Bancpost contestă procesele-verbale emise de ANPC prin care banca este obligată să restituie împrumutaților peste 300 milioane de euro. Dosarele, înregistrate pe rolul Judecătoriei Sector 2 București

Bancpost a contestat în instanță atât procesul-verbal individual emis de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța (CJPC Constanța), cât și procesul-verbal, aplicabil întregului portofoliu de credite cesionate în Olandaemis de către ANPC, structura centrală. Ambele dosare au fost înregistrate pe rolul Judecătoriei Sector 2 București sub nr. 18330/300/2018, respectiv 17565/300/2018.

Potrivit profit.ro, ANPC a sancționat Bancpost pentru întreg portofoliul de credite cesionate în Olanda și a dispus restituirea dobânzilor și comisioanelor plătite de consumatori în ultimii 10 ani. Prejudiciul cauzat consumatorilor, potrivit estimărilor ANPC, se ridică la peste 300 milioane euro. Contestarea de către Bancpost în instanță a procesului-verbal suspendă de drept măsurile de restituire dispuse de ANPC. Partea bună este că dacă instanța de judecată va respinge în mod definitiv contestația Bancpost, atunci Banca va fi obligată să restituie clienților afectați peste 300 de milioane de euro. Astfel, spre deosebire de alte situații, clienții bancari nu vor fi nevoiți să deschidă un proces separat, ci tot ce trebuie să facă este să aștepte soluționarea definitivă a procesului în favoarea ANPC.

ANPC susține că în ecuație intră peste 63.000 de credite performante (adica credite fără întârzieri la plata ratelor) transferate de Bancpost, în urmă cu 10 ani, către un SRL din Olanda – EFG New Europe Funding II BV (devenit ulterior ERB New Europe Funding II BV).  Potrivit ANPC, SRL-ul din Olanda nu era autorizat să desfășoare activități de tip bancar, nici pe teritoriul României, și nici pe teritoriul Olandei. Legea aplicabilă contractelor de credit încheiate în urmă cu 10 ani obliga băncile să transfere credite doar către instituții de același tip, adică societăți care să desfășoare activitate de tip bancar.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci