Argument nefolosit (inca) in procesele debitorilor in CHF

Preluare de pe pagina de Facebook a dlui av. Piperea

Cu acordul expres al autorului scrisorii, va invit sa reflectati (inclusiv in cazul in care sunteti hater-i ai mei) la ce spune acest domn:

“Buna ziua Domnule Avocat,
In procesele privind francul elveţian cred că există un argument care nu a fost utilizat încă. Poate greşec, dar nu l-am vazut invocat în articolele şi interviurile care au comentat situaţia celor care au contractat împrumuturi indexate pe acestă monedă.

Cred că aspectul care ar putea fi considerat că a fost ascuns cu bună ştiinţă de băncile care au acordat împrumuturi cu dobândă variabilă indexată pe francul elveţian este acela că nu au indicat în scris în contractele de împrumut faptul că în orice moment si la libera alegere a bancii centrale elveţiene valoarea francului elveţian putea să fie schimbata, că această schimbare ar putea avea consecinţe foarte importante asupra dobânzii împrumutului contractat şi faptul că acestă schimbare putea fi făcută fara ca cei care au contractat împrumuturile astfel indexate să fie avertizaţi.

Menţionarea acestui aspect sau avertisment în contractele citate mai sus reprezenta o obligaţie a tuturor băncilor care au acordat împrumuturile cu dobânda indexată pe francul elveţian deoarece banca este considerată profesionist care are obligaţia de informare şi sfătuire a clienţilor. Existenţa acestei sau a acestor precizări în contractele de împrumut cu dobânda indexată pe francul elveţian ar fi putut descuraja pe mulţi din cei care, în absenţa acestei menţiuni au semnat cu încredere contractarea împrumutului dezastruos, absenţa culturii lor pe domeniul bancar nepermiţîndu-le să perceapă, să vadă sau să-şi imagineze capcana financiară în care cădeau şi repercusiunile sale pecuniare dezastroase.

Cu deosebita considerație,
Stefan de Faÿ
Consul General Onorific al României la Nisa”.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

 1. Nu stiu cat de solida este aceasta argumentatie pentru ca ar putea fi folosita si in cazul EURO si USD, ceea ce ar fi bine, dar este evident ca orice banca centrala poate sa schimbe valoarea propriei moneda prin fixarea unui curs sau prin intervenții pe piata interbancara. In ce mod pot folosi acest argument daca banca vine si spune ca de fapt cursul CHF este stabilit de LIBOR, care se tranzacționeaza pe piata interbancara de la Londra si nu depinde de banca Elvetiei ?
  Oricum, e un truism sa spui ca in orice moment si la libera alegere a bancii centrale elveţiene valoarea francului elveţian putea să fie schimbata, pentru ca asa e.
  Inseamna ca si in contractele in Euro ar trebui informat clientul ca BCE poate sa schimbe cursul Euro la libera alegere
  Ar putea fi un argument valabil daca ar exista niste conditii speciale ale bancii centrale din Elvetia care sa fie stabilite intr-un regulament si care sa arate cum pot modifica cursul CHF in functie de ceva anume.
  Pâna la urma valoarea chf a crescut nu datorita bancii centrale elvetiene ci dimpotriva, împotriva vointei acesteia care a temperat cativa ani acest curs prin stabilirea unui prag de 1,2 CHF/Euro.
  Ar fi bine sa putem gasi ceva care sa conduca la concluzia ca exista un set de regului ale SNB care sa previzioneze valoarea CHF și acest mecanism nu ne-a fost prezentat.
  Daca insa cursul CHF este determinat de piata, argumentul nu cred ca tine.
  Daca aveti argumente pro in aceasta teorie ar fi foarte bine daca ar fi prezentate

Comments are closed.