JOS ISĂRESCU! VREM UN GUVERNATOR CARE NU TOLEREAZĂ ABUZURI BANCARE ÎMPOTRIVA POPULAȚIEI

Clienții cu credite în CHF îi transmit Guvernatorului:

Domnule Isarescu, sunt suficient de civilizate și de concrete solicitările de mai jos?

Puteți „să coborâți atât de jos” încât să înțelegeți că ne-am săturat de corupția la nivel înalt din sistemul bancar – banca centrală, politicieni care vă țin în brațe? De ce închideți ochii la abuzurile băncilor și siluiți legile în favoarea lor?

 • DEMISIA!!!!!
 • CERCETARE DNA pentru rolul avut în succesele de răsunet ale sistemului bancar sub conducerea dumneavoastră: Bancorex, BIR, Dacia Felix etc
 • CERCETARE PENALĂ pentru permiterea lansării pe piață a produselor toxice de creditare în CHF
 • CERCETARE PENALĂ pentru permiterea clauzelor abuzive în contractele de credit ale acelorași banci care, în țara de origine, au contracte imaculate.

Noi, debitorii în CHF, AM FOST ÎNȘELAȚI – băncile au promovat CHF-ul fără să faca studiu de impact – și acum Bogza are tupeul să ceară parlamentului asemenea studii înainte de implementarea unor legi incomode pentru bancheri – fără sa avertizeze asupra riscurilor, fără să își asume nimic din acest risc, atrăgând clienții cu dobânzi mai mici și sume mai mari de creditare, decât în cazul în care am fi luat euro sau lei – deși au facut „simulările” pe aceleași venituri ale noastre. BNR a văzut, a știut și a tacut! Nu spunea un coleg de-al dvs. dle Guvernator, că „aveți în cap creditele a milioane de români”? Așadar, sunteți complice! Aveți mâinile pătate de lacrimile copiilor români părăsiți de părinți pentru a lucra în străinătate și a le asigura traiul de zi cu zi! SUNTEȚI VINOVAT de moartea celor care s-au sinucis din cauza poverii ratelor!

Deci, dacă unele bănci AU ÎNȘELAT POPULAȚIA fără educație financiară, să ÎȘI ASUME acum să imparta riscul valutar și aprecierea exagerată a francului elvețian, cu debitorii!

BANCPOST! Avem un mesaj și pentru tine: clienții care și-au dat seama că i-ai înșelat, NU ACCEPTĂ CONVERSIA ÎN LEI fără un discount la sold suficient încât să acopere aprecierea francului elvețian, dobânzile mărite de tine după bunul plac, marjele umflate peste noapte. NOI NU AM VRUT SĂ FACEM SPECULĂ, CÂND AM APELAT LA TINE! Și nu uita: CAMĂTA ESTE INFRACȚIUNE!

Dle Guvernator, dacă băncile au vrut să giram cu casele, acum să accepte casele pentru stingerea creanțelor. Așa cum nouă ne-au pus în cârcă aprecierea CHF-ului, să își asume și ele devalorizarea imobilelor. De ce trebuie ca numai debitorul să preia toate riscurile??? Băncile au supraevaluat locuințele, nu noi! Acum să-și asume!

Și mai vrem ceva: vrem ca toate băncile să ramburseze debitorilor comisioanele de acordare! În numerar!

ANPC! Și pentru tine avem un mesaj: furtul practicat de bănci este efectul permisivității date de tine, în complicitate cu BNR și ARB! ACUM ȘTIM! Știm cum ați vândut OUG 50. Știm de corespondența ta cu ARB! Așadar, suntem cu ochii și pe tine! 

Dle tehnocrat Isărescu, mai lăsați-ne cu aerele de zeu al finanțelor României…
Protestul de azi a fost pentru demitere dvs și nu pentru „dialog”. „Să dialogăm” a fost atunci când am semnalat practicile incorecte la care au fost supuși debitorii, prin băncile pe care le-ați încălzit la sân și pe care NU LE-AȚI SUPRAVEGHEAT așa cum ar fi trebuit s-o faceți! Să „dialogăm” însemna OUG 50/2010 nemodificată și implementată în interesul consumatorilor. Să dialogăm înseamna proiectul de lege 193/2000 care nu a fost aprobat nici până azi, din 2013, pentru a servi intereselor cetățenilor…

Ați permis băncilor să intervină în modificarea legilor care ne apără, prin susținerea doleanțelor lor în detrimentul consumatorilor. Astăzi instanțele dovedesc că sunt încălcate drepturile consumatorilor! În continuare „vulgarizați” întreaga procedură judecatorească prin nerecunoașterea acestor practici abuzive din partea băncilor pentru toți consumatorii de produse bancare și nu numai pentru debitorii în CHF, așa cum vreți să scoateți în evidență, ca să instigați pe ceilalți debitori din alte valute împotriva celor în franci elvețieni… josnic vă comportați! Mai mult decat atat, organizati conferinte cu judecatorii sa le explicati “mai bine” cat de zdruncinat va fi sistemul bancar de niste credite “care nu provoaca risc sistemic”. Suferiti de amnezie sau mintiti? Nu este doar lipsit de etica ce faceti dumneavoastra, este sfidator pentru magistrati si instantele din Romania.

Toți consumatorii bancari sunt păcăliți de clauzele abuzive ascunse prin tertipuri contractuale de „profesioniștii amiabili” ai „băncilor partenere” pe care dvs le acoperiți…

Am vrut explicații tehnice despre modificarea dobânzilor variabile din contracte, conform cu piața internațională, atunci când aceasta a avut valori scăzute… atunci, când le-am cerut. Nu spuneați dvs. că „piața dictează prețul”? DE CE NU A DICTAT ȘI VALORILE ÎN SCĂDERE ALE MARJELOR ȘI DE CE NU AȚI DISPUS UN CONTROL PENTRU STABILIREA ADEVĂRULUI??? Atunci, NU acum!

Ați afirmat că ați ieșit public spre avertizarea populației cu privire la creditele în franci… am facut o introspecție amănunțită a paragrafelor în care spuneați că ați făcut aceasta și nu există niciun rând sau cuvânt prin care să amintiți riscurile la care ar putea fi supuși cetățenii.

În continuare ne țineți în eroare, dar faceți apel la „manierele civilizate ale protestatarilor”, dar manierele dvs., oficialilor, unde sunt?

Nu înțelegem ce vreți să spuneți cu coborâtul „cât de jos puteți”… noi am dori să vă coborâți numai atât cât am fost nevoiți și noi, debitorii, prin împrumuturile pe care le-ați instrumentat împreună cu băncile „partenere”… doar atât de jos, până la a fi executați silit, toți „tehnocrații” pe care îi propuneți în funcții politice… și ca să nu fie nevoie să ne „vulgarizam” reciproc, vă cerem doar DEMISIA! Vremea dialogului a trecut.

Ați declarat azi: „…de fiecare dată nu am respins dialogul, dimpotrivă. Dacă au cereri clare, vom încerca să dialogăm cu dânşii, într-o manieră în care ne dorim să fie cât mai civilizată şi noi făcând efortul să nu fim extrem de tehnici, să coborâm până unde se poate coborî, însă fără a vulgariza, explicaţiile, discuţiile şi limitele pe care le are banca centrală”. Atunci poate răspundeți punctual și la următoarele întrebări, care ne-au fost transmise de către domnul Soviani:

1. BNR consideră normal ca Banca Transilvania, în propunerile de conversie a creditelor în franci în lei, să solicite expres debitorilor să renunțe la orice acțiune în justiție, prezentă și viitoare împotriva băncii, legată de respectivul credit? În ce fel protejează BNR dreptul la justiție pentru clienții sistemului bancar?

2. BNR a lăsat impresia că dacă va exista o soluție favorabilă debitorilor în franci elvețieni ar fi o catastrofă pentru sistemul bancar. De ce a apărat BNR dreptul băncilor comerciale de a NU aduce capital pentru creditele care ar deveni neperformante și a permis cu ușurință externalizarea creditelor? I se pare normal BNR-ului ca inclusiv credite în franci să fie externalizate pentru câțiva cenți pentru un Euro (au renunțat la credite pentru până la 20% din valoarea lor, în timp ce debitorilor nu li s-a făcut vreo ofertă tentantă).

3. Întrucât știm că BNR a făcut o analiză detaliată a creditelor în franci elvețieni, care arată că majoritatea celor împrumutați în franci aveau venituri mici și medii, ne poate spune BNR care era nivelul mediu al cheltuielilor de subzistență avute în vedere de către bănci, pentru debitori, la stabilirea gradului maxim de îndatorare (informațiile mele sunt că BNR le-a acceptat băncilor să calculeze cheltuieli de subzistență la nivelul 300-400 de lei – infim față de necesar, tocmai pentru a acorda împrumuturi și mai mari).

4. Cum își explică BNR faptul că băncile au țintit prin acest produs, în mod evident, tocmai categoriile de populație cu venituri mici și medii, pe care le-a mai și păcălit prin oferte mincinoase și comisioane abuzive?

5. Cum își explică și tolerează BNR atitudinea unor bănci comerciale de a nu respeta decizii definitive și irevocabile ale justiției (în procese câștigate de debitori)? De ce nu a dat BNR și nici domnul Isărescu personal, un mesaj clar că inclusive băncile trebuie să respecte, fără discuții, deciziile definitive și irevocabile ale statului român?

6. Domnul Cinteză susține că BNR nu putea interzice creditele în franci elvețieni. Chiar BNR a demonstrat însă că putea să le limiteze drastic (prin testele de stress și prin a avea în vedere deprecieri semnificative aferente riscului de curs valutar). De ce nu a făcut BNR acest lucru și în perioada de boom a creditelor într-o manieră care să limiteze efectiv acest produs (spre exemplu, risc de depreciere de 50%)?

7. De ce se opune BNR unei legislații în care sistemul bancar să se îndestuleze în urma unui credit devenit neperformant, doar din GARANȚIILE pe care le-a considerat suficiente și super-acoperitoare la momentul acordării creditelor?

8. Când a constatat BNR că produsul de creditare în franci elvețieni este unul toxic pentru România și ce a făcut efectiv și EFICIENT pentru a-l stopa (va răspunde că ați ridicat rezervele minime obligatorii, dar asta nu a fost o măsură eficientă, ci una despre care avea cunoștință că băncile o vor evita – prin exportul de credite)?

9. BNR-ul consideră necesar să își ceară scuze față de cei care s-au împrumutat în franci elvețieni?

P.S. Nu am auzit ca Mugur Isărescu să fi donat vreun leu familiilor îndoliate, din salariul de cca 12.000 euro/lunar (apropos, de ce nu vă apare salariul pe declarația de avere?) dar iată, l-am zărit pe marele artist de renume mondial André Rieu făcând asta. RESPECT MAESTRE Rieu!!! Dar unde sunt marii bogați ai neamului? Din nou, Becali?

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

7 comments

 1. Am fost la miting in seara asta si NU a venit nimeni de la BNR sa vorbeasca cu noi. Jos Isarescu si acolitii!

 2. Jos Isărescu și acoliții lui. Vrem sa plătim niște rate rezonabile!! Am fost înșelați! Vrem guvernator real nu unul doar pentru bănci și favorizare de abuzuri! !!

 3. Acest mesaj l-am trimis la adresa de mail a bnr , impreuna cu textul din aceasta pagina.

  M-am saturat sa muncesc 18 ore pe zi ca sa platesc incompetenta voastra!!!Sunteti platiti sa aparati cetatenii care va platesc salariile si nu bancile care continua sa abuzeze oameni cinstiti ai acestei tari.Pana cand aveti de gand sa va ascundeti si sa nu va asumati greselile?!!Noi cei care am luat credite ne-am asumat partea noastra de vina, eu personal prin faptul ca platesc rata egala cu salariul meu lunar si nu am bani sa asigur minimum necesar copilului meu .Nu aveti nici o mustrare de constiinta stiind ca cetateni cinstiti, pentru ca despre asta e vorba , vorbim de oameni care de 8 ani continua sa-si plateasca ratele chiar daca sunt sufocati, sunt abuzati?La ora cand va trimit acest mail am luat o pauza din munca pt a trimite mesajul, si ma voi intoarce la munca probabil pana la ora 2-3 noaptea , pentru ca maine dimineata s-o iau de la capat incepand cu ora 7:00.Asta pentru ca traiesc intr-o tara in care coruptia e o virtute iar a fi cinstit este un pacat, din moment ce se rasplateste inselaciunea (banca) si se pedepseste buna credinta (clientul).Nu stiu in cine credeti voi, dar sa stiti ca legile universale determina la un moment dat ajungerea in punctul de echilibru. Cu alte cuvinte oricine va trebui sa dea socoteala pentru actiunile sale. Chiar si voi ….
  Echilibrul e o lege a fizicii…

 4. Am fost aseară la mitting.
  In diplomația obișnuită, Domnul Isărescu putea da vina pentru a discuta cu noi. Dar nu a facut-o si nici nu a delegat pe cineva.

  BNR dezvolta practici de supraveghere prudentiala pentru bănci, nu pentru cetățeni! Dureros!

 5. am ajuns la saturatie. Asa nu se mai poate. Impreuna trebuie sa putem face ceva pentru nefericitii care sun in aceasta cauza. trebuie sa fim uniti

 6. domnule isarescu stii foarte bine ca bancile ca sa ne acorde imprumuturi in valuta ca sa nu incalce norma 4 bnr, a considerat clientii ,consumatorii romani drept nerezidenti…incredibil ce se intampla in aceasta tara cu acordul bnr bancile au inselat clienti si atentie… statul roman.Moneda de circulatie intre rezidenti conform normei 4 atentie este leul

  RUSINE… RUSINE !!

Comments are closed.