DUPĂ CINCI ANI DE LUPTĂ, “Robin Hood” a învins BCR, în procesul colectiv pe clauze abuzive

BURSA 21.10.2015
EMILIA OLESCU

* BCR: “Nicio hotărâre a instanţei nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă
* Piperea: “Vor începe procesele împotriva BNR”

După cinci ani de luptă cu “Robin Hood-ul modern” al debitorilor (aşa cum i se spune avocatului Gheorghe Piperea), Banca Comercială Română (BCR) a pierdut, definitiv şi irevocabil, lupta pe care o ducea cu peste 200 de clienţi ai săi.
Reuniţi într-un proces colectiv, aceşti oameni împrumutaţi la BCR, care au dat în judecată banca în urmă cu cinci ani, au câştigat, ieri, eliminarea mai multor clauze abuzive din contractele de credit, printre care se numără cele privitoare la comisioane şi dobândă.
În primă instanţă, procesul fusese câştigat parţial de BCR.

Avocatul Gheorghe Piperea, apărătorul clienţilor, ne-a declarat: “Câştigasem la Curtea de Apel pe clauza care priveşte comisionul de administrare, iar acum, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), am câştigat şi pe DRV (n.r. Dobânda de Referinţă Variabilă), pe care banca a crescut-o unilateral. BCR va trebui să elimine din contracte respectivele clauze, iar dobânda va scădea, de la 9%-10%, la cât ajunsese, în genere la 1,5% – cât era iniţial în contract – plus EURIBOR. Menţionez că sunt şi contracte cu marjă zero de dobândă. De asemenea, am mai câştigat şi pe alte clauze care au fost declarate abuzive, cum ar fi cele ce privesc garanţiile suplimentare”.

În procesul câştigat ieri de avocatul Gheorghe Piperea sunt înscrişi 207 clienţi ai BCR. Astăzi, urmează să se pronunţe, în ultimă instanţă, şi decizia din cazul celui de-al doilea proces colectiv pe care Gheorghe Piperea îl are cu BCR şi care implică în jur de 140 de clienţi. Pe fond, acesta a fost câştigat de BCR.
“Mâine (n.r. astăzi), va fi doar o chestiune de formalitate”, aprecia, ieri, avocatul, adăugând: “Oamenii abia aşteaptă să treacă şi ziua de mâine (n.r. astăzi), ca să înceapă să dea în judecată Banca Naţională a României, pentru faptul că a fost alături de BCR şi a fost de acord cu toate mişcările făcute de această bancă”.
Avocatul a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: “Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani şi zece zile de la demararea acestui dosar. Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează”.

Printre altele, hotărârea postată pe portalul ÎCCJ precizează: “Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite BCR S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta BCR S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări. (…) Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzei 8.4 din Condiţiile generale de creditare, precum şi a oricărei clauze care permite BCR S.A. declararea scadenţei anticipate a creditului dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată. În consecinţă, decide eliminarea acestei clauze din Condiţiile generale de creditare”.

La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii BCR ne-au precizat, ieri, că banca are o strategie clară de închidere amiabilă a tuturor litigiilor, menţionând: “Inclusiv clienţii aflaţi în proces cu banca la instanţele superioare au putut închide litigiile pentru a beneficia de una dintre cele mai bune dobânzi de pe piaţă (n.r. în cadrul Programului Scade Rata, derulată, recent, de bancă). Rămânem fermi în această strategie, indiferent de atmosfera creată de avocaţii care promovează discordia în dauna parteneriatelor şi a încrederii”.
În poziţia oficială a BCR se mai arată: “Nicio hotărâre a instanţei nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă, ca atare ne aşteptăm ca detalierea hotărârii să nu facă altceva decât să consfinţească decizia băncii din 2010 privind eliminarea modificărilor unilaterale ale nivelului dobânzii şi modul de calcul al acesteia, ancorat în indicele EURIBOR sau ROBOR şi respectând costurile de finanţare ale băncii.

Aşteptăm redactarea hotărârii instanţei, în această situaţie fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): «nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii»”.
Recent, BCR a anunţat că intenţionează să-i acţioneze în instanţă pe unii dintre avocaţi, pe care îi acuză de “rea credinţă” şi pe care îi numeşte “samsari de litigii”.
Alexandru Berea, director executiv la Direcţia Juridică din cadrul Băncii Comerciale Române, ne-a spus, în cadrul unui interviu, că banca are în jur de 1.500 de litigii individuale cu clienţii, două procese colective (cele în care clienţii sunt reprezentaţi de avocatul Piperea) şi şase acţiuni în încetare cu ANPC.

Rata de succes a BCR în procesele cu clienţii este de 80%, până în prezent circa 800 de acţiuni fiind soluţionate definitiv (excluzând procesul colectiv pe care l-a pierdut, ieri), ne-a precizat reprezentantul BCR, la începutul acestei luni, adăugând: “Criza a fost un şoc atât pentru clienţi, cât şi pentru instituţiile bancare; pe termen lung, însă, ambii parteneri şi-au dat seama de interesul comun de a păstra o relaţie bazată pe încredere şi beneficii reciproce. Tocmai de aceea, reclamăm faptul că apariţiile publice ale diverşilor avocaţi conţin promisiuni înşelătoare referitoare la dobânzi nerealiste. Prin omisiune, sunt induşi în eroare clienţii – marea majoritate a proceselor au fost pierdute la instanţele de apel şi ÎCCJ”.

Sursa: bursa.ro

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci