Activisti polonezi, spanioli si italieni uniti impotriva creditelor ipotecare abuzive

  • Intalnirea a fost pregatita de Asociatia Utilizatorilor de Produse Financiare din Spania (ASUFIN)
  • Patricia Suarez, presedinta ASUFIN, promoveaza schimburile de informatii intre Asociatiile de Consumatori din Europa

Patru activisti, din Italia si Polonia, afectati de imprumuturile in alte monede decat cea nationala, au ajuns ieri la sediul central al ASUFIN (Spania) unde s-a desfasurat un seminar dedicat luptei impotriva creditarii abuzive. Scopul acestui seminar a fost schimbul de informatii in legatura cu situatia actuala din trei tari in legatura cu imprumuturile in alte monede decat cea nationala sau cu cele in mai multe valute. Imprumuturile in franci elvetieni trebuie considerate o problema europeana. Bancile engleze, germane si austriece au plasat aceste produse in tarile din estul si sudul Europei si, ca urmare, toate aceste tari sunt conectate in mod inerent.  Cele mai “slabe” tari ale Uniunii Europene sunt si acelea care suporta cel mai mult consecintele acestui tip de creditare.

Deosebirile dintre tari sunt semnificative in ce priveste felul in care se desfasoara lucrurile. In deschiderea seminarului au vorbit reprezentantii Italiei, care afirma ca in mod obisnuit italienii nu isi cauta dreptatea in justitie. Victimele din Italia nu merg in instanta individual, iar numarul celor care apeleaza la justitie este foarte scazut. Bancile, asa cum au procedat initial si in Spania, folosesc acesti doi factori impotriva cetatenilor. De vreme ce multi nu lupta, nici nu sunt uniti. Bancile sustin ca imprumuturile ipotecare in mai multe valute nu au afectat clientii Bancilor italiene care au apelat la aceste produse bancare. In niciuna din aceste tari procesele class action nu au functionat cum trebuie. Sunt prea multe probleme procedurale, iar legea nu este facuta sa sustina acest tip de procese. Activistii italieni s-au plans ca, pe parcursul procesului, aparitia oricarei probleme, chiar de mica importanta, paralizeaza intregul demers. Justitia este extrem de lenta in cazul acestor procese.

Sistemul judiciar din Polonia nu sprijina consumatorii

Activistul polonez Tomasz Sadlik s-a prezentat cu avocatul lui, Mariusz Korpalski, de asemenea specialist in imprumuturile in alte monede decat cea nationala (FX Loans). Tomasz a explicat situatia imprumuturilor in franci elvetieni in Polonia si a vorbit si despre cazul lui personal. El a explicat ca judecatorii au fost de acord cu natura abuziva a clauzelor, dar in acelasi proces de judecata declara ca este imposibil sa anuleze situatia si nu iau nicio masura in legatura cu acea clauza. In loc sa-l sprijine pe cel afectat (nu se asteapta nimeni la un sprijin total, insa se spara macar la unul partial), ei il resping direct. Daca clauza este abuziva, ar trebui sa existe macar o compensare partiala. Acesta este motivul pentru care in Polonia se lupta pentru un nou proiect legislativ, de vreme ce sistemul judiciar din aceasta tara nu rezolva situatia imprumutatilor. Polonezii sunt departe de rezolvarea problemei  lor, dar in 5 ani, prin unitate si lupta celor care sufera  din cauza acestor produse bancare, au obtinut multe, spre exemplu un proces legislativ unitar.

Italia face apel la Uniunea Europeana sa rezolve problema imprumuturilor in franci elvetieni

Italia are o problema serioasa in a-i uni pe cei afectati si considera ca daca justitia din tara lor nu-i ajuta, oamenii trebuie sa-si gaseasca dreptate pe taram comun: Europa. Normele europene trebuie sa fie aceleasi pentru toata lumea. Barclay a profitat de faptul ca bancile nationale refuzau la creditare familiile  care, din punct de vedere economic, erau mai “slabite”, sau pe cele care aveau un singur venit (vasta lor majoritate erau familii monoparentale), cand plasau imprumuturile cu ipoteca. Au creat un produs chiar mai periculos si complex, cunoscut sub numele de imprumut ipotecar in mai multe valute, care in tara lor nici macar nu este considerat un produs financiar derivat. Asadar, ei cauta sprijin si informatii despre modul in care alti europeni procedeaza,  de exemplu  cei din Spania, care apara consumatorii si nu bancile.

Punctele in comun pe care le au victimele din Italia, Spania si Polonia sunt multe. Cei trei reprezentanti din tarile mentionate considera ca singurul mod in care pot lupta in continuare  este sa ramana uniti.  Aceasta unitate trebuie sa fie in primul rand in acceptiune nationala si apoi, prin unificarea cauzelor, lupta sa devina una comuna. Iata de ce sunt atat de importante aceste intalniri, in cadrul carora Patricia Suarez, presedinta ASUFIN, si multi alti activisti, vor sa promoveze o Asociatie Europeana a Consumatorilor de Produse Financiare. Dreptatea trebuie gasita pe taramuri nationale sau internationale.

Nota: prezentul material reprezinta traducerea si adaptarea articolului  pe care il gasiti urmand linkul http://www.fxloans.org/spanish-polish-and-italian-activists-united-against-multi-currency-mortgages/

 

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci