Asociația Parakletos va depune APEL într-un dosar care ar putea conduce la înghețarea cursului LEU-CHF pentru toate contractele de credit aflate în derulare

Asociația Parakletos, prin președinte Gheorghe Piperea, a deschis o acțiune în încetare împotriva tuturor băncilor care au creditat în franci elvețieni. Printre aceste bănci regăsim Volksbank (Banca Transilvania), Bancpost, Piraeus, Banca Românească, Credit Europe Ipotecar IFN, OTP Bank, Garanti Bank și Raiffeisen Bank.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București sub nr. 27656/3/2016, în sprijinul Asociației Parakletos intervenind în proces și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Acțiunea împotriva băncilor se întemeiază pe Legea 363/2007 (care a transpus în dreptul intern Directiva 2005/29) privind practicile comerciale incorecte. În cerere, Asociația Parakletos prezintă evoluția monedei elvețiene și modalitatea în care au fost acordate creditele în franci elvețieni, arată că băncile nu și-au îndeplinit obligația de informare față de clienți și, totodată, face referire la maniera înșelătoare în care au fost promovate și vândute creditele în franci elvețieni.

Pe cale de consecință, Asociația Parakletos solicită instanței să constate toate aceste aspecte și să dispună încetarea practicilor comerciale incorecte, cu consecința înghețării cursului leu-chf la valoarea de la momentul acordării împrumutului, pentru toate contractele de credit în franci elvețieni, în temeiul Legii 363/2007 și Directivei 2009/22 privind acțiunile în încetare. 

Deși pe fond (în primă instanță) Asociația Parakletos a pierdut procesul, șansele de reușită cresc considerabil prin raportare la Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza „Andriciu contra Banca Românească” pronunțate în data de 20 septembrie. Coincidență sau nu, la o zi distanță după pronunțarea în cauza Andriciuc, Asociația Parakletos a primit hotărârea redactată de către Tribunalul București, îar în contextul hotărârii favorabile consumatorilor din cauza Andriciuc, avocatul Gheorghe Piperea a declarat pe facebook că Parakletos va depune apel:

„Desi ramane, desigur, un risc pentru fiinta juridica a Asociatiatiei Parakletos, care ar putea in continuare sa fie falimentata de cuantumul enorm al cheltuielilor de judecata, vom face apel. Trebuie, totusi, sa valorificam decizia CJUE din cauza Andriciuc, chiar daca mareata instanta romana ne-a obligat la 60 mii de lei cheltuieli de judecata (cate 15 mii pentru fiecare din cele 4 banci care au cerut cheltuieli) pentru indrazneala de a deranja onorabilele banci cu o actiune in care sustinem (chiar cu mai multe si mai tari argumente) cam ceea ce a statuat ieri CJUE.”

 

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci