DOCUMENT INTEGRAL: Procesul-verbal istoric emis de ANPC împotriva Bancpost. Banca este obligată să restituie consumatorilor peste 300 de milioane de euro ca urmare a cesiunilor efectuate către o entitate neautorizată din Olanda

Potrivit profit.ro, ANPC a sancționat Bancpost pentru întreg portofoliul de credite cesionate în Olanda și a dispus restituirea dobânzilor și comisioanelor plătite de consumatori în ultimii 10 ani. Prejudiciul cauzat consumatorilor, potrivit estimărilor ANPC, se ridică la peste 300 milioane euro.

Bancpost a anunțat că va contesta în instanță procesul-verbal emis de către ANPC în data de 06 august 2018. Contestarea de către Bancpost în instanță a procesului-verbal suspendă de drept măsurile de restituire dispuse de ANPC. Partea bună este că dacă instanța de judecată va respinge în mod definitiv contestația Bancpost, atunci Banca va fi obligată să restituie clienților afectați peste 300 de milioane de euro. Astfel, spre deosebire de alte situații, clienții bancari nu vor fi nevoiți să deschidă un proces separat, ci tot ce trebuie să facă este să aștepte soluționarea definitivă a procesului în favoarea ANPC.

ANPC susține că în ecuație intră peste 63.000 de credite performante (adica credite fără întârzieri la plata ratelor) transferate de Bancpost, în urmă cu 10 ani, către un SRL din Olanda – EFG New Europe Funding II BV (devenit ulterior ERB New Europe Funding II BV).  Potrivit ANPC, SRL-ul din Olanda nu era autorizat să desfășoare activități de tip bancar, nici pe teritoriul României, și nici pe teritoriul Olandei. Legea aplicabilă contractelor de credit încheiate în urmă cu 10 ani obliga băncile să transfere credite doar către instituții de același tip, adică societăți care să desfășoare activitate de tip bancar.

Toate documentele care au stat la baza investigației ANPC le găsiți atașate articolului din profit.ro, precum și aici.

Procesul-verbal nr. 0765283/06.08.2018 emis de către ANPC a fost publicat de Asociația Parakletos, pe pagina asociației.

Apasă pentru a #descarca procesul-verbal:

Proces-verbal Bancpost integral nr. 0765283/06.08.2018

Anexa la procesul-verbal Bancpost nr. 0765283/06.08.2018 

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci