Asociatia PARAKLETOS

Asociatia PARAKLETOS s-a nascut din dorinta clientilor bancari de a avea o forma de organizare juridica care sa le reprezinte drepturile atunci cand situatia o cere.

In 2010 am fost tolerati in Parlament. Nu aveam drepturi legale si totusi am reusit sa aducem cateva modificari importante Ordonantei 50/2010. Din pacate, OUG50 in cea mai mare parte nu ni s-a aplicat si noua, clientilor cu credite in vigoare. Cu toate acestea, NE-AM BUCURAT pentru faptul ca cei care vor veni dupa noi vor benefica de niste contracte de credit curate si echilibrate.

De trei ani si jumatate ne luptam pentru a dovedi lumii intregi ca avem dreptate. In 2010 eram priviti ca o ciudatenie. Sa te pui cu sistemul bancar parea o utopie! In acesti ani clientii bancari au castigat mii de procese si cu toate acestea, clauzele abuzive inca exista in contracte pentru ca o sentinta este opozabila doar partilor implicate.

La sfarsitul anului trecut, dupa multe amanari, au intrat in vigoare articolele 12 si 13 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Apeland la aceste articole, un proces pe clauze abuzive castigat poate fi opozabil tuturor celor care au acele clauze in contracte.

Tot la sfarsitul anului trecut a capatat legalitate si grupul nostru de clienti. Patru clienti alaturi de domnul avocat Gheorghe Piperea, care ne-a facut onoarea de a ne fi alaturi, au infiintat aceasta asociatie. Astazi avem drepturi legale. Dreptul de a fi in Parlament la masa discutiilor, dreptul de a depune amendamente, dreptul de a deschide procese de tipul class action etc.

Pe termen scurt ne propunem sa formulam interventii accesorii in dosarele declansate deja de ANPC (11 la numar, dupa declaratiile oficiale ale institutiei).

E timpul ca bancile sa ne trateze ca pe un partener egal, cu respectul cuvenit, e timpul ca relatia dintre noi sa devina de tipul win-win.

Pe termen mediu si lung ne propunem sa construim o retea de minim 10 filiale si o comunitate de minim 3.000 de membri aderenti, pentru a putea organiza in nume propriu actiuni de protectie a drepturilor si intereselor consumatorilor. Intentionam sa reglementam situatia din toate contractele incheiate de consumatori cu profesionistii, de telefonie, internet, utilitati, banci etc.

Ne dorim diminuarea abuzurilor de putere economica si vom face toate eforturile pentru a atinge acest obiectiv.

Poti sa te inscrii ca membru in asociatie aici.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci