Conversia creditelor in CHF: de ce acum si de ce la curs istoric

Aceasta lege nu mai poate fi amanata. Fiecare minut inseamna: pentru banci foloase necuvenite in plus, pentru debitori inca o zi in care au supravietuit in drumul spre ruina. Fiecare minut inseamna: perpetuarea unei inselatorii cumplite, inselatoria secolului, pe care bancherii se straduiesc sa o ascunda sub pres iar debitorii se incapataneaza sa o arate lumii. Fiecare minut inseamna un minut in plus in care se tes plasele aliantelor cartelare ale bancilor care au pus Romania sub teroare, incercand sa ascunda o problema urata. Cat de urata inca nu stim, insa putem banui. Atat de urata incat daca adevarul ar fi scos integral la lumina, vinovatii ar plati mai mult decat  pretul unei diminuari a profitului. Debitorii au platit deja cat pentru 10 vieti. Iar unii au platit cu viata.

 1. Bancile au acordat credite in franci elvetieni prezentand aceasta moneda de refugiu ca fiind cea mai stabila moneda, moneda unei tari prospere. Cursul s-a dublat sau mai mult, ratele s-au dublat.
 2. Oamenilor li s-a spus ca nu se incadreaza la credite in lei sau euro si li s-a vandut o minciuna frumos impachetata.
 3. CHF (francul elvetian) este o moneda de refugiu. Se apreciaza in perioadele de criza si se depreciaza in perioadele de stabilitate. Este o moneda “stabila” in instabilitate. Bancherii au stiut acest lucru fiindca sunt profesionisti. Debitorii nu, fiindca nu sunt profesionisti ci doar oameni de buna credinta. Au avut incredere in banci si acum platesc scump pentru asta.
 4. Bancile nu au avut CHF astfel incat sa acopere creditele acordate in aceasta moneda. Daca au avut, cum de nu pot sa demonstreze?
 5. Scopul a fost sa se acorde credite in lei sau euro iar oamenii sa plateasca creditele calculate la cursul CHF, despre care se stia ca este moneda de refugiu si ca va creste. CHF este moneda scriptica a contractelor si atat.
 6. Aproape nimeni nu a primit CHF, ci lei sau euro. Bancile au transferat vanzatorilor din contractele de vanzare ce au stat la baza creditelor lei sau euro, CHF ramanand doar moneda virtuala in care s-a acordat imprumutul. Avand conditii ceva mai bune de dobanda, bancherii au atras mai multi clienti care, desi li s-a spus ca nu se incadreaza la credite in lei sau euro, se incadrau la credite mai mari in franci elvetieni.
 7. In Romania nu se fac tranzactii in CHF. Francul elvetian nu are o circulatie efectiva pe teritoriul tarii.
 8. In contracte a survenit un dezechilibru major intre prestatiile partilor, cauzat de: cresterea cursului CHF, cheltuielile suplimentare cu schimbul valutar din lei/euro in franci si din franci in lei/euro, lipsa CHF pentru o lunga perioada de timp din casele de schimb valutar, diferentele dintre cursurile practicate de banca si casele de schimb valutar si cursul BNR. Toate suportate de client. Banca a obtinut astfel foloase uriase necuvenite, fara contraprestatie, in detrimentul clientilor.
 9. Bancile nu au informat clientii asupra riscurilor la care se supun. Omisiunea bancilor de a informa imprumutatii asupra riscului de hipervalorizare a CHF, fenomen previzibil pentru expertii financiari, a determinat angajarea oamenilor in contracte plecand de la o imagine deformata a intinderii drepturilor si obligatiilor asumate, fiind pusi in imposibilitatea de a cunoaste si anticipa marimea obligatiilor lor. Aceasta constitutie o incalcare, de catre banci, a obligatiei legale de informare si consiliere.
 10. Nici dupa 8-10 ani, “supravietuitorii” CHF nu pot cunoaste intinderea obligatiilor lor. Singurele estimari le pot face pornind de la datele de acum. Cum arata acestea? Intre timp, in multe cazuri, oamenii si-au platit deja creditele luate raportat la valoarea in lei. Cu toate astea, au un sold mai mare de plata decat suma imprumutata! Fiindca totul se calculeaza la cursul CHF! Si mai pot spune debitorii: o noua criza va urma, si cursul francului elvetian va creste. Fiindca acum au aflat ce este o moneda de refugiu.

Deci: dupa ce si-au platit deja valoarea creditului, in numai 8-10 ani (in lei), mai au de plata o suma mai mare decat suma imprumutata!

 1. Oamenii au semnat contracte de adeziune, preformulate, fara posibiltatea negocierii clauzelor contractuale si fara a fi informati asupra riscurilor la care se supun, ba mai mult, au fost inselati asupra stabilitatii CHF.
 2. O clauza care nu a fost negociata individual, care este contrara bunei credinte si care creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, in detrimentul consumatorilor, este o clauza abuziva. Asa spun legile.
 3. Justitia romana a decis in peste 117 dosare inghetarea cursului la data acordarii creditului. 32 sentinte sunt definitive.
 4. Curtea Suprema de Justitie a Spaniei a decis: creditele in CHF sunt instrumente financiare derivate complexe
 5. Banca franceza BNP Parisbas a fost pusa sub acuzare penala pentru acordarea de credite imobiliare in CHF.
 6. Imprumutatii romani nu au apelat masiv la cercetari penale. Inca.

Acum, imprumutatii romani in franci elvetieni apeleaza la Parlament pentru o lege corecta: conversia creditelor mincinoase si distrugatoare la cursul de la data acordarii. Atat. Dar nici macar la acest curs nu va fi acoperit prejudiciul suferit de oameni. Banii incasati injust de catre banci nu vor fi returnati oamenilor. Sanatatea distrusa si nervii zdruncinati, pierderile de vieti omenesti cum pot fi platite? Pentru pierderea stimei de sine, viitorul ratat al copiilor cine raspunde?

Parlamentul este chemat sa ia masuri acum. Nu maine, nu peste 1 an, nu peste 5 ani. Fiindca nu se mai poate ocoli o realitate. Iar cine seamana vant culege furtuna.

GENOCÍD, genocide, s. n. infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic [Pl. și genociduri] – Din fr. génocide.

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

3 comments

 1. GENOCÍD, genocide, s. n. infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic [Pl. și genociduri] – Din fr. génocide.
  Asta au facut bancile in Romania si nimeni nu este destul de puternic sa le opreasca si sa le faca sa plateasca ptr.acest fapt !

  1. Parlamentul și guvernul nu iau măsuri drastice asupra băncilor pt ca sânt datori vânduți băncilor vb acea nu musti mâna care te hrănește

Comments are closed.