Abuzurile Bancpost – povestea unei mame care lupta pentru dreptate

In noiembrie 2007, am contractat un credit de la Bancpost sotul debitor, iar eu coplatitor, in CHF pentru ca banca a spus ca nu ne incadram decat la franci elvetieni si ne-au asigurat ca francul nu isi va schimba cursul valutar. Cand s-a aprobat creditul, 34000 CHF au fost virati in cont de lei, angajatii bancii spunand ca aceasta este procedura la contractele in franci, deoarece ei nu detin fizic atatia franci, doar electronic. Am achitat ratele la zi pana in momentul in care a intervenit divortul de fostul sot., separarea si multe alte probleme.

In noiembrie 2009 am solicitat o reesalonare, iar la semnarea actului am constatat ca ca ei au cesionat creanta la data de 20 .10.2008 (cand nu existau restante la credit) fara sa ne notifice macar, la ERB NEW EUROPE FUNDING ll B.V., afirmand ca asa este in toate contractele, o procedura de-a lor.  Fostul sot ma asigura ca achita toate ratele pana vedem ce se intampla la partaj, dar in realitate nu era asa si cu toate acestea banca nu m-a contactat sa imi comunice ca exista restante.

In luna iunie 2011, am mers la banca sa verific daca se achita ratele si am constatat ca erau restante, pe care eu am inceput sa le platesc, lunar pana in prezent. In cadrul partajului, am incheiat o tranzactie judiciara prin care eu preiau datoria si raman in casa impreuna cu cei doi copii, avand acordul scris al ERB NEW EUROPE FUNDING ll B.V.,act care a fost incuviintat de instanta de judecata. Dupa finalizarea partajului, am solicitat bancii in repetate randuri sa treaca creditul pe numele meu, sa imi comunice sumele achitate si suma ramasa de plata si sa imi emita un nou scadentar. La cele 8-9 solicitari am primit 3 raspunsuri vagi, dar nicidecum sa respecte sentinta instantei de a prelua eu creditul. Astfel ca in aprilie 2013 am primit o adresa prin care mi se aduce la cunostinta ca exista o restanta si penalitati in acel moment in suma de 5000 CHF pe care trebuie sa o achit in termen de 30 de zile, cu toate ca in contract este prevazut un termen de 60 de zile.

Am incercat sa iau un alt credit personal pentru a acoperi aceasta suma, care nu se aproba atat de usor, iar in cele 30 de zile am facut un angajament de plata in care m-am angajat sa aschit toata restanta in termen de o luna. La data de 14 iunie am achitat restanta si penalitatile integral, mi s-a spus ca sunt la zi si ca imi vor trimite dosarul la Cluj, pentru a putea achita ratele lunare in continuare. Dar am constatat ca dupa 4 zile, respectiv 18 iunie 2013 banca a declarat creditul scadent anticipat nu stiu din ce motiv, iar cand ii sunam sa cer lamuriri de la Bucuresti mi-au spus sa aduc inca un imobil in garantie, sa achit o luna si apoi trimit dosarul. Apoi ca trebuie sa achit 3 luni sa vada buna credinta si tot nu au trimis dosarul de la Serviciul credite neperformante, si in final imi spuneau sa ii las in pace, ce tot vreau de la ei, insa nici un moment nu mi-au spus ca acest credit este declarat scadent anticipat.

In luna octombrie 2013 mi-au comunicat ca mai am o restanta de 1600 CHF din perioada 2011-2013, dupa ce in aprilie 2013 mi au spus ca restantele si penalitatile sunt de 5000 CHF. Am continuat sa aschit ratele care de fapt nu stiam cat ar trebui sa fie, respectiv am achitat 200-300 CHF lunar, iar in februarie 2014 am reusit sa obtin de la banca o adresa prin care imi comunica sa le achit lunar 300 CHF timp de un an. In aprilie 2014 am inaintat proces pentru clauze abuzive, proces la care nu s-au prezentat nici BancPost si nici  ERB NEW EUROPE FUNDING ll B.V., care are sediul in Olanda si nu este inmatriculata pe teritoriul Romaniei, deci nu are CIF sau CUI. Dupa expirarea termenului de un an in care mi s-a impus sa achit ratele lunar, nu stiam ce sa fac in continuare pentru ca procesul s-a taraganat destul, asa ca am continuat sa achit rate lunar pana in prezent.

In data de  27 august 2015, am primit un plic de la un executor judecatoresc din Baia Mare, prin care imi comunica faptul ca a inceput executarea silita. Joi deja am primit mesaj de la banca Transilvania in care incasez salariul,  pe telefon ca s-a instituit poprire pe cont, in conditiile in care sunt unic intretinator de familie, am in intretinere si un copil minor la care alocatie este virata in acel cont. Mentionez ca banca nu a depus nici o diligenta pentru a rezolva amiabil problema creditului, iar eu sunt functionar public caruia i-a fost diminuat salariul cu 40% in anul 2010.

Deci creditul a fost de 34000 CHF si a fost virat in lei, banca a facut schimbul valutar, sustinand ca asta este procedura la creditele in CHF pentru ca nu detin fizic atatia franci, pana in prezent detin chitante ca am achitat 27000 CHF (din 34000), iar executarea a venit pe suma de 29.791,81 franci elvetieni reprezentand debit restant , debit care probabil figura la data scadentei in 2013,iar de atunci am continuat sa achit ratele in continuare, deci suma executata nu este exigibila. si 8.409 lei cheltuieli de execulare silita, in conditiile in care dupa ce se declara un credit scadent anticipat (afirmatia angajatilor BancPost) nu se mai percep dobanzi, penalitati si comisioane.

In prezent ma aflu in postura de a mi se licita imobilul probabil pe suma de 30000 CHF si sa raman in strada cu copiii, fiind singurul imobil pe care il detin. Ulterior, dupa ce au aparut mai multe articole pe diferite site-uri despre acest abuz, am fost sunata de la banca si mi-au comunicat ca ei sunt de acord sa achit in continuare suma de 300 CHF pe o perioada nelimitata, suma care de fapt nu stiu ce reprezinta (rata ?.. dobanda?… penalitati?…) insa banca nu imi poate comunica un acord de plata scris, doar verbal , daca ajung la intelegere cu executorul , adica sa ii achit o suma in contul executarii silite si sa inceteze executarea.

Insa…eu de unde am siguranta ca peste 3 luni…6 luni …nu vor repeta actul de executare silita… avand in vedere ca procesul de clauze abuzive se taraganeaza in continuare….si nu stiu care va fi solutia instantei de judecata….astfel am ajuns sclava bancii si sa fiu la mana si bunavointa acestora…pe munca mea…pe nervii si sanatatea mea pentru ca, dupa acest episod am facut o reactie depresiva grava la gandul ca…pe langa faptul ca nu pot asigura copiilor un trai decent, ma aflu in postura de a ramane cu ei pe drumuri….aceasta este tactica BancPost de a ne subjuga.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci