Mâine, 20 februarie 2018, Curtea de Apel București se pronunță în dosarul erga omnes, Parakletos și ANPC vs. 8 Bănci, privind stoparea practicilor comerciale incorecte. O soluție favorabilă ar putea conduce la înghețarea cursului de schimb CHF-LEU pentru toate contractele de credit

ACTUALIZARE, 20.02.2018, ora 22:00 

Curtea de Apel București respinge apelul Asociației Parakletos. Asociația este obligată să achite 85.000 LEI cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Plus 60.000 LEI cheltuieli de judecată în primă instanță.

La scurt timp, președintele Asociației Parakletos, avocatul Gheorghe Piperea a declarat următoarele printr-o postare pe facebook:

„Inca un vis frumos, ultimul, procesul prin care Parakletos a incercat sa obtina dreptatea de la independentul nostru sistem judiciar, printr-o hotarare de incetare a practicilor inselatoare ale banksterilor care au vandut credite in chf oamenilor cu venituri reduse, s-a stins.

Prin hotarirea ”inteleapta” de azi a completului de la Curtea de apel Bucuresti (complet la care, ca printr-o minune, cauza privind incetarea practicilor inselatoare ale banksterilor a fost “aleatoriu” repartizata), Parakletos incepe de azi sa fie istorie. Nu numai ca, asa cum era evident din comportamentul ostil al “indepedentului” complet de judecata, apelul a fost respins, dar cheltuielile de judecata acordate sunt, pur si simplu, monstruoase: 100 de mii de lei. Adaugand celelalte 60 de mii de la fond, este evident ca nu mai exista decat solutia lichidarii asociatiei prin faliment.

Asa cum am spus la termenul pledoariilor finale, aceasta hotarire nu rezolva, ci agraveaza situatia pe frontul disputelor legale consumatori – banci : urmeaza creditele in euro si cele in lei, unde riscul de dobanda este mult mai mare decat cel valutar, iar practicile inselatoare mult mai evidente.
Parakletos va incepe de maine sa dispara, dar problemele celor care azi deschid sticla de posirca de Dragasani de-abia incep.

Noi, la Parakletos, am incercat sa schimbam lumea, dar nu am reusit decat sa va oferim un dram de speranta. Desigur, insa, ca speranta nu tine de foame. Si poate ca doar spiritul de lupta si hotarirea de a ramane in picioare nu sunt suficiente.

Dar vreti cu adevarat sa conteze tot ce am construit noi pana acum, imbatranind? Vreti ca lumea sa se schimbe, vreti ca voi sa schimbati lumea?

Fiti schimbarea pe care vreti sa o vedeti in lume!

Boicotati, faceti reclama negativa, notificati impreviziunea! Blocati circuitul, demonstrati ca sunteti sangele sistemului!

De maine incepem sa ne luam adio de la Parakletos, dar nu uitati : cei ce indura vor fi invingatori!”

——————–

Asociația Parakletos, prin președinte Gheorghe Piperea, a deschis o acțiune în încetare împotriva tuturor băncilor care au acordat credite în franci elvețieni. Printre aceste bănci regăsim Volksbank (Banca Transilvania), Bancpost, Piraeus, Banca Românească, Credit Europe Ipotecar IFN, OTP Bank, Garanti Bank și Raiffeisen Bank.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București sub nr. 27656/3/2016, în sprijinul Asociației Parakletos intervenind în proces și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

După ce Tribunalul București a respins cererea asociației, Parakletos a depus apel, Curtea de Apel București urmând să se pronunțe mâine, 20 februarie 2018. La termenul de judecată anterior, din data de 06 februarie, dezbaterile au durat peste 3 ore.

Acțiunea împotriva băncilor se întemeiază pe Legea 363/2007 (care a transpus în dreptul intern Directiva 2005/29) privind practicile comerciale incorecte. În cerere, Asociația Parakletos prezintă evoluția monedei elvețiene și modalitatea în care au fost acordate creditele în franci elvețieni, arată că băncile nu și-au îndeplinit obligația de informare față de clienți și, totodată, face referire la maniera înșelătoare în care au fost promovate și vândute creditele în franci elvețieni.

Pe cale de consecință, Asociația Parakletos solicită instanței să constate toate aceste aspecte și să dispună încetarea practicilor comerciale incorecte, cu consecința înghețării cursului leu-chf la valoarea de la momentul acordării împrumutului, pentru toate contractele de credit în franci elvețieni, în temeiul Legii 363/2007 și Directivei 2009/22 privind acțiunile în încetare.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

  1. Ar cam fi cazul si timpul ca bancile sa fie impartiale. Ca de 10 ani tot sunt in tabara bancherilor. Am spus: IMPARTIALE si NEUTRE.

  2. Oricat de bine s-ar prezenta asociatia(si sunt convins ca asociatia s-a prezentat extrem de bine) nu poate avea castig de cauza, pt ca dreptatea si adevarul sunt utopie in Romania…

Comments are closed.