COMUNICAT GCCC: Are de gand BNR sa ia masuri fata de Raiffeisen Bank ca urmare a Ordinului in incetare emis de ANPC?

COMUNICAT GCCC

Banca Națională a României a susținut mereu că nu poate să intervină în contractele dintre clienți și instituțiile bancare. Reprezentanții BNR au îndemnat clienții să reclame problemele lor la ANPC, fiindcă ANPC ar putea amenda banca pentru nereguli în contractele bancare. ANPC a emis de curând un ordin pentru încetarea practicilor comerciale înșelătoare și solicită Băncii Raiffeisen să recalculeze soldurile pentru aproximativ 16.000 de clienți cărora banca le-a mărit dobânda, abuziv,  începând cu al doilea an de creditare.

Ne întrebăm însă cum își îndeplinește BNR rolul în menținerea stabilității financiare, așa cum este prezentat chiar pe site-ul instituției: “Banca Naţională a României are un rol intrinsec în menţinerea stabilităţii financiare, date fiind responsabilităţile ce rezultă din dubla sa ipostază de autoritate monetară şi prudenţială. Totodată, este necesară identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor întregului sistem financiar, în ansamblul său şi pe componentele sale, deoarece monitorizarea stabilităţii financiare este preventivă. Apariţia şi dezvoltarea unor disfuncţionalităţi, precum evaluarea incorectă a riscurilor şi ineficienţa alocării capitalului, pot afecta stabilitatea sistemului financiar şi stabilitatea economică. “?

Din moment ce ANPC a dispus un ordin de încetare a practicilor comerciale înșelătoare, este normal să ne întrebăm de ce Banca Națională a României nu consideră că trebuie să ia vreo măsură, sau măcar să prezinte un punct de vedere oficial. Domnul guvernator Mugur Isărescu nu ezită să amintească despre debitorii în franci elvețieni atunci când face declarații, dar omite acum să își exprime punctul de vedere legat de acest subiect sau legat de documentele apărute în presă și care demonstrează intenția băncii de a mări dobânzile chiar înainte de vânzarea produselor bancare?

  • Cum asigură Banca Națională a României prevenția (așa cum este menționat anterior), dacă nu sancționează în niciun fel comiterea unui abuz?
  • Cum poate susține BNR că identifică vulnerabilitățile din întregul sistem bancar, dacă banca Raiffeisen nu este pedepsită nici măcar după ce sunt demonstrate, cu documente, intențiile clare de a păcali debitorii?
  • Cum poate să garanteze BNR că banca Raiffeisen nu își păcălește și dezinformează clienții și în prezent? A solicitat un control în urma documentelor apărute, dar mai ales în urma emiterii ordinului ANPC?
  • Cum poate să garanteze BNR că alte bănci din sistem nu au aplicat aceleași practici înșelătoare, pentru a-și majora profiturile în perioada 2006-2008, sau că nu fac asta în prezent?
  • Cum asigură BNR evaluarea corectă a riscurilor și identificarea lor, dacă banca Raiffeisen ignoră un ordin ANPC și declară, prin vocea Președintelui Steven van Groningen, că a respectat INTODEAUNA legislația? Este sau nu este, în opinia BNR, președintele Steven van Groningen un RISC PENTRU STABILITATEA financiara? Daca da, cum de mai este încă în funcție? Dacă nu, ce legi ar mai fi necesar să încalce domnul van Groningen pentru a repezenta UN RISC?
  • Dacă BNR nu are nici măcar puterea de a interveni atunci când este demonstrat că o bancă a pus în pericol stabilitatea financiară și a riscat viitorul debitorilor în favoarea unui profit imediat, cum am putea să credem că BNR își mai îndeplinește cu adevărat rolul de prevenție?

Așteptăm un punct de vedere al reprezentanților Băncii Naționale a României și dorim să vedem ce măsuri au dispus în urma emiterii ordinului ANPC.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

  1. De la cine reactie, de la fosilele BNR? Eu nu astept sa ma loveasca cu nici un comunicat, sunt imuni la asa ceva. E vb de icre, de caviar, de ceva licitatii la supermasini? Nici o baza. Nici o institutie a tarii nu are grija de catatenii, ei, interesele lor sunt paralele cu problemele consumatorilor.

Comments are closed.