (prin pliante sau televiziune), iar clientul era informat exact pe dos decat in Austria.

Dar ce sunt cetatenii romani pentru banci? Vaci de muls? Sclavi pe viata? Ajunge!

Parlamentul Romaniei a pus capat asasinatelor economice in serie pe care bancile le practica de ani de zile asupra cetatenilor romani, iar pentru romanii imprumutati in franci elvetieni, Parlamentul a facut un pas urias spre locul care i se cuvine: in stima cetatenilor care l-au votat!

 

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci