CSALB sau cand Guvernul imbraca lupul in blana de oaie

Ca sa intelegem exact despre ce vorbim, masinaria CSALB – Centrul pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar este o “entitate juridica autonoma, neguvernamentala, apolitica, fara scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridica, infiintata in baza Ordonantei Guvernului nr.38/2015”, conform definitiei de pe site-ul…ARB (Asociatia Romana a Bancilor). Va surprinde? Nu ar trebui. Potrivit informatiilor publicate de acelasi site: “Procedurile SAL organizate de CSALB se desfasoara in afara instantei si constau in interventia unui conciliator care, in functie de procedura aleasa de consumator, poate propune sau impune o solutie partilor. Procedurile SAL organizate de CSALB sunt voluntare, independente, impartiale, transparente, eficace, rapide si echitabile”. Suna frumos? De-a dreptul ideal! Acest centru este format din (surpriza!) 5 membri, dintre care 4 sunt desemnati, cate unul, de catre urmatoarele entitati: ANPC ( Mihaela Irina Ionescu), ARB ( Luminita Malanciuc), BNR (Alexandru Paunescu), un reprezentant al asociatiilor de consumatori care indeplinesc conditiile prevazute in art. 32 sau in art. 33 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (Corneliu Visoianu) si un “independent” ales de cei 4 numiti anterior (Simona Valceanu).

Daca ne uitam putin in urma si facem apel la memorie, la seminarul BNR din 6 Aprilie 2015  reprezentantii BNR s-au opus categoric ca acest CSALB sa functioneze in cadrul ANPC. Scopul vadit al BNR a fost sa aiba control complet asupra acestei entitati. Ar fi fost culmea sa fie altfel. Ulterior acestui colocviu, Alexandru Paunescu (Directia juridica BNR) a convocat o intalnire la BNR, intalnire in cadrul careia s-au trasat principiile dupa care va trebui sa functioneze CSALB. Numeroase voci din lumea bancara sustin ca textul legislativ a fost conceput de Brandusa Stefanescu (sotia fostului Prim Secretar de Partid de la Dolj din epoca comunista), care, absolut intamplator, este fosta colega de la Camera de Arbitraj a lui Bogdan Olteanu, Viceguvernatorul BNR.

Partea cea mai interesanta este ca transparenta acestui Centru SALB este asemanatoare cu programul Presedintelui Romaniei, adica lipseste cu desavarsire. Sus numita Brandusa Stefanescu a fost desemnata presedinte a acestui centru dar dispare inexplicabil din organigrama. Pe site-ul www.csalb.ro nu exista nicio mentiune despre distinsa doamna. In schimb, apare in rolul de Presedinte asa zisa “independenta” Simona Valceanu. Care, ce sa vezi? Este atat de distantata de mediul bancar  si si-a faurit o asemenea aura de luptatoare pentru drepturile consumatorilor, incat trecutul ei sperie de-a dreptul consumatorul:

  • Director al Directiei Juridice a BCR in perioada de aur a clauzelor abuzive (2002-2009)
  • Presedinte al Asociaţiei Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, unde a avut placerea sa o instruiasca foarte bine pe stimata Vicepresedinte Mirela Iovu (in prezent la CEC Bank), celebra pentru afirmatia “Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi cum erau trataţi faliţii în Roma Antică. Faliţii, în funcţie de numărul creditorilor, erau ucişi şi tăiaţi în atâtea bucăţi câţi creditori aveau.”

Aici nu mai pot exista dubii, si un orb ar putea vedea despre ce e vorba, in pofida opacitatii CSALB. Se poate prevedea clar “independenta” si “obiectivitatea” doamnei, formata in mediul bancar abuziv. Lupul isi schimba parul dar naravul ba.

Daca va intrebati cum si din ce fonduri exista acest centru, veti avea o mare usurare sa aflati ca este finantat EXCLUSIV de catre industria bancara. Altfel spus, aceste banci cu suflet mare si caracter deja demonstrat in instante platesc din veniturile/profiturile lor pentru a asigura lacomului consumator de servicii financiare o solutionare a litigiului cu comerciantii a caror activitate este reglementata, autorizata si supravegheata de BNR.

Daca pana acum nu ati simtit nicio emotie stiindu-va reprezentati de o adevarata eroina a luptei pentru protectia consumatorilor, sa vedem si restul membrilor acestui Centru SALB:

Alexandru Paunescu (BNR): Licentiat al Academiei de Politie Al.I. Cuza Bucuresti si angajat pe viata (probabil) al BNR. Avand in vedere declaratiile repetate ale Guvernatorului Isarescu ca BNR nu se ocupa cu protectia consumatorilor, pentru acest lucru existand ANPC, se poate lesne deduce ca acest reprezentant BNR va sustine orice in afara de interesele bietilor consumatori. Nu e misiunea lui asta.

Luminita Malanciuc (ARB): 6 ani in functia de Director Directia juridica la BRD, 7 ani ca Director executare silita – Directia recuperare creante, tot la BRD, din 2012 pana in prezent expert juridic ARB, coordonatorul comisiilor  profesionale ale ARB – juridica, de recuperare credite neperformante si conformitate. Nu-i asa ca rasuflati usurati? Sa ne amintim cu placere declaratiile foarte calme ale distinsei doamne Gabriela Folcut din cadrul emisiunilor TV. Un vechi proverb romanesc zice “ spune cu cine te însoţeşti, ca să iti spun cine eşti . Cand ai atatia ani de experienta in domeniul bancar, cu precadere in directia de executari silite..brrrr, nu era mai simplu sa aveti in Centru si un membru reprezentant al firmelor de recuperare creante?

Mihaela Ionescu (ANPC) : CV-ul dumneaei ofera cele mai putine emotii, are de departe singurul CV ce nu se refera la o cariera in domeniul bancar. Cu toate acestea, se naste intrebarea: care a fost motivul pentru care a votat-o pe Simona Valceanu? Pentru ca fara votul dumneaei si al domnului Visoianu, Simona Valceanu nu ar fi aparut in aceasta organigrama. Nu este de neglijat nici faptul ca sotul acestei doamne este nimeni altul decat Cazimir Ionescu, autorul celebrului indemn de la TVR din seara revolutiei din 1989: “Cerem poporului să se deplaseze de urgenţă, să intervină”.  De asemenea, sotul doamnei Mihaela Ionescu este  pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, avand calitatea de suspect.

Corneliu Visoianu (asociatie de consumatori) : Am lasat cireasa de pe tort pentru final. Sunt atat de multe de scris despre acest domn incat sper sa nu va plictisiti:

  • Este finul lui Calin Popescu Tariceanu
  • Este nasul senatorului Dian Popescu care a fost acuzat si condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice
  • Fost consilier personal al lui Victor Ponta (cand acesta era Premier)
  • Mare Maestru al Lojei Masonice
  • Conform presei, a fost agent DIE pana in 1989
  • A fost “propus” si promovat in acest Centru SALB de catre Sorin Mierlea (presedintele Asociației Nationale pentru Protectia Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din Romania, mai cunoscuta ca si InfoCons), care s-a remarcat prin evenimentele organizate in colaborare cu bancile sau cu Institutul Bancar Roman, institutie infiintata de BNR și ARB.

De remarcat ca prezenta in CSALB a acestui “reprezentant al consumatorilor” , personaj care se bucura de o foarte pestrita imagine prezentata in presa, nu beneficiaza de legalitate, intrucat asociatia care l-a propulsat (InfoCons) nu indeplineste criteriile legale stipulate in OUG 21/1992 si anume:

“Art. 32. – Asociaţiile de consumatori care apără drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor, în general, sunt, de drept, parteneri sociali în consiliile consultative prevăzute în prezenta ordonanţă, dacă:

  1. a) la nivel naţional, au cel puţin 3.000 de membri şi filiale în cel puţin 10 judeţe;
  2. b) la nivel judeţean şi local, dacă au desfăşurat o activitate în domeniul protecţiei consumatorilor pe o perioadă de cel puţin 3 ani.”

Poate ca, la un moment dat, cineva va avea forta sa-i ceara public domnului Mierlea sa faca dovada indeplinirii cerintelor legii. Pentru ca este aproape imposibil de crezut ca o asociatie care sa numere peste 3.000 membri si minimum 10 filiale judetene ar trai intr-un asemenea anonimat atatia ani de zile.

Probabil va intrebati daca acei conciliatori ce fac parte din Centrul SALB vor reusi sa faca diferenta. BINEINTELES! In favoarea bancilor! Aproape toti au pedigree bancar si sunt recomandati de trecutul “independent”. O ultima simpla coincidenta: domnul Radu Rizoiu este un alt fost coleg de facultate al Viceguvernatorului Olteanu.

In spiritul celor de mai sus, nu ma surprinde deloc ca la Conferinta de prezentare a CSALB nu au fost invitate organizatiile de protectie a consumatorilor AURSF, Parakletos sau ACCBAR. AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare), a fost singura care a initiat demersuri de negociere cu sistemul bancar, asa cum indemna in 2015 Guvernatorul Isarescu. Demersuri la care bancile au ramas opace. Inclin sa cred ca domnul Alin Iacob a deturnat mesajul video al doamnei Monique Goyens,directorul general al BEUC (Biroul European al Uniunilor de Consumatori), mesaj care era de fapt adresat domnului Visoianu. Daca ne reprezinta la CSALB, sunt absolut convins ca e in strans contact cu toate organizatiile europene de profil. Glumesc, bineinteles! Daca noi suntem in ceata, cum sa nu fie europenii? Parakletos, prin vocea si actiunile in justitie, initiate de catre presedintele asociatiei, Gheorghe Piperea, este cea mai vocala in lupta impotriva abuzurilor bancare. ACCBAR se remarca prin procesele castigate aproape pe linie impotriva bancilor de catre avocata Ana Maria Stan. Se vede ca si CSALB a imbratisat conduita bancara. Propun un premiu de excelenta pentru CSALB, merita cu prisosinta titlul de cea mai frumoasa inginerie bancara.

Dragii mei, cand statul ne protejeaza angajand lupi sa apere stana, singurul sfat ar fi: EVITATI BANCILE! EVITATI CSALB!

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci