ACTUALIZARE: 262 de dosare soluționate DEFINITIV pe darea în plată. Situația este destul de echilibrată la băncile care au acordat credite în franci elvețieni. Global, practica este favorabilă băncilor

Potrivit datelor existente pe portal.just.ro la data de 02 octombrie 2017, există cel puțin 99 de decizii definitive favorabile împrumutaților, respectiv 163 de soluții definitive favorabile băncilor/recuperatorilor.

Analizând statistica, vom observa că băncile care nu au creditat în franci elvețieni câștigă din ce în ce mai multe dosare pe darea în plată, judecătorii fiind (probabil) reticenți să constate impreviziunea și să aplice dispozițiile legii dării în plată atunci când vine vorba despre creditele în lei sau euro.

Dacă ne raportăm strict la băncile care au acordat credite în franci elvețieni (Banca Românească, Banca Trasilvania (Volksbank), Credit Europe, OTP Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank), statistica este vădit îmbunătățita, instanțele pronunțându-se de 81 de ori în favoarea clienților, respectiv de 83 de ori în favoarea băncilor.

De asemenea, important de menționat faptul că nu este neapărat relevantă această statistică din perspectiva proceselor câștigate de către bănci/recuperatori, din moment ce informațiile de pe portalul instanțelor de judecată arată (în unele cazuri) că debitorii fie nu au îndeplinit condițiile de admisibilitate prevăzute de Legea dării în plată nr. 77/2016, fie notificarea formulată și transmisă băncii de către debitor nu era una conformă.

Din perspectiva instanțelor de judecată, observăm că soluții favorabile clienților există cu precădere la Tribunalul București, Tribunalul Iași și Tribunalul Galați, în timp ce Tribunalul Bihor, Tribunalul Ilfov și Tribunalul Alba au pronunțat hotărâri favorabile băncilor/recuperatorilor. Apasă AICI pentru a descărca statistica pe fiecare tribunal din țară.

Iată și evidența deciziilor pe fiecare bancă în parte:

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci