„Există în lume trei lucruri care nu merită nicio milă: ipocrizia, frauda şi tirania”

Domnule Mihai Bogza, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bancpost, bancă al cărei client sunt din păcate, v-aș aduce la cunoștință o maximă: „Există în lume trei lucruri care nu merită nicio milă: ipocrizia, frauda şi tirania” – Frederick W. Robertson. Și în acest context mi-aș permite să vă dau câteva replici, ca să simțiți pulsul real al pieței de retail în care (mai doriți?) să activați:

1. Pe 27.09.2010, Ziarul Financiar vă cita: „Este mult mai bine ca neînţelegerile să fie rezolvate prin parteneriat decât pe cale juridică. Dacă aceşti clienţi care merg în instanţă şi fac publicitate negativă vor avea în viitor nevoie de restructurări ale creditelor, este puţin probabil ca acea bancă cu care au intrat în conflict deschis să îi mai ajute”.

Îmi pun întrebarea dacă dvs. credeți ceea ce spuneți. Eu sunt unul dintre clienții BANCPOST care, de la începutul acestui an, de când a avut loc explozia cursului francului elvețian, am încercat să rezolv problema exact așa cum sugerați dvs: prin parteneriat. Astfel, am fost parte a demersului de negociere de grup. Vă remintesc că Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Grupul Clientilor cu Credite în CHF (GCCC) au lansat în mod oficial, la București, pe data de 18.03.2015, parteneriatul care viza inițierea negocierilor de grup între clienți și băncile care au acordat cele mai multe credite în CHF – inclusiv BANCPOST. Vă întreb și cer un răspuns public: cum a tratat BANCPOST această mână întinsă de clienți? Noi, cei care am parcurs acest demers, cunoaștem foarte bine – și pe propriul buzunar – poziția BANCPOST. Se numește IPOCRIZIE, dle Bogza!

Publicitatea negativă v-o faceți singuri – tratându-vă clienții în felul în care o faceți. Multitudinea de mesaje negative din partea clienților la adresa BANCPOST, care au apărut în ultima perioadă în media, este și rezultatul managementului dvs., domnule!

Când eu, personal, confruntându-mă cu dificultăți financiare, am cerut „ajutorul” BANPCOST, am primit din partea BANCPOST o restructurare care s-a dovedit a fi o capcană: timp de un an de zile am plătit o rată mai mică, după care ați considerat că un client ale cărui venituri s-au redus, are capacitatea să plătească mai mult – astfel, mi-ați mărit marja de la ZERO (cât era în contractul inițial), la 8%. Acesta este managementul BANCPOST și „ajutorul” oferit clienților. În acest context dvs. vă permiteți să vă amenințați clienții? Domnule Bogza, avem precedentul VOLKSBANK! N-ați învățat nimic din el? Ați semănat vânt – veți culege, cu siguranță, furtună!

2. Mai spuneați cu aceeași ocazie: „Ordonanţa 50 a eliminat comisionul de rambursare anticipată. Nicio bancă nu îşi mai poate permite să ţină costul nejustificat de ridicat pentru că va fi penalizată de client prin refinanţare. Dacă clientul nu poate să migreze, înseamnă că preţul nu este ieşit din comun. Şi ce bancă îşi permite să piardă clienţii după ce a investit ca să îi atragă, prin cheltuieli de marketing, de dezvoltare a reţelei şi infrastructurii?” Fără a mă opri asupra mizeriei de înțelegere între ARB și ANPC (prin care ați mărit marjele din contractele unui număr însemnat de clienți și „parafată” de Cerbulescu, despre care știm noi mai multe), vă răspund eu: BANCPOST își permite să piardă clienții, prin politica pe care o duce față de aceștia. Clienții au început să înțeleagă în ce i-ați atras, prin creditarea asta IRESPONSABILĂ, dle Bogza! Și nu se mai tem de bănci! Știu că au dreptul să fie protejați, iar STATUL este OBLIGAT să-i protejeze, în calitate de consumatori. Numărul alarmant de mare de chemări în judecată depuse de clienți împotriva BANCPOST, nu vă spune nimic? Pe cine credeți că mai speriați, dle Bogza? În niciun caz pe vreun client care poate să declare: „Băncile au distrus mii de familii, au abuzat poporul român. Mie Bancpost mi-a distrus sănătatea: clauze abuzive, marje majorate brusc. Dragi oameni care citiți acest articol vă transmit un lucru: «În veci, dar în veci să nu accesați un credit la Bancpost. Veți fi mâncați de vii. Această bancă nu are limită. Își bate joc de debitorii ei. Am pornit de la o rată de 600 lei și am ajuns la 1500 lei. Atenție mare!” Este comentariul unul client Bancpost la un articol de pe Bursa.ro, care vă citează pe dvs, dle Bogza. Acesta este managementul Bancpost, acestea sunt rezultatele în piață! Aceste este feedback real al clienților dvs. Credeți că-i mai speriați? Au ajuns să vă urască!

Repet: „Există în lume trei lucruri care nu merită nicio milă: ipocrizia, frauda şi tirania”.

3. „Pe retail ne-am propus să întărim şi să dezvoltăm relaţiile cu clienţii existenţi. În condiţiile crizei este extrem de dificil să atragi clienţi noi, aşa că punem pe primul plan dezvoltarea relaţiei cu cei existenţi. De aceea, am încercat să îi ajutăm pe acei clienţi care au dificultăţi de rambursare, dar cooperează cu banca pentru găsirea unor soluţii”, spuneați, dle Bogza. Ce fel de soluții, domnule? Soluții ca actuala oferta de conversie în lei, fără niciun fel de discount la sold, prin care practic obligați clientul să răscumpere un credit în CHF, la un curs al francului elvețian mai mare cu aprox. 120% decât atunci când a luat creditul, în condițiile în care imobilul/apartamentul ipotecat mai valorează aprox. 50-60% (sau nici atât) din valoarea noului sold pe care clientul l-ar avea accesând „oferta” BANCPOST, fiindu-i imposibil și să facă o refinanțare la altă bancă? Acestea sunt soluții corecte, morale, echitabile, din punctul dvs. de vedere? Așa credeți că „întăriți şi să dezvoltați” relaţiile cu clienţii existenţi”? Îi pierdeți, domnule Bogza!

4. În februrarie 2014, economiczoom.ro, vă cita, dle Bogza: „Mediul de afaceri își dorește o anumită stabilitate politică, aceasta fiind una dintre premisele stabilității economice. Ne dorim să avem predictibilitate în ceea ce privește măsurile care se iau pe plan economic și, ca atare, privim cu o oarecare îngrijorare schimbările politice și efectele care s-ar putea petrece în mediul economic”. „Ne-am dori să știm despre o nouă taxă cu foarte mult timp înainte. (..) Există o lege care spune că orice nouă modificare legislativă, orice majorare de impozite trebuie anunțată cu șase luni înainte. Este nevoie de consultare înainte de adoptarea unor noi taxe”.

Domnule Bogza, vă deranjează dacă NOI AM CREZUT MINCIUNILE OFIȚERILOR DE CREDITE BANCPOST? Când ne-au recomandat creditele în CHF, ne-au înșelat cu STABILITATEA! Am crezut în asta. Am sperat în asta. Va să zică mediul de afaceri dorește stabilitate… Și noi am dorit. Din păcate, timpul a dovedit că ne-ați înșelat!

Predictibilitate? BANCPOST nu oferă așa ceva nici în momentul de față. Personal am discutat acest aspect la una din sucursale, cu privire la noua „ofertă” de conversie din CHF în lei și nu mi s-a oferit nici un fel de predictibilitate cu privire la creșterea ratelor după cei trei ani de „bal” de dobândă fixă. Acesta este mediul bancar în care activați, dle Bogza – NU OFERĂ STABILITATE, NU OFERĂ PREDICTIBILITATE! De ce ați cere-o dvs mediului politic, dacă nici voi n-o oferiți clienților voștri? Repet: „Există în lume trei lucruri care nu merită nicio milă: ipocrizia, frauda şi tirania”.

Și da, este nevoie de consultare, înaintea de adoptarea unor noi comisioane, marje de dobândă etc etc – nu de invocarea acceptării tacite, dle bancher!

5. Pe 23.09.2014, bankingnews.ro vă cita: „Principala problema a sistemului bancar în prezent este lipsa de predictibilitate. Știti câte proiecte de lege dăunătoare sistemului bancar sunt în discuție în acest moment – legea falimentului persoanelor fizice, legea privind conversia creditelor din valută în lei. Aceste măsuri statul s-a angajat cu FMI că nu le va adopta. Cum poate mediul economic să-și facă planuri de afaceri, când vii cu măsuri pe care ți le-ai asumat că nu le iei prin acordul cu FMI și cu Uniunea Europeana?”

Da, în acest sistem bancar problemă ne-ați atras și pe noi, români de bună credință, români care ne-am dorit un cămin, nu vacanțe exotice, vile sau mașini de lux… Vă întreb, dle Bogza, dvs știți câte CREDITE DĂUNĂTOARE cetățenilor români, a acordat BANCPOST? Cu astea ce facem? Pe voi, bancherii, vă frământă PROFITUL! Pe noi ne frământă ziua de mâine și însăși subzistența noastră, a familiilor noastre! Chiar și fără o lege a falimentului personal, ne-ați adus la insolvență, domnule bancher. La noi în familie, până și copiii au ajuns să fie nevoiți să se înscrie la masa credală, ce să mai discutăm de EON GAZ, ELECTRICA și alții… Credeți dvs că pe debitorul român îl interesează politica FMI? Cum poate debitorul român în CHF, la BANCPOST, să-și facă un plan de viitor, nu de afaceri? Astea sunt întrebările care ne frământă pe noi, domnule bancher… Statul a consultat populația când s-a angajat cu FMI? Cât timp credeți că veți mai putea lua decizii călcând în picioare voința poporului, ignorând pur și simplu cetățeanul care contribuie, resemnat, la plata salariilor voastre grase?

6. Și acum, în final, revenim la articolul care ne-a determinat să luăm poziție: bursa.ro, 22.10.2015 –
„Dacă aş fi investitor în industria bancară românească, m-aş gândi să mă retrag”.
Chiar ne dorim să vă retrageți! Căci performanța voastră este distrugerea noastră și a familiilor noastre! Dacă aș fi din nou în postura de a mai lua un credit, m-aș gândi de două ori înainte de a apela la BANCPOST, dle Bogza! Și, oricum, mă gândesc zi și noapte cum să mă retrag din contractul păgubos pe care l-am încheiat cu Bancpost!

Domnia voastră a apreciat că, în timpul crizei, a fost o perioadă de şoc „în care au apărut tot felul de proiecte exotice ce tind să schimbe cu totul creaţiunea bancară”. Noi, debitorii în CHF, apreciem însă că dvs. nu aveți capacitatea să vedeți mai încolo de lungul nasului. Vă uitați la efecte, neglijând (intenționat, cred eu) să numiți CAUZA. CAUZA sunt creditele „exotice”, moneda „stabilă exotica” pentru care v-ați trainuit ofițerii de credite și pentru care le-ați acordat bonusuri… Dacă dvs ați oferit credite „exotice”, asumați-vă acum și „proiectele exotice” care vin să contracareze dezastrul pe care l-ați produs în sânul zecilor de mii de familii de români!

„Este posibil ca, în perioada următoare, cu toate că piaţa românească are capacitatea să ţină pasul cu amalgamul modificărilor revoluţionare digitale, să vedem o anumită inhibare a investitorilor în a mai face investiţii costisitoare în economia românească, în sectorul bancar, din cauza incertitudinilor pe care le creează atmosfera legislativă din această ţară şi ar fi păcat, pentru că s-au făcut mari eforturi pentru ca sectorul bancar să fie adus la un nivel european şi este păcat să facem acum paşi înapoi”.

În primul rând este păcat să înșelați clienții, domnule bancher. Iar dacă n-a fost înșelăciune, a fost management prost, lipsă de predictibilitate, incompetență, lipsă de profesionalism. Noi vedem o inhibare a actualilor debitori în a mai contracta vreun credit! Asta vedem noi… O neîncredere din ce în ce mai mare a debitorilor în sectorul bancar din România, neîncredere care începe să devină virală, domnule bancher. Și ar fi cazul să vă activați semnalul de alarmă! Pentru că nu veți putea rezista pe piață fără clienți. La poziția pe care ați ajuns până în acest moment, ar fi trebuit să știți că un client mulțumit spune câtorva prieteni, un client nemulțumit spune tuturor prietenilor. Da, spunem tuturor prietenilor dacă am fost nemulțumiți de un produs, un serviciu, dar când vine vorba de recomandarea unui produs sau serviciu, o facem doar dacă suntem întrebați, nu din proprie inițiativă. Acum avem la dispoziție internetul, rețele de socializare, site-uri nenumărate, bloguri, chiar și presa, adresele de e-mail ale deputaților, senatorilor, ANPC-ului, BNR-ului… Chiar și ale organismelor europene. Apropos de „nivelul european” – ce-ar fi să reduceți voi marjele de dobândă, la creditele ipotecare, la nivelul celor din Germania, de exemplu? V-ați mai spăla din păcate.

„Am fost şi eu adesea prezent în Parlament şi, când văd acolo nivelul discuţiilor, tipul de iniţiative care sunt promovate, nivelul discuţiilor care sunt purtate de nişte oameni cu totul nespecialişti şi care aruncă doar nişte proiecte de legi fără să aibă habar despre industria bancară, fără să se gândească să facă un studiu de impact…dacă aş fi eu însumi investitor în industria bancară, probabil că m-aş retrage şi nu m-aş mira dacă mulţi dintre cei care sunt astăzi prezenţi pe piaţa bancară gândesc aşa”, spuneți dvs.

„Specialiștii” dvs, dle Bogza, mi-au dat mie trei nume diferite în adresele pe care mi le-au trimis ca răspuns la unele solicitări pe care le-am făcut băncii! Despre ce vorbim? Specialiștii dvs sunt experți în copy-paste, uitând să modifice numele clientului căruia i se adresează. Specialiștii dvs nu știu să comunice și ajung subiect de cancan în presă, dle bancher. Faceți oferte, clienților, la cursuri de schimb care nu există… Citiți presa, dle Bogza! Clienții nu mai acceptă să tacă. Nu-i puteți cumpăra! A sosit timpul să vă măsurați cuvintele, să vă respectați clienții și să vă gândiți că așa cum Banca îi urmărește pe ei și ei, la rândul lor, au început să vâneze și să sancționeze greșelile și abuzurile băncii!

Vorbiți de studiu de impact… ne puteți prezenta și nouă un studiu de impact al creditării în CHF asupra consumatorului român mediu? Care bancă din România ni-l pune la dispoziție? BNR-ul? Sau nu vă interesează populația – suntem doar carne de tun pentru profitul vostru? V-am solicitat prin adresă scrisă un astfel de studiu de impact și ați tăcut ca peștii… Acum cereți parlamentului studii de impact – tocmai voi? Ce efecte au avut în sistemul bancar – și aici mă refer la clienții care sunt și ei o parte a sistemului bancar – creditele în CHF pe care le-ați promovat la greu în anii 2007-2008? Cum gestionați aceste efecte? Ați făcut fel de fel de artificii de marketing prin care ați ascuns costurile reale ale creditelor, ați promovat agresiva dobânzilor mici, dar fie ați tăcut în ceea ce privește riscul valutar, fie ați mințit. Acum îl folosiți, ca să atrageți clienți pentru creditele în lei.

Statul nici n-ar trebui să intervină prea mult… Ar trebui să permită și să încurajeze ANPC-ul să vă sancționeze la greu pentru practicile incorecte, pentru clauzele abuzive, să vă oblige să încetați aceste practici … Ne-am declara satisfăcuți!

Vorbiți despre „nespecialiști” – cine? Voi? Ați uitati că specialiștii de voi ați fost prinși de către ANPC în „offside” de curând, când vuia presa că ați fost obligați să restituiți oamenilor bani pe care i-ați încasat în mod abuziv? „Bancpost si Credit Agricole, obligate de ANPC sa returneze sume incasate nejustificat de la clienti – HOTNEWS”. Ați uitat că „specialiștii” voștri au chemat oameni în sucursale ca să le dea banii cash, apoi s-au răzgândit și ați generat un întreg scandal în media? „Soluția Bancpost pentru restituirea dobânzilor nejustificate nemulțumește clienții – Profit.ro”. Deci, care specialiști, dle bancher? Despre ce vorbim?

„(…) Ai un credit ipotecar de 100.000 de euro, sumă încă scadentă, nu rambursată, debitorul vine şi dă casa a cărei valoare de piaţă poate fi 20.000 sau 50.000 de euro în momentul acesta şi cu asta creditul este stins. Şi iniţiatorul era foarte mândru de această propunere, spunea că este în concordanţă cu o directivă europeană care urma să fie implementată din 2016 şi încercai să-i explici că sunt câteva lucruri, că nu poţi să schimbi regulile în timpul jocului, că atunci când banca a dat creditul l-a dat pe ideea că urmăreşte toate activele până la stingerea creanţei, că dacă aplici astfel de stingeri de creanţă, înseamnă că creditorii chirografari, cei care nu au în spate o garanţie, nu pot să-şi urmărească creanţa până la final, în timp ce tu, banca, trebuie să te opreşti la nivelul acesta şi, mă rog, şi faptul că se încalcă constituţia prin dreptul de proprietate, că dacă o bancă s-ar duce şi i-ar spune unui client – «ştii, din depozitul tău nu pot să-ţi dau decât jumate, că şi eu am primit doar o parte din credit înapoi», evident că esenţa activităţii bancare s-ar distruge” – asta vă deranjează pe dvs, dle Bogza? Pe mine mă deranjează însă faptul că la cât m-a costat pe mine creditul pe care mi l-ați acordat în CHF, cu banii aceia îmi făceam o casă, nu trebuia să stau într-un amărât de apartament comunist! Și v-ați cam recuperat ce mi-ați acordat… Dacă vă mai las și apartamentul, ieșiți din „combinație” cu un profit mai mult decât frumușel, domnule bancher.

Proiectul de lege care vă deranjează „își propune să re-introducă echitatea și necesarul echilibru” în relația dintre noi (debitor – bancă), „întrucât împarte riscul de pierdere”. Până acum riscurile le-ați pus exclusiv pe capul debitorului. Să ne aducem aminte și că, la momentul împrumutului, cei mai mulți debitori au platit și un avans din prețul imobilului de cca peste 15%. Pe lângă asta, imobilul a fost evaluat de evaluatorii băncii, dupa criteriile băncii. Ce vină are debitorul că la momentul acordării împrumutului, ați evaluat, scriptic, la peste 133% din valoarea împrumutului, iar acum valoarea, estimată de aceiași evaluatori este mult mai mică? ORICUM BANCA A CÂȘTIGAT LA AFACEREA ASTA!

Iar această procedură există de zeci de ani în SUA și, de curând, și Spania și Portugalia.

Poate răspundeți clienților care așteaptă explicații, dle bancher: „De ce banca preferă să vândă creanța la un pret sub 10% din valoare? Cum le argumentați deponenților acest lucru? Le dați la fel, tot sub 10% din banii depuși? De ce nu spuneți și că banca a încasat de la clienți în primii ani de credit peste 50% din suma împrumutată dar clienții au rămas cu solduri mai mari de 90%? O fi ăsta un argument pentru care preferați să vindeți SPV-urilor creanțele în loc să purtați negocieri cu propriii clienși? De ce nu spuneți și ale cui sunt, de fapt, aceste SPV-uri și de ce sunt ele cu sediul în străinătate? Vă rog să ne răspundeți atât nouă, clienților, dar și propriilor voștri deponenți!”

Sau, „Domnule Bogza, vă rugăm să ne explicați de ce băncile din România au exportat creditele PERFORMANTE la doar câteva luni de la acordare? De asemenea, de ce din zeci de mii de contracte creditate în franci elvețieni, nici măcar 0.05% nu au fost acordate în franci elevețieni, fizic vorbind?”

Așadar, domnule bancher Bogza, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bancpost, bancă al cărei client sunt din păcate, dacă v-ați asumat scoaterea pe piața a unui produs „exotic” – creditele în CHF – cu dobanzi abuzive incluse „în timpul jocului” în contracte, măcar în al 12-lea ceas ar trebui să aveți în vedere etica în afaceri și să căutați soluții echitabile împreună cu clienții. Iar asta, în cel mai scurt timp, căci până acum doar ați tras de timp, ați executat silit fără milă români de-ai noștri.

Retrageți-vă, dle Bogza… Spunea Cristian Hostiuc în ziarul Financiar: „Criza a scos la iveală slăbiciunile din sistemul bancar: prea multe bănci pentru cât business se poate face, prea multe sucursale pentru câţi oameni vor şi pot să ia un credit, prea mulţi bancheri care fac operaţiuni manuale şi nu numai, prea puţini clienţi în condiţiile în care jumătate din ţară este în zona rurală”. Retrageți-vă…

În încheiere, să rețineți, domnule bancher: „Există în lume trei lucruri care nu merită nicio milă: ipocrizia, frauda şi tirania” – Frederick W. Robertson.

Cristian D., debitor in CHF la Bancpost

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci