Presedintele Poloniei a inteles cui apartine vina

Presedintele Duda incearca sa gaseasca o cale de a determina bancile sa plateasca deoarece considera ca situatia dramatica actuala “nu ar trebui sa fie problema platitorilor de taxe polonezi”.

Peste o jumatate de million de polonezi detineau  credite in CHF cifrate la 144 miliarde zloti (38,3 miliarde euro, la sfarsitul lui Martie 2015).

Mai mult de o jumatate de million de polonezi au contractat imprumuturi in CHF, cele mai multe imprumuturi provenind din perioada 2007-2008.  Motivul pentru care au ales aceste credite a fost  faptul ca ei au crezut ca vor beneficia de dobanzi mici. Peste 40% din imprumuturile cu ipoteca acordate de banci in acesti ani au fost acordate in CHF.

Cand au achizitionat aceste credite cu ipoteca, inaintea crizei din 2008, polonezii au fost beneficiarii unei rate de schimb valutar bune. Problema este fluctuatia constanta a sistemului financiar. De atunci cursul  valutar CHF vs zloti polonezi (moneda nationala) a crescut cu peste 80%, prin urmare ceea ce la inceput a fost atragator si plin de beneficii a devenit foarte rapid o problema pentru clientii acestor produse financiare, fiind aproape imposibil de tinut pasul cu ratele crescute si plata acestora.

Aceasta schimbare negativa  pentru cursul valutar s-a intamplat, in principal, din 2 motive:

1.criza globala din 2008

2.Banca Nationala a Elvetiei a renuntat  in Ianuarie 2015 la pragul impus pe cursul CHF/Eur  de 1,20, permitand acestei valute sa creasca

Presedintele Duda nu este cel mai apropat aliat al bancilor.  De fapt, Marek Belka (Guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei)  nu a fost de acord, de cele mai multe ori, cu politicile presedintelui, dand asigurari ca nevoia acestuia de dreptate va avea “repercusiuni grave” cum ar fi slabirea efectiva a sistemului bancar și consecinte economice generale negative.

Presedintele Duda a sustinut intotdeauna, mai ales in timpul campaniei sale electorale, ca “bancile ar trebui sa poarte responsabilitatea pentru rezolvarea problemei creditelor CHF  cu ipoteca, deoarece  ele sunt beneficiarele profiturilor uriase rezultate din aceste produse financiare”. Chiar daca Duda crede ca bancile ar trebui sa isi asume vina in intregime, de asemenea, el crede ca guvernul trebuie să fie ferm, dar fara a destabiliza sectorul bancar.

Presedintele polonez a aparat intotdeauna o soluție foarte concreta pentru a rezolva aceasta problema nationala (cu care s-au confruntat multe alte tari europene), problema pe care Mark Belka, Guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, o descrie ca fiind “o bomba cu ceas”. Ideea initala a presedintelui Duda a fost ca toate aceste credite ipotecare sa fie convertite în moneda nationala (zloti) la cursul de schimb valutar care era în vigoare la momentul acordarii creditului.

Duda isi sustine foarte ferm convingerea ca persoanele care au accesat aceste credite ipotecare nu ar trebui să plătească consecintele, pentru aceste consecinte fiind responsabili creditorii ce nu a reusit sa informeze corect clientii cu privire la riscurile existente. “Clientii bancilor nu au nevoie sa fie experti în drept bancar, nu trebuie să fie experti in lumea finantelor …”, sustinand din nou faptul ca el crede cu tarie ca greselile si vina apartin bancilor si, prin urmare, ele sunt cele care trebuie sa modifice situatia actuala.

Dupa cum s-a afirmat de catre agentia Reuters, Camera Inferioara a Parlamentului Polonez a modificat Platforma Civica de guvernare (PO) referitoare la proiectul de lege privind conversia creditelor ipotecare din valuta straina in moneda nationala (zloti), crescand numarul debitorilor eligibili pentru conversie si costurile bancilor. Proiectul de lege asteapta inca sa fie aprobat in Camera Superioara a Parlamentului polonez si semnat de catre Duda pentru a deveni  lege, intrucat si astazi legea se afla in forma de proiect.

Scrisa, redactata, semnata sau in orice forma este aceasta lege acum, este important ca se reuseste sa se stabileasca, (conform presedintelui Duda si partidului sau) dreptatea pentru clientii implicati, prin urmatoarele:

  • O rata de schimb valutar echitabila. Acest lucru va fi stabilit în mod individual, creand o egalitate intre imprumuturile in zloți și cele  in valuta straina.
  • Debitorii vor avea posibilitatea sa predea proprietatea pentru a anula ipoteca, fara alte costuri suplimentare. (Este ceea ce in Romania se discuta ca fiind legea darii in plata)
  • Bancile trebuie sa returneze debitorilor sumele incasate in trecut pentru conversia monedei nationale daca acestea au depasit rata medie a cursului bancii nationale
  • Sa gestioneze toate acestea, dar fara sa se destabilizeze sistemul bancar, fara sa se creeze probleme sau fluctuatii  pe piata financiara ori in  economie, sa existe coordonare cu sistemul guvernamental

 

Nota: prezentul material reprezinta traducerea in limba romana a articolului http://www.fxloans.org/polish-governemnt-understands-whos-to-blame/

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci