ÎMPRUMUTAŢII ÎN FRANCI ELVEŢIENI: “Lupta cu băncile trebuie dusă de către experţi, instituţional”

BURSA 16.10.2015
EMILIA OLESCU

* APC: “Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor nu demarează acţiunile în încetare împotriva băncilor”
* ANPC: “Tratăm fiecare consumator în mod egal şi aplicăm legea în totalitate, fără niciun fel de reţineri”

Clienţii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) sunt extrem de supăraţi de faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu va demara acţiunile în încetare împotriva băncilor şi se organizează pentru o “luptă instituţională” cu operatorii bancari, bazată pe “înscrisuri” şi dusă de experţi.
În acest sens, pentru fiecare bancă, va fi desemnat câte un reprezentant dintre clienţii cu împrumuturi în CHF, după cum au anunţat debitorii, pe pagina lor de socializare, adăugând: “ANPC nu va da drumul acţiunilor în încetare. Nu comentez de ce şi care îi sunt argumentele. Aş face-o degeaba şi fără folos. Asta e o luptă care va trebui dusă instituţional, cu înscrisuri şi de către experţi”.
Recent, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a trimis ANPC o solicitare în care cere adoptarea unor măsuri contra băncilor care nu s-au conformat solicitărilor APC de încetare a practicilor ilicite, printre acestea numărându-se OTP Bank România, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Ipotecar IFN, Volksbank România, Banca Românească, Banca Comercială Română.
Costel Stanciu, preşedintele APC, ne-a spus, ieri, că, în răspunsul ANPC, se precizează că autoritatea nu va demara acţiunile în încetare împotriva băncilor amintite, având doar rol de “sesizor”.
În replică, oficialii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor ne-au precizat: “ANPC face toate demersurile legale pentru a proteja şi a se asigura de respectarea drepturilor fundamentale şi esenţiale ale consumatorilor. Aspectele reclamate de către petenţii care au depus reclamaţii la ANPC au fost analizate individual cu profesionalism, imparţialitate, celeritate şi cu respectarea principiului contradictorialităţii instituţiilor bancare şi în conformitate cu dispoziţiile legale – iar petiţionarii au fost informaţi prin intermediul adreselor de răspuns despre rezultatul cercetărilor. În cazul în care s-a constatat faptul că o parte din petiţii sunt întemeiate, s-a adoptat măsura legală pentru consumator, care să oblige instituţia bancară la o eventuală dezdăunare, prin măsuri legale. ANPC tratează fiecare consumator în mod egal şi aplică legea în totalitate, fără niciun fel de reţineri”.
Astăzi se împlineşte termenul până la care ANPC ar fi trebuit să acţioneze. Autoritatea a transmis, zilele trecute, răspunsul său către APC.
Potrivit unui extras al răspunsului ANPC obţinut de ziarul BURSA, printre explicaţiile oferite de Autoritate reprezentanţilor APC se menţionează: “Din cei 48 de consumatori care susţin (n.r. în anexa scrisorii APC) că au încheiat contracte de creditare, în urma verificării listei s-a constatat că numărul real al acestora este 42 – o serie de petiţionari fiind enumeraţi în lista la poziţii duble. (…) În urma verificării bazei de date a ANPC şi a evidenţelor informatizate din cadrul tuturor Comisariatelor Judeţene la nivel naţional, subordonate Autorităţii, pentru perioada 01.01.2015 şi până în prezent, s-a constatat faptul că 24 dintre aceştia nu au formulat o petiţie în care să îşi exprime nemulţumirile cu privire la clauzele contractuale. (…)
La nivel central, pentru a fi implementate în mod corect şi cu efect erga omnes prevederile art. 12 şi 13 din Legea 193/2000, s-a iniţiat în anul 2014, printr-un document de control, un proces colectiv, ce ulterior a stat la baza sesizării instanţei de control judiciar competentă teritorial şi material.
Instanţa de judecată are obligaţia legală ca, la sesizarea ANPC, să analizeze clauzele asupra căreia a fost sesizată, unele sesizări privind şi modul de variaţie a dobânzii”.
ANPC subliniază că, potrivit legii, rolul instituţiei este unul de sesizor: “«în cazul în care se constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive» – sesizează «tribunalul de la domiciliul sau, după caz, de la sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive» (art. 12 din Legea nr. 193/2000). Conform art. 13, «instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale».
Începând cu data de 01.10.2013 – data la care au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 193/2000, legiuitorul a stabilit faptul că instanţa sesizată de către ANPC este cea care dispune şi obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune, prin eliminarea clauzelor abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale. (…) La momentul de faţă pentru nici unul din dosarele supuse judecăţii nu s-au emis hotărâri definitive şi irevocabile, astfel ca ANPC nu poate dispune emiterea unei decizii de încetare a practicii ilicite în conformitate cu H.G. nr. 1553/2004. În momentul în care două instanţe – respectiv cea de fond şi cea de control judiciar – vor stabili că documentele de control ale ANPC sunt corecte şi valide, abia în acel moment hotărârea judecătorească pronunţată va produce efecte erga omnes”.
Referitor la comisioanele reclamate de consumatori, ANPC menţionează că s-a constatat faptul că nu în cazul tuturor contractelor a fost perceput şi încasat comisionul de acordare, “astfel că nu se poate generaliza că pentru toate contractele standard preformulate sunt date circumstanţele legale de a aprecia existenţa unei practici generalizate, ilicite sau abuzive”.
O altă nemulţumire a consumatorilor se referă la valoarea ridicată a parităţii CHF/RON pentru cei care au accesat credite în CHF şi la care rata lunară stabilită iniţial sau prin acte adiţionale a înregistrat o creştere semnificativă ca urmare a fluctuaţiilor cursului de schimb valutar.
“Aceste fluctuaţii sunt reglementate de piaţa interbancară şi ANPC nu o poate controla, lipsind pârghiile legale şi competenţă materială”, subliniază reprezentanţii instituţiei.
Aceasta conchide: “Menţionăm faptul că APC România nu a înţeles să sprijine consumatorii şi ANPC-ul în instanţă, în dosarele introduse de Autoritate, aşa cum au făcut alte ONG-uri sau în susţinerea iniţiativelor legislative”.
Pe Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este suverană – constată practica, dispune sancţiunea şi măsura, susţin oficialii Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România (ACCBAR). Conducerea asociaţiei apreciază că situaţia este diferită în cazul Legii 193/2000 privind clauzele abuzive, unde doar instanţa poate constata caracterul acestor clauze, le poate elimina şi dispune plata amenzii.
Consideraţiile ACCBAR vin în contextul în care, recent, Marius Dunca, preşedintele ANPC, a afirmat că nu poate declanşa acţiuni în anulare contra băncilor cu care se află deja în proces pe clauze abuzive, cel puţin până la pronunţarea definitivă a deciziilor din aceste litigii, pentru că ar însemna să existe două sancţiuni diferite pentru aceeaşi faptă. Domnia sa a precizat că legea nu-i permite acest lucru.
Clienţii bancari au anunţat deja că intenţionează să acţioneze în judecată, pe latura penală, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), dacă aceasta din urmă nu va demara acţiunile în încetare împotriva băncilor.
“Îi vom ataca penal conform art. 298 – Neglijenţa în serviciu, din Codul Penal”, avertizează unul dintre clienţi.
În acelaşi timp, împrumutaţii în CHF susţin că, dacă ANPC nu va răspunde pozitiv acţiunilor în încetare pe Hotărârea de Guvern 1553/2004, atunci autoritatea “va avea proces pe contencios administrativ”.

Sursa: bursa.ro

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci