ACTUALIZARE: 165 de dosare soluționate DEFINITIV pe darea în plată. Vezi cum s-au pronunțat instanțele din țară, precum și situația pe fiecare bancă în parte

Potrivit datelor existente pe portal.just.ro la data de 27 iulie 2017, situația dosarelor soluționate definitiv pe darea în plată este destul de echilibrată. Există cel puțin 74 de decizii definitive favorabile împrumutaților, respectiv 91 de soluții definitive favorabile băncilor/recuperatorilor.

Nu este neapărat relevantă această statistică din perspectiva proceselor câștigate de către bănci/recuperatori, din moment ce informațiile de pe portalul instanțelor de judecată arată că debitorii fie nu au îndeplinit condițiile de admisibilitate prevăzute de Legea dării în plată nr. 77/2016, fie notificarea formulată și transmisă băncii de către debitor nu era una conformă. Pe de altă parte, cu siguranță, în anumite cazuri, vorbim și despre concepția judecătorului, din moment ce ar trebui să analizeze și condiția impreviziunii, ceea ce presupune un grad înalt de subiectivism.

Pentru că am început deja să primim o serie de hotărâri, în perioada următoare vom redacta un articol în care o să arătam care au fost motivele pentru care s-au pierdut definitiv unele procese. Din hotărârile transmise de către cititorii noștri, vă putem spune că, până la acest moment, nu avem o decizie definitivă în care instanța de judecată să fi analizat impreviziunea. De aceea, pentru că decizia Curții Constituționale este destul de recentă, cel mai probabil o situație a dosarelor soluționate definitiv pe darea în plată, în cadrul cărora instanța de judecată să fi analizat temeinic (in)aplicabilitatea impreviziunii, o vom avea în toamna acestui an, când activitatea instanțelor de judecată se va relua după vacanța judecatorească.

Puteți utiliza în instanță deciziile definitive. Unele dintre acestea le puteți regăsi pe site-ul www.rolii.ro. Pentru a efectua o căutare pe acest site, veți avea nevoie de numărul și data hotărârii. Acestea din urmă le obțineți printr-o simplă căutare a numărului de dosar pe site-ul portal.just.ro.

Mai jos veți regăsi:

I. Situația pe fiecare bancă în parte

II. Situația pe fiecare Tribunal din țară (document în format Excel) 

Statistica DEFINITIVE pe darea in plata

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci