ADOPTAT: Fără recurs în dosarele pe clauze abuzive și darea în plată. Procesele în curs NU vor fi afectate

Pe 29 mai 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege de modificare a Codului de procedură civilă.

Pe 06 iunie 2018, Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat proiectul de lege care vizează modificarea Codului de procedură civilă (PL-x 346/2018).

Ne-a atras atenția propunerea de modificare a art. 483 din Noul Cod de procedură civilă care va exclude posibilitatea de a declara recurs în dosarele pe clauze abuzive și darea în plată. Coaliția de guvernare, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a preluat și adoptat textul de lege.

Cu alte cuvinte, după ce modificările vor intra în vigoare, în dosarele pe clauze abuzive (dobânzi, comisioane, înghețare curs, reechilibrare etc) și darea în plată nu vor exista decât 2 etape: fond (primă instanță) și apel.

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie promulgat de către președintele României și publicat în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, mai înainte de a ajunge la Președinte, proiectul va face „o oprire” la Curtea Constituțională. Asta pentru că Înalta Curte a sesizat Curtea Constituțională cu privire la câteva prevederi din proiectul de lege adoptat de către Camera Deputaților. Sesizarea însă nu privește chestiunea cu recursurile.

Trebuie spus că procesele în curs NU vor fi afectate de adoptarea acestei legi. Legea se va aplica strict dosarelor deschise după intrarea în vigoare a legii. Adică după promulgarea acesteia de către Președintele României și după publicarea în Monitorul Oficial.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci