Ce declara Olteanu la investitura in functia de preşedinte al Camerei Deputaţilor si cum a actionat el in functia de viceguvernator

Doamnelor şi domnilor deputaţi, voi începe prin a mulţumi tuturor celor care mi-au dat astăzi votul pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a-i asigura pe cei care nu m-au votat că mandatul meu va fi unul corect, în care fiecare deputat şi fiecare parlamentar vor găsi în mine un interlocutor de încredere şi de echilibru.

Acceptarea unei mite de 1 milion de euro este oare dovada unui om de incredere? Echilibrul sigur exista: 1 milion pentru Bogdan Olteanu, 1 milion pentru nasul Tariceanu.

Această funcţie mă onorează şi mă obligă în egală măsură. Şi spun acest lucru nu ca pe o simplă formulă de stil, ci ca pe o realitate a ceea ce înseamnă astăzi parlamentul. Instituţia parlamentului rămâne principalul pilon pe care se sprijină orice construcţie democratică. Cu toate acestea, nu putem să ne prefacem că împăratul are haine şi nu putem să ignorăm faptul că orice investigaţie sociologică plasează parlamentul şi pe noi, parlamentarii, în rândul din urmă al încrederii populaţiei de astăzi.

Atat de onorat a fost Bogdan Olteanu de aceasta functie, cea de Presedinte al Camerei Deputatilor, si atat de mult respect a aratat fata de populatie incat nu a refuzat o spaga pentru a influenta o decizie la nivel inalt.

[…] Tocmai de aceea, rămâne o singură cale şi un singur drum viabil: întărirea parlamentului, a autorităţii şi a credibilităţii acestuia.

Credibilitate si autoritate a Parlamentului pe care Bogdan Olteanu le contesta cativa ani mai tarziu, cand Parlamentul voteaza aproape in unanimitate Legea Darii in Plata.

Atunci când vorbim de demnitatea parlamentului, de rolul pe care această instituţie trebuie să îl joace în societate, nu putem să ignorăm raporturile în care ne aflăm cu alte instituţii ale statului, raporturile pe care le avem cu societatea civilă, de asemenea.

Totusi, in postura de viceguvernator BNR a ales sa igonore complet raportul pe care il are BNR cu societatea civila. Sa intelegem ca doar din interiorul Parlamentului trebuie sa existe aceste raporturi cu alte institutii si societatea civila? Nu si cand este angajat BNR?

Legile sunt ele însele făcute pentru oameni, iar pentru a legifera bine parlamentarii trebuie să cunoască ce se întâmplă dincolo de gardul instituţiei.”

Nu la fel se intampla atunci cand legile sunt dezbatute in Parlament in beneficiul oamenilor, iar BNR trebuie sa isi dea avizul favorabil. Atunci, Bogdan Olteanu si restul reprezentantilor BNR, fac tot posibilul sa sprijine lobby-ul bancar impotriva legilor menite sa isi protejeze cetatenii. Parlamentarii trebuie sa stie ce se intampla dincolo de gardul institutiei, dar cand era domnul Olteanu in postura de viceguvernator si oamenii pichetau seara de seara, in iarna lui 2015, nu a considerat ca trebuie sa cunoasca ce se intampla dincolo de gardul institutiei…

Tocmai de aceea, mandatul meu va fi unul al consultărilor permanente cu reprezentanţi ai societăţii civile. Fie că vorbim de patronate, de sindicate, de asociaţii de mediu, de protecţia copilului sau de alte asociaţii din domeniul neguvernamental, atunci când un proiect de lege din sfera lor de interes şi de competenţă va fi pe agenda Camerei Deputaţilor, discuţiile dintre instituţie şi societatea civilă îi vor fi pe agendă. Şi nu vreau să credeţi că deschiderea de care vorbesc are un sens unic. Vreau să aducem cetăţeanul în interiorul Camerei Deputaţilor. Da. În aceeaşi măsură însă, vreau şi trebuie să coborâm în stradă, între oameni.

Domnul Bogdan Olteanu cred ca s-a transformat complet dupa angajarea la BNR. Nu a coborat deloc intre oameni, in strada. Ba, dimpotriva, a sfidat cetateanul de rand prin declaratiile publice adresate clientilor bancari. A refuzat orice intalnire sau discutie cu reprezentantii clientilor bancari si a jignit deputatii care au sustinut legi pentru protectia debitorilor. Ba chiar a amenintat cu o plangere la DNA. Ironie a sortii?

Vreau să fiu un preşedinte al Camerei Deputaţilor conectat la nevoile oamenilor, care vede şi care înţelege România reală, pentru a da un sens complet funcţiei de reprezentare.”

Dupa angajarea la BNR a uitat sa se conecteze la Romania reala! Sa fie asta politica interna a angajatilor BNR?

Vreau să cunosc problemele celor care duc ţara înainte, dar şi problemele celor pe care ţara trebuie să-i ajute ca să poată să meargă înainte.[…] mandatul nostru s-a împlinit, că ne putem prezenta cu fruntea sus în faţa electoratului, pentru a-i cere din nou încrederea pentru patru ani. ”

Domnul Bogdan Olteanu ne-a cerut increderea, atunci cand a acceptat functia de viceguvernator la Banca Nationala a Romaniei. Parlamentul a validat aceasta incredere in numele nostru. Daca am avut incredere in Presedintele Camerei Deputatilor, arestat acum pentru luare de mita a sumei de 1 mil de euro, de ce am crede cu naivitate ca in functia de viceguvernator, toate actiunile sale au fost corecte? Cum de au curaj sa spuna reprezentantii BNR ca arestarea lui Bogdan Olteanu nu schimba cu nimic credibilitatea BNR si nu afecteaza imaginea acestei institutii? De ce am mai crede ca deciziile angajatilor BNR sunt luate cu buna credinta si corectitudine? Mai ales sub protectia unei imunitati de care doar BNR se bucura?

Declaratia la investitura in functie

Alte articole despre Bogdan Olteanu:

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci