Cand normele BNR nu conteaza in fata OTP

Noua oferta a bancii OTP numita pompos “novatie”, imi acutizeaza senzatia ca exista o intelegere intre reprezentantii bancilor si BNR in sensul ca normele sunt aplicabile doar ocazional si de ochii lumii sau cand e nevoie.

De ce spun asta? Pentru ca la orice banca ai merge si ai incerca sa contractezi un imprumut, ai nevoie de adeverinta de venit. Sau de documente care sa arate fluxurile financiare de venituri. Niveluri procentuale maximale din veniturile celui care solicita un credit sunt obligatorii. Indiferent cine esti, ce faci sau cum te prezinti, acesta este un must have pentru orice contract de credit (asa stim noi, oamenii de rand, dar poate exista anumite exceptii numai de catre bancheri stiute, nebanuite sunt caile intunecoase ale lor).

Oferta OTP este atat de calda si lipsita de acte incat iti vine sa o semnezi rupand pixul. Banca isi asuma cheltuielile legate de notar, de evaluare, etc, adica exact acele cheltuieli pe care tu, debitorule, le-ai achitat acum 7-8-9 ani. Si care nu erau deloc mici. Practic, in afara sa plimbi pixul executand o semnatura care sa-ti ucida urmatorii 15-20 ani din viata, nu te stresezi deloc. Bine, nu te-ai fi stresat in cazul cu totul ipotetic in care oferta ar fi fost transparenta si in conditii egale pentru toti, si lipsita din start de clauze abuzive (banca nu se poate abtine de la clauze abuzive). Dar de oferta cu mari bube nu ma mai mir, as fi fost socat doar daca in premiera banca ar fi venit cu o oferta cu adevarat buna si nu cu jumatati de masura ambalate frumos sa nu se vada gaura de la covrig.

Logic, vine intrebarea: de unde atata marinimie? Si te asezi constiincios sa analizezi, sa cauti fiecare inteles ascuns si fiecare virgula ce ar putea schimba sensul textului. Daca beneficiezi si de internet, informatiile curg, important e sa le diseci cum trebuie.

Eu unul, m-as intoarce la momentul adevarului, la “locul faptei”. Cand NU ma calificam pentru o suma de 150.000 ron dar ma calificam ( la indemnurile si sfaturile “dezinteresate” ale angajatilor bancilor) pentru 75.000 CHF care ar insemna 161.250 RON (la un curs de 2,15 ron/CHF). Astazi, OTP imi spune ca imi face conversia in lei fara sa platesc nimic, fara sa ma deranjez cu mai nimic. Dupa 8 ani de plati, am un sold de 63.500 CHF.In ron, inseamna un sold de 263.525 ron (curs de 4,15 ron/CHF). Am precizat ca NU mi se cere nicio adeverinta de venit, nu?

Pai bai OTP-ule, mie mi-a scazut salariul cu 25 % din 2008 si pana acum. Chiar si presupunand ca a ramas acelasi, cum imi explici tu ca atunci nu ma calificam la un imprumut in ron si acum ma calific fara probleme si fara cheltuieli (ca deh, tu, ca o banca samariteana, te ocupi sa platesti tot ce tine de acest contract de novatie)? De ce atunci nu ma calificam si acum ma calific? Simplu, atunci trebuia! sa-mi dai banii aia (nu orice bani, ci numai franci elvetieni) iar acum vrei sa mi-i iei (nu orice bani, ci numai lei, cu tot ce-ai castigat in plus din diferenta de curs)! Cum imi explici ca atunci cand m-am prezentat la tine cu adeverinta de venit ca sa vad daca m-as incadra la oferta senzationala de credit ipotecar cu dobanda mai mica decat a mea, NU ma incadram? Dar ma incadram in continuare cu acelasi venit la creditul meu in franci elvetieni cu dobanda mai mare!

Cum explici OTP-ule ca nu ma intrebi si nu-mi calculezi niciun grad de indatorare ? Care grad de indatorare, este un alt must have la acordarea oricarui credit. Ce atata graba? Graba sa stergi problema CHF care explodeaza peste tot, si mai ales prin tribunale? Domnu Diosi, nu pareati impacientat in 2014 cand ne sfatuiati binevoitor sa nu facem conversia ca mai rau nu se poate:

Deci recomandati oamenilor sa-si pastreze creditele in CHF? Da, pentru ca mai rau decat atat, cursul nu poate fi, sincer, pentru ca exista plafonul impus de banca centrala a Elvetiei. Dar exista mari sanse de imbunatatire a cursului in urmatorii ani.” (http://www.bancherul.ro/laszlo-diosi,-seful-otp-bank,-recomanda-celor-cu-credite-in-franci-elvetieni-sa-nu-le-schimbe-in-lei,-intrucat-cursul-va-deveni-mai-avantajos-peste-doi-ani–13460).

Si, in paranteza, ca tot veni vorba, despre plimbarile prin Europa ale creditului meu cesionat si proaspat repatriat ce poti sa spui? Credit performant, am mentionat asta?

Si acum, ca te-am intrebat ceva ce oricum nu-mi vei spune, adresez aceleasi intrebari alora de la BNR! Stimabililor, venerabillilor si nepensionatilor conducatori din BNR, cum supravegheati voi respectarea normelor impuse DE VOI cand trebuie sa va atrag eu atentia ca NU sunt respectate ? Cum va permiteti sa ramaneti in functii cand va faceti vinovati de neindeplinirea obligatiilor de serviciu ?

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci