CLIENTUL REACŢIONEAZĂ LA DECLARAŢIILE LUI NICOLAE CINTEZĂ: “Bancpost a minţit din nou”

1. “Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Centrale, ne-a spus că este vorba despre o «eroare de comunicare» a băncii şi despre o formulare greşită care apare în contractele încheiate cu clienţii”
Nu doar atât. În general Bancpost are erori de comunicare cu clienţii, în sensul că le comunică doar ce vrea şi nu întotdeauna ce îi cer aceştia. În contractele Bancpost nu sunt doar formulări greşite, ci şi formule greşite – vezi formula de calcul a dobânzii începând din 2007 până în 2009-2010, fapt ce a dus la plecarea de la un sold eronat în toate contractele de credit, odată cu implementarea OUG 50/2010.

2. “Modelul prezentat de bancă este fără discount, dar cu facilităţi pe dobândă”.
Exact acelaşi model a fost aplicat de bancă şi în 2007, la încheierea contractelor în CHF: erau facilităţi pe dobândă care, în timp, s-au dovedit ucigătoare pentru clienţi şi oricum dobânda a fost mărită după bunul plac al băncii, clientul fiind într-o poziţie de inferioritate crasă faţă de bancă.

3. “…context, banca a zis: «faţă de cursul meu care este atât, îmi iau o marja de 5%. 60.000 de franci înmulţit cu 4,2 egal cu 252.000 de lei. La această suma adaug 5%, că să poată fi acoperită o variaţie de curs, şi ne da 264.600 de lei, care este un plafon»”.
Ca de obicei, banca se protejează în defavoarea clientului. De ce banca nu stipulează în contract şi o limită maximă până la care să poată creşte dobânda, în cazul în care în ROBORUL va exploda într-o zi? Vă spun eu: pentru că banca nu negociază – banca fură. Aceste conversii fără discount sunt tertipuri ale băncii pentru a scapa de procese pierdute în instanţă. Să vă spun un secret: băncii Bancpost i s-a făcut în trecutul apropiat, de către acelaşi client, cerere de conversie/restructurare. Pe 24 octombrie 2014, aceluiaşi client banc¬post îi refuză posibilitatea refinanţării creditului, trecerii în altă moneda sau restructurării. Acum clientul este exact în aceeaşi situaţie financiară, apartamentul valorează cam tot atât şi hopa, banca vine dintr-o dată cu o conversie cu “facilităţi pe dobânda”. De ce? Pentru că clientul a făcut N sesizări şi reclamaţii la ANPC, CJPC şi în presă? Sau pentru că clientul şi-a pregătit dosarul pentru a merge în instanţa cu banca şi a-şi recupera un prejudiciu de circa 14.200 de euro?

4. “Bancpost are 20 de astfel de conversii finalizate, din care reiese că valoarea totală de plată va fi cu cel puţin 20% mai mică faţă de cea care este estimată acum pe graficul de plată, ne-a mai spus domnul Cinteză”.
Absolut eronată concluzie! Pentru că nu poţi şti valoarea totală de plată, pentru că nu ştii evoluţia ROBOR şi LIBOR în următorii 25 de ani, pe cât este întins acest credit.

5. “Potrivit domniei sale, reducerea menţionată vine din dobândă: «În primii trei ani, acest produs are o dobândă preferenţială de 1 şi ceva la sută şi de aici iese reducerea. Acest lucru apare în contractul nou de credit»”.
Bancpost a minţit din nou – în draftul de contract despre care vorbim, dobânda este fixă doar în primul an!

Articol integral pe bursa.ro.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci