BREAKING NEWS: Recursul este din nou admisibil. Curtea Constituțională invalidează interpretarea Înaltei Curței de Casație și Justiție

Prin Decizia nr. 454 din 04 iulie 2018, publicată la data de 1 octombrie 2018, Curtea Constituțională arată că toate hotărârile pronunțate după data de 20 iulie 2017 și care au ca obiect cereri evaluabile în bani (adică inclusiv în materie de clauze abuzive) sunt susceptibile de recurs. 

Pentru cei interesați, paragrafele 57-63 din Decizia nr. 454/04.07.2018 prezintă relevanță.

CE HOTĂRÂRE A ÎNALTEI CURȚI (ICCJ) A INVALIDAT CURTEA CONSTITUȚIONALĂ? 

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), în data de 18 iunie, a decis că în dosarele pe clauze abuzive (dobândă, comisioane, înghețare curs, reechilibrare în temeiul impreviziunii etc.) recursul este admisibil (posibil) doar pentru acele procese începute/demarate/înregistrate după data de 20 iulie 2017.

Mai multe detalii pe subiect, AICI.

CE A HOTĂRÂT CURTEA CONSTITUȚIONALĂ PRIN DECIZIA 454? 

Curtea Constituțională a arătat că este incorectă interpretarea dată de către Înalta Curte în data de 18 iunie și a arătat că, în procesele pe clauze abuzive, pot fi atacate cu recurs (de către debitor/banca) acele hotărâri pronunțate de instanță strict după data de 20 iulie 2017. Cu alte cuvinte, dacă banca/debitorul pierde procesul în apel, partea interesată poate declara recurs. În lipsa hotărârii pronunțate de către Curtea Constituțională, această posibilitate era anulată prin decizia Înaltei Curți din 18 iunie 2018.

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

 1. În sfârșit… o licărire pentru cei (debitorii) care au pierdut în apel procesele pe CHF și nu numai…. În speță anul acesta, Curtea de Apel București a trântit toate procesele pe clauze abuzive pentru înghețarea cursului CHF. Ori nu au înțeles cele 2 hotărâri obligatorii ale CJUE, ori e rea voință combinată cu prostie sau cel mai grav au ordine precise să le trântească. Nu e greu când nu ai răspundere privind hotărârile luate (libertinism judiciar?!)… lași să se zbată omul amărât… și eventual să plătească statul prin nenumăratele procese CEDO. Rușine să le fie judecătorilor care s-au mânjit!!!

  1. Buna seara,

   eu am pierdut apelul pe darea in plata in perioada septembrie-octombrie 2017. Si nu am facut recurs in primavara cand s-a publicat sentinta deoarece mi s-a spus ca nu se poate face recurs pe speta. Am o intrebare mai pot face recurs in conditiile publicarii Deciziei nr. 454 din 04 iulie 2018 la data de 1 octombrie 2018. Si daca da, care este termenul pana la care se mai poate face ceva?
   Va multumesc!

   Si mai am o curiozitate: n-am vazut aceasta informatie cu publicarea deciziei pe nicio platforma mare de stiri din Romania. Chiar nu considera ziaristii ca ar fi o stire de interes pentru romani??? :(((

Comments are closed.