CREDITAREA ÎN CHF: Analiză promovare înșelătoare credite în franci elvețieni, precum și PLIANTELE utilizate de bănci, în format PDF

Creditarea în franci elvețieni a fost soluția adoptată de băncile mai mici din sistem pentru a câștiga cotă rapidă de piață. Datorită dobânzilor mici promovate, a modului agresiv și înșelător de promovare și a lipsei de informare și experiență a consumatorului român, creditele în chf au fost un produs de succes al anilor 2006-2008. Însă succesul a fost temporar.
Pentru cei ce nu știu, creditarea a fost mult timp un produs inaccesibil printre români. De abia începând de prin 2005 românul a început să aibă acces la credite datorită relaxării condițiilor de creditare de către BNR.
Produsul ‘’ credit în CHF “ a fost introdus pe piața din România de OTP Bank în anul 2006. OTP Bank era la acel moment o bancă mică, intrată de curând ( 2004) pe piața din România prin preluarea Robank.
OTP Bank a pus accent pe stabilitatea monedei și a promovat un grafic privitor la evoluția CHF pe o perioadă foarte scurtă de timp, perioadă aleasă cu grijă, perioadă în care nu exista fluctuație semnificativă astfel încât să vină în sprijnul afirmațiilor referitoare la stabilitate.
În realitate evoluția CHF arăta așa:
La scurt timp, în 05 sep.2006, în hora creditelor în CHF a intrat și Raiffeisen Bank.
Deși nu era convinsă de justețea politicii de creditare în chf, nu a putut să riște pierderea unei părți din cota de piață câștigată cu greu pe parcursul a mulți ani. Mai mult de atât a promovat într-un mod incorect aceste credite punând accent pe stabilitatea monedei și pe niște dobânzi mici pe care ulterior, cu ajutorul clauzelor abuzive introduse în contracte, le-a majorat. O strategie cinică cum de altfel au și dovedit-o documentele interne scurse recent în spațiul public.
Peste 1 an, în iulie 2007, Raiffeisen a apăsat pedala de accelarație și a venit cu o nouă oferta promoțională cu o dobândă micșorată cu 1pp, fixă în primul an. Profesionistul Raiffeisen însă uită să comunice potențialilor clienți care va fi dobânda după acest prim an.
Văzând succesul suratelor lor, celelalte bănci mici s-au aruncat în vâltoarea creditelor în CHF. Volksbank, Piraeus, Banca Româneasca, Credit Europe Bank, Bancpost au atacat piața fiecare cum s-a priceput mai bine însă toate au promovat aceste credite în mod înșelător.
Niciuna nu și-a informat în mod corect clienții!
Dintre acestea, s-a evidențiat Volksbank, prin dobânzile ei fixe, dobânzi pe care ulterior nu le-a mai recunoscut ca fiind fixe. Așadar, a intrat în forță pe piața cu oferta lor cu dobânzi fixe pe toată perioada de creditare. Dobânda fixă a făcut diferența. Astfel, această bancă mică și aproape necunoscută la acel moment a reușit un salt spectaculos, de pe locul 8 direct pe locul 3 în sistem. Din flyerele lor am aflat pentru prima oară cum o suma maximă finanțată poate fi nelimitată. Atât de disperați erau să câștige cotă de piață.
În acest timp, primele două bănci din sistem (BCR și BRD) s-au arătat reticente în privința creditării în franci elvețieni. Spre final de an 2008, când răul era deja făcut, au început să apară în presă cu declarații. Târziu! Însă asta ne arată cu certitudine că băncile știau în ce se bagă însă dorința lor de îmbogățire a fost mai puternică decât rațiunea sau prudențialitatea de care ar fi trebuit să dea dovadă.
Ce ar mai fi de menționat este faptul că și comunicarea pe care o făceau la TV era de înșelătoare, informarea incompletă. CNA a sancționat două bănci pentru promovare înșelătoare. Este vorba de Bancpost și Volksbank. Însă CNA este o instituție mică, comercianți sunt mulți. Nu aveau cum monitoriza toate spoturile care se derulau într-o nebună frenezie. Dacă CNA a fost cât de cât vigilentă, ANPC care avea și pârghii legale să sancționeze, dormea.
În tot acest timp BNR a asistat pasivă la distrugerea unor categorii de cetățeni care în neștiința și în lipsa lor de experiență s-au lăsat prinși în mrejele creditelor în CHF vândute într-un mod complet iresponsabil și înșelător.
RAIFFEISEN BANK
OTP BANK
BANCPOST
BANCA ROMÂNEASCĂ
CREDIT EUROPE
PIRAEUS BANK
VOLKSBANK
 APASĂ PENTRU A DESCĂRCA pliantele băncilor în format PDF:
Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

  1. Bancile in Romania au facut genocid cu creditatii in CHF. Si asta nu e decat inceputul. Va urma valul 2, cei cu programul Prima Casa si amaratii ce-au fost nevoiti sa se imprumute de la IFN-uri. Creditare iresponsabila in care vinovatii principali sunt BNR si ANPC, care tac malc si care au creat facilitati nemasurate pentru saracele bancute din Romania. Dintre cei cu credite in CHF, 33 sunt pana acum decedati, care nu au mai suportat jugul bancar. Sper sa se opreasca aici.

Comments are closed.