DOCUMENTE: BNR intervine în contracte, deși susține constant faptul că nu are competențe în materie de protecția consumatorului

Întotdeauna, când vine vorba despre problemele dintre bănci și consumatori, Banca Națională a României se apără invocând propriul statut, arătând, totodată, faptul că nu poate interveni în relația dintre consumatori și bănci, neavând competențe în acest sens.

Cu toate acestea, există cel puțin 2 episoade (documentate) în care Banca Națională a României a intervenit în relația dintre bănci și consumatori.

EPISODUL 1: Cazul Volksbank

Potrivit economica.net, la sfârşitul lui 2008, clienţii Volksbank au fost informaţi că vor plăti şi în 2009 comisionul de rezervă minimă obligatorie, pentru care în contract se stipula o perioadă limitată, din cauza politicii BNR privind rata rezervelor minime obligatorii – aflată la 40% la acel moment, cel mai ridicat nivel din Europa.

O scrisoare a BNR, datată iunie 2009, semnată de Iuliu Iacobescu şi Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de Supraveghere, arată că Banca centrală a dispus eliminarea comisionului respectiv din contractele Volksbank, dovada directă că BNR a intervenit direct în politica de comisioane a unei bănci, deşi acum susţine că BNR nu are treabă cu protecţia consumatorilor, invocând statutul legal.

Sursa foto: Economica.net

Ciudat este că în acea perioadă, potrivit declarației de avere, chiar guvernatorul Mugur Isărescu avea un credit la banca Volksbank. Cu toate acestea, guvernatorul a declarat că nu a luat niciodată un credit de la Volksbank. Ulterior, consilierul Adrian Vasilescu, a relatat că acel credit luat de la Volksbank ar fi fost refinanțat la Unicredit, iar guvernatorul Isărescu „și-a amintit unde a achitat creditul, nu de unde l-a luat”.

 

EPISODUL 2: Cazul Piraeus Bank

În urma unei adrese depuse la BNR de către un client al băncii Piraeus, Direcția de Supraveghere din cadrul BNR a transmis o scrisoare către conducerea Piraeus Bank pentru a verifica aspectele semnalate de respectivul consumator. Ca urmare a acestui demers, Piraeus Bank a renunțat la modificarea marjei pentru perioada mai 2009-aprilie 2010, clientului fiindu-i restituite sumele de bani rezultate în urma majorării marjei de dobândă din contractul de credit.

Nu este neapărat o intervenție expresă în contracte, însă BNR s-a transformat într-un veritabil mediator pe relația client-bancă. Întrebarea este următoarea: de ce BNR nu a procedat la fel și în alte situații similare/identice? Pentru că, până la urmă, modificarea marjei de către bancă nu este altceva decât o consecință a unei clauze contractuale abuzive.

Să nu uităm că pe 7 august 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara: „Clienții trebuie să își asume clauzele abuzive, sunt parte a contractelor pe care le-au semnat”.

 

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

  1. In anul 2008 am contractat la Banca Transilvania un credit de nevoi personale in vederea platii unui avans pentru achizitionarea unui imobil, Creditul a fost garantat cu ipotecarea unui apartament. Dupa plata avansului,dezvoltatorul imobiliar a construit imobilul urmand ca noi sa achizionam un alt credit pentru achitarea integrala a creditului,sa transferam ipoteca de la apartament la imobilul dorit a fi achizitionat.
    Ghinion,a venit criza iar Banca Transilvania a refuzat sa ne mai acorde credit,invocand directivele BNR de a nu acorda credite celor care obtin venituri in strainatate. Prin urmare,dezvoltatorul s-a considerat pagubit si a vandut imobilul,nerambursand niciun cent din avansul de 17000 Euro, eu am ramas cu datorii la banca,platind rate si avand apartamentul ipotecat pentru ceva ce nu exista. Sper ca BNR se simte bine…

  2. Tot in anul de gratie 2008,anul crizei cand AIG se prabusea am dorit sa ne retragem din fondul de pensii private pe care le achizitionasem in anul 2003. Dupa ce am cotizat timp de 5 ani cu suma totala de 8000 lei,ni s-au rambursat nici mai mult ,nici mai putin de 1000 lei. Ne-am adresat OPC Prahova ,fara succes, ni s-a raspuns ca nu se poate face nimic,din pacate…
    Doar experiente “minunate” ne-a oferit sistemul financiar-bancar romanesc.
    Imi cer scuze, postarile mele nu prea au legatura cu articolul,insa,am simtit nevoia sa postez undeva pataniile familiei mele.

Comments are closed.