A plati… sau a nu plati, impozit pe darea in plata!!!

imagesIncepand cu luna Ianuarie 2015, viata unui creditat in CHF al bancilor s-a schimbat in mod dramatic, peste noapte. Imprumutatul in CHF a pus capul pe perna in seara zilei de 14 Ianuarie 2015, atunci cand 1 CHF costa 3.5-3.6 lei si s-a trezit pe 15 Ianuarie 2015, atunci cand cursul de schimb pentru 1 CHF a ajuns la 4.5 lei. Cursul de schimb valutar pentru aceasta moneda a crescut intr-o noapte cat altele in 7 ani. Ce sa mai… Praslea este mic copil!.

De atunci, viata unui imprumutat in CHF, este o continua lupta cu sistemul bancar, cu autoritatile statului, cu reprezentantii acestuia, cu politicieni si nu in ultimul rand cu institutiile statului – acele institutii care ar trebui sa-l apere pe cetateanul nostru. In primavara anului 2015, imprumutatul nostru in chf, si-a gasit un aliat de nadejde, in persoana domnului Daniel Zamfir, deputat in Parlamentul Romaniei, care ajutat fiind de o minte stralucita in persoana domnului Gheorghe Piperea, au promis “datornicului” in chf ca vor incerca sa rezolve o parte dintre problemele acestuia. Domnul Zamfir a depus in primavara anului 2015, la Senatul Romaniei, un proiect de lege, care presupune transmiterea dreptului de proprietate asupra ipotecii in favoarea creditorului, in schimbul stingerii datoriei. Aceasta lege a avut parte de cele mai aprigi discutii care au existat vreodata in Parlamentul Romaniei, a fost supusa unor presiuni fantastice din partea sistemului bancar, initiatorii ei au fost pusi in nenumarate randuri la zid inclusiv de catre insusi bancherul sef al Romaniei, domnul Mugur Isarescu, au fost aduse amendamente legii in favoarea sistemului bancar, discutiile pe marginea acesteia au fost in dese randuri amanate din diferite motive, unele dintre ele chiar puerile si nu in ultimul rand, aceasta lege a fost trimisa la reexaminare de catre Presedintele Romaniei. Dupa ce legea a fost votata pentru a doua oara in Parlament, si mai trebuia doar ca Presedintele sa-si puna semnatura pe aceasta lege, bancherii au inceput un razboi in toata regula, punand presiune din ce in ce mai mare pe cei in masura sa atace aceasta lege la CCR. In data de 28.04.2016, Presedintele a curmat suferinta imprumutatilor in CHF, in special, prin promulgarea legii darii in plata, lege ce a intrat in vigoare in data de 13 Mai. Cand parea ca totul a intrat pe un fagas normal si practic nimic nu se mai prefigura ca ar putea sta in calea libertatii unui imprumutat subjugat de plata ratelor incarcate cu zeci de clauze si comisioane abuzive, au inceput sa apara unele mici probleme de natura tehnica, in aplicarea legii darii in plata. Cea mai importanta dintre aceste probleme este plata unui impozit catre statul roman, odata cu transmiterea dreptului de proprietate catre banca. Un impozit aparut din nimic… un impozit pe o pierdere suferita… un impozit ca ai fost prost si ai luat credit atunci cand nu trebuia, iar de aici legea darii in plata a intrat intr-o noua etapa.

Luni, 16 Mai, Ministerul Finantelor prin vocea unui “ilustru” finantitst a emis un comunicat prin care informeaza notarii sa impoziteze darea in plata in scopul stingerii datoriei, la fel ca si cum ai vinde o proprietate. Dar nici macar asa nu este! Din comunicatul oferit de finantisti si prin argumente, doar de ei inventate, domnul Gabriel Biris ne “lumineaza” intr.-o interpretare care sfideaza inteligenta, ca impozitul se aplica la soldul creditului ce urmeaza a fi dat in plata si NU se aplica la valoarea de piata a ipotecii.

Domnul Biris, pentru a da o mai mare importanta interpretarii personale comunicatului ministerului, a facut referiré la un articol din codul fiscal, caruia, atentie… a “omis” sa-i specifice numele:

CAPITOLUL IX Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

ART. 111 – Definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

In afara de interpretarea dupa cum bate vantul a unei legi, in afara de faptul ca a plati un impozit pe libertate este un abuz grosolan din partea statului, domnul Biris ne argumenteaza ca de fapt vina nu este a dansului ca in legea darii in plata nu se regaseste un amendament care sa clarifice daca se plateste sau nu acest impozit si tipic romaneste, arunca vina pe initiatorii legii darii in plata. Spun tipic romaneste, deoarece noi ca si natie am fost intotdeauna invatati sa aruncam vina de la unul la altul si nicidecum sa incercam sa rezolvam o problema stringenta pentru debitori in acest moment, chiar daca ocupam o functie onorabila care chiar asta presupune: rezolvarea problemelor de natura fiscala aparute.

In incheiere, doresc sa transmit domnului Dacian Ciolos – Prim Ministrul Romaniei, doamnei Anca Dragu – Ministrul Finantelor Publice, domnului Gabriel Biris – secretar de stat in Ministerul Finantelor, sa incerce sa rezolve aceasta problema in care multi dintre debitori se afla, si in cel mai scurt timp sa emita o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, prin care beneficiarii legii 77/2016 – legea darii in plata – sa fie scutiti de la plata acestui impozit, tinand cont ca pentru debitorul care recurge la aceasta lege este o pierdere asumata si nu realizeaza un profit sau un venit care sa fie supus impozitarii, ci pur si simplu isi doreste enorm sa se elibereze de sub jugul bancii. In plus Statul Roman, va avea de castigat prin faptul ca o locuinta odata ce a intrat in posesia unei banci in temeiul legii 77/2016, banca la randul ei, va incerca sa o introduca in circuit cat mai curand posibil, asta insemnand plata unui nou impozit catre stat. De ce isi doreste statul sa puna acest impozit pe libertatea debitorului? De ce tot pe acesta incearca sa il subjuge ?

Asta-i Intrebarea…

Ionut Calin

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci