CREDITELE ÎN CHF – PRACTICI COMERCIALE ÎNȘELĂTOARE!!! ANPC DOARME!

CUM AU FOST ÎNȘELAȚI ROMÂNII, CU ACCEPTUL BNR ȘI ANPC

Încălcarea flagrantă a drepturilor consumatorilor prin punerea pe piață în perioada 2006-2008 a unor produse de creditare toxice trebuie să aibă ca efect constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind impunerea riscului valutar în sarcina consumatorilor prin contractarea creditelor în franci elvețieni (CHF) în necunoștință de cauză, fără a beneficia de o informare prealabilă corespunzătoare din partea băncilor.

În realitate, aceste produse de creditare nu ar fi trebuit comercializate (fiind periculoase, toxice) sau, cel puțin, ar fi trebuit să fie prezentate într-o manieră transparentă, adecvată, care să asigure informarea asupra avantajelor și mai ales a dezavantajelor și a riscurilor pe care le implică.

Băncile care au acordat credite în franci elvețieni au încălcat dispoziții legale imperative, care se referă la obligația de a pune pe piață produse sigure, de a informa consumatorii corect și complet asupra avantajelor și dezavantajelor acestora, de a nu insera clauze abuzive în contracte.

Toate aceste încălcări au avut drept efect încheierea unor contracte de credit prejudiciabile, pe care consumatorii nu le-ar fi încheiat dacă băncile și-ar fi respectat obligațiile legale și i-ar fi avertizat în mod corespunzător asupra riscului valutar asumat raportat la moneda CHF.

În perioada contractării creditelor, nivelul de informare era foarte jos, prețul imobilelor creștea semnificativ de la o zi la alta, consumatorul avea încredere totală în instituțiile de credit, consumatorul era încurajat frenetic să se împrumute, iar instituțiile de credit manifestau lejeritate maximă (ba chiar agresivitate) în acordarea creditelor și în dobândirea unei cote de piață cât mai mare. În acest context, merită amintită o practică aproape neverosimilă în prezent: „credit doar cu buletinul”.

Lupta dintre bănci pentru piață și clientelă, în această perioadă de boom economic, a dus la identificarea unor soluții inedite de prezentare a creditelor, soluții pe care noi le calificăm ca fiind lipsite de transparență şi de onestitate.

Transparența totală (impusă sub sancțiuni grave de legislația europeană) și informarea completă a consumatorilor, precum și acordarea unui timp suficient de reflecție înainte de încheierea contractelor de credit constituie obligații prevăzute de legislația națională în vigoare la momentul arătat, care au fost ignorate de bănci, întrucât veneau în contradicție cu politicile de marketing, promovare și vânzare a produselor de creditare.

Din analiza obligațiilor/drepturilor consacrate legal ale celor două părți ale raportului juridic, raportat la circumstanțele faptice ale încheierii convențiilor de credit, putem observa cum consumatorii erau dezinformați și influențați să aleagă un produs de creditare.

Produsele de creditare erau prezentate, fiecare, în cele mai „atrăgătoare” maniere. Produsul „credit în CHF” era, însă, prezentat într-o manieră cert înșelătoare, înfrumuseţată, în așa fel încât consumatorul să opteze pentru acest produs, în detrimentul creditelor în lei sau în euro. Mai mult, creditul în CHF era monetizat ca singură opțiune în cazul în care ratingul clientului îl descalifica pentru credite în lei sau euro, pentru care se stabiliseră limite de îndatorare în raport de veniturile lunare ale clientului.

Informațiile de mai sus sunt extrase de pe piperea.ro.

Iată ce spun clienții care au făcut credite în CHF, carora li s-a cerut sa relateze ce le-au spus ofiterii de credite (am cerut si numele acelora) cand i-au indrumat spre CHF:

Mie mi-au zis ca e o moneda stabila, care nu fluctueaza si ca s-ar putea sa platesc pana la finalul creditului o valoare mai mica a soldului decat la contractare. Simion Lucian il chema pe ofiter. Acum nu mai lucreaza la Bancpost. (Cristian D.)

Ca este o moneda foarte sigura, fara fluctuatii de curs. Ca la chf am avea cea mai mica dobanda si automat cea mai mica rata… Daca la euro si lei imi iesea intre 1400 si 1600 rata la chf era 800. Si eram incurajati sa luam cat mai mult pentru ca nu o sa uit ca de la banca i-a zis sotiei ca putem lua si echivalentul a 110.000 euro, deci sa nu ne ingrijoram pentru asta ca e suma prea mare si nu se aproba. Ioana Farcas se numea ofiterul bancar. Acum are alt nume si este in continuare la Bancpost dar la alta sucursala. (Bogdan C.)

Subscriu la tot ce ati spus. Aceeasi doamna ne-a pacalit si pe noi si ne-a distrus cu creditul asta. (Iuliana C.)

Citez din memorie: “Cea mai stabilă monedă de pe piata, ca doar este a Elveției, unde toți miliardarii își țin banii”- Cecilia Rotaru – director sucursala Banca Romaneasca și Carmen Anamaria Hornea – ofițer de credite Banca Romaneasca. (Marius C.)

Si mie mi-au spus exact acelasi lucru. Eu cred ca toti angajatii au fost instruiti sa spuna aceleasi povesti. (Nicu M.)

Mie mi-au spus ca nu ma incadrez la lei si euro, ci doar la chf. Si ca e o moneda stabila si e cea mai avantajoasa varianta – Carmen Bulgarea. (Iulian R.)

Am incercat sa obtin creditul in euro sau lei. Nu ma calificam, la venitul obtinut. Dar curios, ma calificam la CHF pt aceeasi suma si la acelasi venit. Am fost sfatuit de catre conducerea bancii si de ofiterul de credit ca moneda elvetiei e cea mai sigura si sa iau creditul in aceasta moneda… si asa am facut… sentinta dura pt toata viata! (Nicolae M.)

Cei de la Piraeus mi-au recomandat sa fac refinantare a unor credite in lei de la alte banci prin credit in chf… binenteles au spus ca e cea mai stabila moneda, avand in vedere istoricul aceste monede pana la acel moment. Erau fixati pe creditele in chf, duceau o adevarata campanie! Initial mi-au facut o evaluare si mi-au spus ca la veniturile noastre nu ne incadram la un credit in lei. Eu am intrebat ca daca nu ne incadram noi, care aveam niste venituri mediii, atunci cine? Si atunci mi s-a dat exemplu de doi functionari din primarie (sot si sotie) – impreuna aveau venituri de 6000 lei – si care erau eligibili pentru un credit in lei… (Geno V.)

Vroiam sa-mi cumpar un apartament si intrebam colegii pe la munca cum e cu bancile? La un moment dat un coleg imi spune ca sotia lui lucreaza la B. si ca ma poate ajuta. Pe tipa o cheama Diana Manea si lucra in centrala la BT. Ajung si ii zic ca vreau in euro, daca nu se poate in lei. Ea imi face un calcul si zice ca pot lua maxim 35000 de euro si cu banii astia nu am ce cumpara. Dar imi spune ca ma pot incadra la chf, ca e moneda sigura si garantat imi scade rata pe parcurs. Nu aveti nici comision de acordare, desi cand am semnat contractul a aparut… dar eram deja prinsa. Apoi mi-a zis ca daca ma tem, pt ca eram sceptica in 2 ani fac o refinantare. (Irrene I.)

Dupa ce am cautat la alte banci si nu m-am calificat, la Banca Romaneasca dupa ce au distribuit flyere prin instituie au concluzionat ca ma calific pentru a obtine credit, ca CHF este o moneda sigura, nu depinde curs EURO, poate face concurenta chiar si cu Yen-ul japonez etc. orice pentru a atrage clienti. Manager sucursala Banca Romaneasca Unirii Iasi – Andreescu Carmen, iar coordonator relatii clientela – Timofte Dorina. (Andi N.)

Patrascan Nicoleta: ” … a bineinteles ca o sa puteti rambursa in 2-3 ani…, eu zic sa luati o suma mai mare ca nu se stie mai tarziu daca va mai incadrati… il facem pe 37 ani si platiti in 7- 8 ani” (am luat doar pe 12 ani). Madam lucreaza si acum in aceeas agentie, dar in 9 luni a mai incaruntit. (Oana N.)

Floriana Liceica și Ramona Barbu, consultante de credite au insistat ca ar fi păcat sa nu iau credit în CHF de la Banca Românească. “Moneda este cea mai stabila și va rămâne așa pentru ca băncile elvețiene sunt renumite pentru cele mai sigure depozite.” “Toți marii bogătași au încredere în băncile elvețiene iar noi sa nu avem?” (Cristi M.)

Stefanescu Sorin: „Da ! Pai va incadrati dar va sfatuiesc sa luati in franci elvetieni. Dobanda mica, curs stabil. Euro poate sa creasca. Asa prima rata o aveti 12 milioane” – dar nu a mai spus ca din a 6-a luna rata creste la 18 milioane. Cum multi altii, nu am citit contractul pe loc. Iar acum rata este 25 milioane. (Laura P.)

NICI NOI NU NE INCADRAM LA CREDITUL IN EURO, IN LEI NICI NU SE PUNEA PROBLEMA. AVEAM SALARIU MINIM PE VREMEA ACEEA SI SOTUL, IN ARMATA, TOT SALAR MIC. „FRANCUL E CEA MAI STABILA MONEDA”. EU INSISTAM CA NU AM AUZIT PREA MULTE DE EA, ERAM UN PIC SCEPTICA, DAR OFITERUL DE CREDITE OTP A INSISTAT! „NU ARE CE SA SE INTAMPLE!” (Catalina D.)

Pai ce sa ne spuna? Ca e o moneda stabila, ca doar in caz de razboi ar putea exploda francul… Si cel mai important ca nu ne incadram la suma pe care o vroiam decat la CHF unde gradul de indatorare era pana la 75%(Dumitru S.)

Mi s-a spus ca dosarul meu nu se incadreaza pentru un imprumut in lei sau euro, in schimb se incadreaza pentru un imprumut in CHF, dar acest lucru e in avantajul meu, pentru ca francul e cea mai stabila moneda, si pe langa asta la imprumuturile in franci sunt cele mai mici dobanzi. Ce nenorociti! (Mihai Z.)

Cand am mers in banca eu si sotia am solicitat un credit pentru achizitia unui apartament. Dupa analiza lor minutioasa ne-au comunicat ca imprumutul pe care banca poate sa ni-l ofere este cel in CHF. Au prezentat acesta moneda ca fiind una din cele mai stabile la nivel mondial. Ceea trebuie retinut este ca toate recomandarile lor nu sunt sub semnatura ci doar cererile nostre de acordare a imprumutului sunt semnate de noi si cred ca cu asta am spus totul. FARA O IMPLICARE LEGISLATIVA CARE SA IMPARTA POVARA DEVALORIZARII EXCESIVE A FRANCULUI, CEEA CE FACEM NOI AICI NU SUNT ALTCEVA DECAT DISCUTII INTRE PAGUBITI. (Sorin G.)

O cheama Mihaela – Bancpost Brasov, aceeasi placa mincinoasa: „e cea mai sigura valuta, nu va faceti griji, uitati-va la economia Elvetiei dar si la scumpirea imobiliarelor in Brasov, totul merge bine”. I-am zis ca vreau in euro – „nu va incadrati”, vreau in dolari – „nu prea dam”. Da in ce dati? „In chf”. Pai si la cat ma incadrez? Eu vreu echivalent a 35.000 euro. „Vai Domnul Goga, va incadrati la 45.000 euro echivalent. Luati acuma cat banca da, sa stiti ca bancile nu sunt asa generoase”. Dar Doamna Mihaela, (Dumnezeu e deasupra si nu mint) – daca o ia razna chf ca totusi e valuta si mi se dubleaza rata si de la 1000 ron ajung la 2000? „Nu va faceti griji Domnul Goga, atunci Bancpost dar si BNR va interveni si mai ales Elvetia, sunteti prea suspicios si pesimist, ganditi negativ de la pimul pas? Haideti si nu ratati sansa vietii voastre”. Nu pot spune decat ca Satana e in ei, altfel nu am nici o explicatie ptr camatari. Si asa m-au pacalit, dar cui ii pasa, aluia cu burta plina? Pseudopresedintelui? Psudopremierului?Jos bancile, jos mafia camatara, sus MITINGUL. (Bogdan G.)

“Cea mai buna dobanda, moneda stabila, sigur nu creste mai mult de 2,5 ron”, Alina Bucur Piraeus (Geanin I.)

Ca la lei e 15% dobanda… nu ne incadram… la franci e 4,5%…e mai bine…ne incadram…nu creste prea mult….vrajeala d-asta infractionala… (Doru C.)

Mie mi-a zis directoarea Volksbank Vaslui, dna Andresanu, ca Chf este cea mai stabila moneda de-a lungul timpului si mi-a aratat si un grafic care argumenta acest lucru. (Sebastian G.)

Imi aduc aminte si acum de “doamna Lucica” ofiter de credite BCR Buzau. Pe mine nu m-a indemnat spre franci, poate pentru ca nu asta era strategia de furt a BCR. Mi-a dat euro, dar verbal mi-a spus ca evolutia dobanzii o sa fie dupa Euribor. Asadar din ce imi explica celebrul DRV ( dobanda de referinta variabila) era euribor. In al treilea an mi-am dat seama ca totul e un fake. In 2007 am luat blestematul de credit iar in 2010 am dat BCR in judecata. Tin sa precizez ca era o intreaga caracatita, pentru ca la BCR m-a dus o tipa agent imobiliar cu care erau mana-n mana. Totul se solutiona rapid. Aparte m-a convins sa-i fac cadou un parfum scump doamnei ofiter de credite “Lucica” de la Buzau, pentru ca, vezi Doamne, ma ajuta sa solutionez dosarul cu rapiditate, eu avand la dispozitie decat cateva saptamani. Imi dau seama ca era o perversa, zambea fals si avea de munca pana seara tarziu. Erau la foc continuu! Niste mincinosi manipulatori! (Marian A.)

Noi am vrut sa luam in lei dar nu ne incadram cu salariile, ni s-a spus ca francul e cea mai sigura valuta si doar in caz de razboi va putea exploda cursul. (Gabi B.)

Cea mai stabila valuta, ca spre deosebire de euro nu se va schimba cursul de schimb. Mare greseala am facut sa avem incredere in acesti impostori pusi pe specula, inselatorie si JAF. (Ghizela M.)

Ofiterul de credit mi-a prezentat oferta chf ca fiind cea mai buna, cea mai avantajoasa dpdv economic datorita “stabilitatii chf “. Am precizat ca doresc sa fac credit in moneda in care imi primesc salariul, dar mi s-a raspuns ca nu ma incadrez nici la credit in lei, nici la credit in euro, nici la credit in usd. De asemenea, ulterior am vrut sa refinantez creditul cu programul “prima casa” si mi s-a spus ca nu intrunesc conditiile. NISTE MIZERII! (Ciprian S.)

Cind am luat creditul in chf mi-au spus ca e o moneda puternica si ca Elvetia este tara cu cel mai puternic sistem bancar din lume si ca nu se poate aprecia foarte mult aceasta moneda, iar in euro si in lei nu ne incadram pt. ca AVEM SALARII MICI. (Ciprian M.)

Noi am luat la Raiffeisen, la creditul in euro ne trebuia avans 30% la cel in CHF 11 %. Si daca aveam avansul de 30 la suta, la creditul in euro nu ne incadram, nu obtineam cat vroiam la veniturile care le aveam. Si ofiterul de credit ne-a facut un calcul ca si daca ne incadram, obtineam suma dorita rata pe luna era mai mare cu 50 de euro fata de rata pentru un credit luat in CHF. Deci expunandu-ti asa problema, normal ca un tanar , care vrea sa isi cumpere un apartament sa porneasca pe un drum ce alege???? (Lavinia L.)

Oana Nicoleta Moisa si Alin Bogdan Bucica – Ofiteri Credite Piraeus. Mi-au spus ca francul elvetian este o moneda stabila, cu o dobanda f. buna si ca la euro nu ma incadrez. Si ca este o oferta fff buna acum, in primele 6 luni nu platesc nimic! (Victor C.)

Il chema Minca, de la Volksbank Pitesti. Foarte amabil, chiar a venit el la mine la birou si mi-a prezentat oferta, ca francul e cea mai stabila moneda, ca toti banii lumii sunt in Elvetia etc. Dar eu cred ca simplii ofiteri de credite oricum nu aveau habar despre ce vorbesc. Pur si simplu au fost la training, i-au invatat poezia si… pe teren! (Diana Z.)

Se numeste Gălățeanu, era ofițer de credite in 2007 la Bancpost Târgoviște. Acum e director pe la Constanța, cred. Ne a spus mie si sotiei ca in lei nu ne încadrăm, la euro era rata foarte mare, iar chf-ul este cea mai potrivita moneda pt noi. Este cea mai stabila si nu se devalorizeaza niciodata. Rata in lei in urma unei simulari, ar fi fost undeva la 1400 ron, in euro 1300 ron, iar in chf undeva la 800 ron. (Marian M.)

Citez din memorie: “CHF e cea mai stabila moneda, nici Isarescu nu o poate influenta” 🙂 super-bine pregatiti cei de la Bancpost. (Gabi G.)

Pe mine m-a capatuit o prietena de la Banca Romaneasca Bacau, am crezut tot ce a zis: cea mai sigura moneda, ca toti bogatasii lumii acolo isi tin economiile, ca dupa 6 luni de dobanda fixa vine cea variabila… si nu va creste mai mult de 10 franci rata actuala. Si a crescut de la 240 chf la 340!!!!!!! Am zis ca innebunesc, apoi a urmat calvarul cresterii cursului dupa care suferim atatea suflete. (Cristina P.)

Pentru un credit imobiliar cu ipoteca de 33000 euro, la agentia Raiffeisen Apusului, avand salariul de 2400 ron, nu m-am încadrat în lei sau euro cum am solicitat eu, dar la îndemnarile ofiter de credit m-am încadrat la 54000chf! Dealtfel o “moneda sigura” fara mari riscuri privind aprecierea fată de leul romanesc! Mentionez ca toata tărășenia se întîmpla la data de 20-10-2007. (Ovidiu C.)

Am luat creditul de la Volksbank, in Timisoara. Nu am vrut un credit in CHF. Voiam doar sa imprumut niste bani, lei. M-a convins angajata bancii ca cel mai bun credit e cel in CHF pentru ca e o moneda sigura, dobanda este fixa. Era primul imprumut pe care-l faceam. Firesc, am avut incredere in banca, credeam ca e o afacere din care fiecare parte se alege cu un castig: eu puteam beneficia atunci de o suma de bani, iar banca incasa o dobanda care parea rezonabila. Cred ca ma calificam si pentru un credit in lei, pentru ca mi s-a oferit in CHF o suma dubla fata de cat am cerut (in lei). (Cezar L.)

D-na Marcelina Pintiliescu, fost sef Sucursala Arad OTP Bank si asa zisa prietena, imi explica in 2007 cat de avantajos este creditul in CHF. Surprinzator, cam in aceeasi perioada cu mine, d-na bancher contracta un credit substantial in EURO de la … ALPHA BANK. Am intrebat-o atunci de ce nu ia si ea in CHF si mi-a explicat ca ea, angajat OTP, nu are atatea facilitati ca mine… Atunci trebuia sa fug. Mergea toata ziua la duhovnic sa se spovedeasca pt ca erau prea multe rele in jurul ei. In 2010 si-a dat demisia si a iesit din sistemul bancar. Acum stiu de ce… (Ramona)

Pentru chf ne încadram la orice sumă doream, fiind curs bun, monedă stabilă, Elveția tara bancherilor, nu se mărește cursul… și tot felul de abureli din astea. Se vede pe contracte cine au fost ofițeri de credite la CEB în momentul creditului, dar în Alba nu mai au agenție, așa ca am fost pasați la Sibiu. (Daniela B.)

Ofiterul se numeste Mirza Ramona, eu venisem pregatita sa iau euro, m-a facut sa ma razgandesc argumentind ca la CHF dobinda este mica (am intrebat de lei a spus ca dobinda este mare 28-30%), ca francul elvetian este o moneda stabila, ca Elvetia este o tara care economic sta bine, care nu este in Uniunea Europeana. In 2011 si 2014 am mers la ea sa fac conversie in lei, mi-a spus ca sa mai astept ca o sa mai scada… si uite unde am ajuns. (Gina I)

In anul 2007 am dorit sa iau un credit la BANCPOST, in lei, pentru rezolvarea unor probleme de sanatate – credit de consum. Am perfectat contractul, am chemat coplatitorul (sotul) sa semneze inainte de terminarea efectiva a tuturor operatiunilor, intrucat sotul meu era la seviciu si nu putea lipsi foarte mult. Doamna foarte draguta – pe numele ei Chitac Aurica, a scos documentele necesare semnarii contactului, sotul a semnat si aplecat, urmand ca eu sa defintivez si sa primesc aproximativ suma de 4o.ooo lei pe care am solicitat-o. In acest timp doamna Chitac a inceput sa-mi comunice ca exista o moneda foarte atractiva in acel moment care ar permite ridicarea sumei si relaxare in plata ratelor. Am refuzat timp in care a aparut si directorul sucursalei Arpinte Dumitru care a pledat aceeasi cauza foarte convingator. Si de aici calvarul… am schimbat contractul am semnat pentru 25.ooo CHF , am chemat sotul sa semneze din nou fortat, pentru ca a spus ca nu e bine ce fac, l-am facut prost (dealtfel tot timpul imi reproseaza ca prostul plateste). Din 25.ooo CHF am luat efeciv 24.251 CHF la un curs de 1,97 lei – 47.774,47 lei. 749 CHF s-au pierdut la schimb. Desi eu am solicitat franci, moneda nu exista in sucursala. Dupa ani de plata in 19 .o1.2o15, dupa ultimul raport de credite solicitat suma de plata 2o.833 CHF. Intre timp au intervenit acte aditionale datorate shimbarii valorii francului pe care numai ei le inteleg, intirzieri la plata, amenintari cu executarea, dar acum suntem obisnuiti cu ideea si las in voia sortii, intrucat acum avem o varsta, veniturile au fost diminuate, pensiile sunt mici. Lunar platesc rata la nivelul ratei initiale. (Elena F.)

Sucursala BANCPOST Rosetti acordat de Andreea Barbulescu. Recomandat sa iau maxim in chf. La BCR ma incadram la 38000 euro, la Bancpost 53.500 euro echivalent 90000chf. CEA MAI SSSSSIGURA MONEDA! Eu, optimist, chiar am crezut. Sigur au avut comisioane mari. Banii se duc, faptele raman! INSELACIUNE LA NIVEL INALT! (Cristian T.)

O chema Elena Căiță, ofițer Bancpost și ne a spus că nu ne încadrăm la creditul în lei și nici la cel în euro, că e mai bine să luăm în chf, că e cel mai bun de pe piața românească și că este cel mai stabil. (Nicoleta G.)

Ofiterul meu, de la OTP Bank, mi-a marturisit ca a contractat un credit dublu ca valoare comparativ cu ce intentionam eu. Suna ca o garantie suplimentara… (Cristian P.)

Cristina de la OTP Suceava in decembrie 2006, acum nu mai este acolo. Am gasit un apartament cu 40000 DE EURO, insa la venitul meu mi s-a spus ca nu ma incadrez decat cu CHF. Am acceptat, m-au tinut vreo luna cu verificarile, apoi m-au chemat seara la sf. programului cu vanzatorul… care a acceptat lei, ca nu aveau 70000 CHF lichizi, probabil. Intrucat era sfarsitul programului, mi-au dat un curs de a trebuit sa mai pun din buzunar sa ajung la suma ceruta de vanzator… etc. Nici nu vreau sa-mi amintesc… In 2010 mi-au spus ca trebuie sa achit intreaga sums daca nu semnez actul aditional… (Ioan O.)

Claudiu Z. de la Bancpost sucursala Gorjului – Bucuresti. Anul 2007. Am gasit un apartament la 76000 euro, am dat avans 15000 euro, am luat un credit de consum de 3500 euro la Bancpost, altul de consum de 10000 euro la BRD si pentru creditul ipotecar am cerut la Bancpost cat pot sa-mi ofere la salariile noastre. Am luat 94050 chf, mi s-a spus ca nu ma incadrez in euro sau in lei, mi-au aratat evolutia chf de 5 ani, mi-a spus ca e cea mai stabila moneda.Eu am crezut, am avut incredere in ofiterul de credite si mi-am luat-o. El nu mai lucreaza acolo, ajunsese la un moment dat director de agentie, apoi prin centrala un sefuț mic. Dar sunt constienta ca Dumnezeu nu-i va ajuta. (Livia F.)

In 2008 am incercat la mai multe banci sa fac un credit de nevoi personale. Niciuna nu-mi acorda suma de care aveam nevoie. La veniturile din acea perioada mi se faceau grafice si simulari, ma incadram doar la jumatate din suma dorita in euro, insa cei de la Raiffeisen mi-au gasit solutia cea mai “avantajoasa in chf” zice-se. In ziua cu semnarea contractului am aflat ca de fapt imprumutul meu este acceptat plus 2600 de chf care se considera comision de acordare. Tanara, credula, cu explicatii despre cat de stabila este aceasta moneda, am mers mai departe. La vremea accea rata o puteam plati doar din salariul meu, in momentul de fata este salariul meu + al sotului si inca o parte, parintii. Salariul nu mi-a scazut pe aceasta perioada, insa a trebuit sa-mi mai caut un job. Sunt o mama exemplu, am un copil, sot o casa si “o banca de CRESCUT”. Despre ofiterul de credit n-am ce spune, si-a facut datoria, opera dupa instructiunile angajatorului. Mentionez am facut simulari si grafice la mai multe sucursale Raiffeisen si fiecare imi acorda suma diferita. Am ridicat suma in euro, nu erau disponibili chf (Alina U.)

Am luat creditul in 2008. Am incercat la mai multe banci, numai Bancpost ne-a oferit suma de care aveam nevoie. Ni s-a spus ca numai la CHF ne incadram cu veniturile noastre de atunci si pentru suma solicitata. La intrebarea noastra cum ramane cu variatiile de schimb valutar pentru ca e vorba totusi de 35 de ani ni s-a spus: “stati linistiti ca francul e cea mai stabila moneda de pe piata“. Si am fost intrebati si daca nu vrem mai mult decat suma solicitata pentru ca ne incadram la mai mult. Am fost de fapt incurajati sa luam mai mult, dar am rezistat tentatiei. (Mihaela G.)

O cheama Ancuta Gornescu si mi-a zis ca si ea a luat credit in chf, lucreaza la Banc P(r)ost in Galati si uite asa m-am pricopsit cu o rataaa de nu stiu cum o sa o mai pot plati daca nu-mi gasesc urgent un job in strainatate. M-a facut sa ma rasucesc cu 180 grade, deoarece initial doream sa fac creditul in lei, dar cu aceleasi fraze (franc stabil, cu istoric bun pentru clientii bancii, cu oferta de nerefuzat etc..) am luat teapa si acum ne chinuim 3 familii ca sa putem achita rata si sa ne intretinem. (Aurelian P.)

In 2014 am cerut refinantare pentru ca imi era greu sa mai platesc rata. pe scurt am primit de la Volksbank doua oferte. Ambele mai scumpe pana la final cu peste 3500euro (am detaliile noilor grafice de rambursare propuse comparativ cu cel curent intr-un excel). bineinteles ca nu am semnat nimic, i-am confruntat direct si mi-au spus (cineva de la Bucuresti) ca nu pot primi o oferta prin care sa platesc mai putin, doar mai mult. Nu am semnat nimic, am dat banca in judecata, pt. comisionul de risc si am castigat definitiv iar acum urmeaza sa deschid alt proces / alte procese. chiar si atunci cand le-am cerut ajutor au vrut sa mai imi ia niste bani… acum nu le mai cer nimic si am sa incerc sa iau in instanta tot ceeea ce cred ca mi se cuvinte, comisionul de risc, diferenta de curs pentru denominare, daune morale, pretentii penale pentru tentativa de inselaciune si tot ce ma mai pot gandi impreuna cu cei mai buni avocati pe care ii pot plati din banii pe care ii am de luat de la Volksbank. (Alexandru P.)

Nu ma incadram la un nou credit in lei, deoarece mai aveam unul. Ofiterul de credit dl. Adrian (care la scurt timp a disparut din agentie, dupa cca 7 ani l-am mai vazut in agentie, cred ca era in vizita la colegi sau chemat la instructaj) si ceilalti angajati ai Bancpost-ului m-au sfatuit si asigurat ca e cea mai buna oferta si cea mai sigura si stabila moneda in CHF. Dupa cca. 1 an de zile, a venit criza, iar eu nu mai puteam plati rata intreaga si plateam doar o jumatate de rata, dar aproape in fiecare luna depuneam cerere si ceream ajutor Bancpostului Agentia Alba Iulia Sector 3, Bucuresti – Agentie de unde am luat creditul. Dansii nu vroiau sa ma ajute, imi dadeau oferte cu ipoteca. Eu nu am acceptat acea oferta, pentru ca nu era buna pentru mine, iar dansi in fiecare luna ma penalizau. Dupa un timp a inceput sa ma terorizeze firma de recuperatori, firma care ma stresa zilnic cu cca. 5-10 telefoane. Dupa o perioada de aprox. un an, un domn de la firma de recuperatori m-a sfatuit sa merg la Sediul din Pipera, direct la director la cabinet si sa depun o noua cerere, sa nu mai depun la hotii astia de la Agentia Alba Iulia. Aici intr-adevar am gasit intelegere si pe o perioada de 1 an au scazut dobanda ramanand 4 la suta, dar cu conditia acceptarii penalizarilor care au fost introduse in noua restructurare a contractului si, fara sa am o alta varianta, am acceptat sa platesc cca. 1000 chf penalizarile. Dupa aceea, nu au mai acceptat dobanda de 4 la suta spunand ca salarile au crescut si acum pot plati rata. Creditul il am din anul 2007, fiind un credit luat cu buletinul si adeverinta de salariat – fara ipoteca. Din anul 2014 sunt in doua procese cu Bancpost, un proces pe clauze si un proces pe inghetare curs valutar. (Vivi M.)

In anul 2007 am verificat mai multe banci, pentru a face un imprumut in vederea achizitionarii unui autoturism si refacerea unui imobil. Am dorit sa iau un credit de 40000 lei, insa, nici una dintre banci nu a dorit sa dea credit spunind ca nu sun eligibil la un venit pe familie de 3000 lei lunar. {Nu ma incadrez cu salariul.} Ultima banca a fost Volskbank, care a spus ca ma incadrez cu salariul daca iau imprumut in CHF si pot sa iau 36000 CHF, echivalent in lei a sumei de 72000 lei. De asemenea, ofiterul de credit a spus ca este singura moneda stabila si nu va creste mai mult de 2,5 lei si din acest motiv am acceptat creditul. Am solicitat sa treaca acest aspect in contract insa am fost refuzat. La notar am vrut sa nu mai semnez contractul, insa impreuna m-au facut sa cred ca acest imprumut este cel mai sigur. Asta da teapa… (Nicihifor M.)

In 2007 desi aveam un salariu f. bun ptr Romania, nu ma incadram la nimic altceva decat Chf. Oricum era cea mai sigura valuta… Am fost asigurata ca voi ajunge sa nici nu simt ratele. Intr-adevar am ajuns sa le platesc triple, sa platesc o garsoniera conf.1 la pret de vila. (Laura F.)

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

 1. “Nicoleta” este un nume pe care nu îl voi uita prea curând.
  Eram foste colege, ramase in legătura.
  Acum nu ma mai suna, iar numărul ei nu mai este valabil.

  Nici cealaltă Nicoleta, sefa agenției Baba Novac nu mai răspunde.

  Nu cred ca ele știau ce se va intampla. Iar eu mi-am făcut calculele ca, de la 2,2, pot duce un curs de 3 – 3,5 maaaxim- dar acesta era de coșmar! Deci…

  Dumnezeu sa ne ierte tuturor dorinta de a ne fi mai bine “unpic” si sa le înmoaie inimile “stăpânilor” banilor noștri! Multumesc inca o dată părinților pentru darul Credinței! Bucuria adevărată nu sta in bani. Dar ce greu e sa nu judeci, sa nu te manii, sa nu jignești nici pe cel care ti-a greșit, sa ierți din inima!

  Angajați din bănci, lăsați omului libertatea sa își asume singur orice neprevazut, altfel, veți fi “de neuitat” in multe familii, poate chiar “Generatii”!

 2. Cei care suntem in cauza stim cum am fost atrasi si pacaliti cu aceste imprumuturi in CHF.
  Pe cei care n-au tangenta cu aceasta tragedie,nu-i intereseaza,ba mai mult te acuza ca a fost vina ta.Daca as fi avut informatia corecta n-as fi facut acest imprumut in vecii vecilor.

Comments are closed.