Asociația Franc, Slovenia: Curtea Superioară din Ljubljana admite apelul și declară nul contractul de credit în chf pentru lipsa obligației de informare

Prietenii de la Asociația Franc Slovenia (Združenje Frank) au emis joi, 18 ianuarie 2018, un comunicat din presă prin care au anunțat prima decizie definitivă din Slovenia, privind declararea nulității unui contract de credit în franci elvețieni, pentru neîndeplinirea de către banca Sparkasse a obligației de informare. Instanța susține că banca cunoștea riscurile creditării în chf și faptul că moneda elvețiană avea o puternică tendință de apreciere în raport cu moneda națională din Slovenia (euro), însă banca a omis să prezinte clientului toate aceste informații relevante.

Astfel, Curtea Superioară din Slovenia a declarat nul contractul de credit, debitorul urmând să mai achite băncii doar diferența dintre suma împrumutată în euro și totalul ratelor lunare achitate în euro. Pe cale de consecință, totalul de plată aferent creditului scade cu aproximativ 60% față de situația în care creditul nu ar fi fost declarat nul.

Asociația Franc consideră că această soluție va fi rapid preluată și de către alte instanțe din Slovenia. Totodată, se speră în continuare la o soluție legislativă de conversie pentru cele 20.000 de credite în franci elvețieni. Valoarea creditelor în franci elvețieni din Slovenia este de 461 milioane de euro.

Link-uri utile:

Comunicat de presă Asociația Franc Slovenia: http://www.zdruzenje-frank.si/prva-pravnomocna-sodba-visjega-sodisca-v-ljubljani-kreditna-pogodba-v-svicarskih-frankih-je-v-celoti-nicna/

Reuters.com: https://uk.reuters.com/article/slovenia-banks/update-1-slovenian-court-cancels-swiss-franc-loan-due-to-currency-risks-idUKL8N1PE3WQ

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

3 comments

 1. Aveti idee daca in Romania a solicitat cineva nulitatea intregului contract in chf si pe cale de consecinta punerea partilor in situatia anterioara?

  1. Sunt destul de putine asemenea decizii. Dar nu au fost consecinta lipsei obligatie de informare, din ceea ce cunoastem noi pana la acest moment.

   Au existat contracte de nevoi personale negarantate (incheiate in temeiul Legii 289/2004) declarate nule de catre instanta pentru faptul ca banca a incalcat anumite norme legale care erau sanctionate cu nulitatea absoluta a contractului prin lege. Totodata, daca imi amintesc bine, exista si un contract de credit de nevoi personale garantat cu ipoteca declarat nul.
   Cu toate acestea, pana la acest, cel putin din informatiile noastre, nu exista un contract de credit ipotecar (incheiat in temeiul legii 190/1999) declarat nul de catre instanta de judecata.

   1. Din raspunsul dvs inteleg ca au fost putine decizii in care s-a constatat nulitatea unui contract de credit in chf – contract de nevoi personale garantat si negarantat – in acest caz, sub rugaminte desigur, imi puteti indica cateva detalii cu privire la instanta/le care a/au dat decizia/le, nr dosar…? Reiterez, reformulez intrebarea initiala, aveti idee daca in Romania a solicitat cineva nulitatea intregului contract de credit ipotecar, asa cum acesta este definit de lege, indiferent de temeiul legal invocat? Va multumesc!

Comments are closed.