Rădulescu, BNR: Dobânda care variază în funcție de politica băncii reprezintă o clauză abuzivă

Dobânda care variază în funcție de politica băncii și nu în funcție de indicatorii pieței, precum Euribor, reprezintă o clauză abuzivă, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din Banca Națională a României. Clauzele de acest tip privind variația dobânzii au făcut obiectul a mii de procese și sunt atacate acum de ANPC, care vrea să le scoată din toate contractele.

Băncile au acordat, în perioada de boom, credite cu dobânzi variabile calculate în funcție de indicatori interni, și nu de referințele din piață, iar în timpul crizei au crescut dobânzile clienților, în loc să le reducă, după ce referințele au scăzut la minime istorice.

“A fost o problemă de transparență”, a declarat Rădulescu, la un seminar pe teme bancare, organizat de  BNR și Alpha Bank la Sinaia.

“Unele dintre credite au fost acordate cu o dobânda care nu spunea că plecam de la Euribor și adăugam o marjă, ci că dobânda varia în funcție de politica băncii. Aceasta reprezintă o clauză abuzivă”, a spus oficialul BNR și a explicat că acesta este motivul pentru care instanțele au eliminat acele clauze din contracte.

Din octombrie 2013 ANCP se judecă în 37 de procese cu băncile pe clause care vizează dobânzile și comisioanele din contracte.

ANPC a câștigat, pe fond, trei litigii, cu OTP Bank, Banca Românească și Alpha Bank, și mai așteaptă soluția magistraților și în procesele cu BCR, Volksbank, Credit Europe (banca și instituția financiară nebancară), Raiffeisen Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank și BCR Banca pentru Locuințe.

Sursa: profit.ro

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

  1. Daca variația dobânzii se face in functie de politica bancii si este abuzivă atunci draga Bancpost scoate clauzele abuzive si lasa oamenii sa plătească rate de bun simt, sa—si păstreze casele.Este inadmisibil sa faci o rata de 390leiinitial iar apoi sa ajungi sa platesti 800 lei, in cazul meu.Adio incredere pe viata.

Comments are closed.