ASOCIAȚIA FRANC, SLOVENIA: Judecătoria din Ljubljana declară nul un contract de credit în CHF pentru neîndeplinirea obligației de informare de către Unicredit Bank

Združenje Frank Slovenia (Asociația Franc din Slovenia) a lansat un comunicat de presă prin care informează publicul larg despre prima soluție favorabilă cu privire la un credit în CHF, obținută la Judecătoria Ljubljana, împotriva Unicredit Bank.

Instanța de judecată a declarat nul contractul de credit în CHF pentru următoarele motive:

  • Imposibilitatea de a determina cât are de plătit debitorul, în conformitate cu contractul de credit.
  • Banca ar fi trebuit să cunoască, și, în fapt, a cunoscut faptul că în viitor francul elvețian se va întări în raport cu moneda euro.
  • Banca ar fi trebuit să cunoască faptul că există șanse destul de mari, ca pe perioada derulării contractului de credit, să apară schimbări semnificative în economie sau pe piața financiară, aspecte care ar fi putut determina creșterea exponențială a cursului de schimb sau modificări ale indicilor de referință care intră în componența ratei dobânzii, având obligația de a îi explica aceste informații/consecințe și debitorului.
  • Instanța de judecată a ajuns la concluzia că debitorului nu i s-a prezentat scenariul creșterii cursului de schimb CHF/EUR și consecințele aferente acestei creșteri.
  • Astfel, debitorul nu a avut la dispoziție toate informațiile necesare, aspect care l-ar fi putut determina să contracteze un alt tip de credit.

De asemenea, Asociația Frank reclamă necesitatea adoptării de urgență a unei legi care să privească creditele în franci elvețieni.

Sursa: Asociația Parakletos, România.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci