Croația: Cu sau fără voi.

Parlamentul croat a aprobat legislația care permite ca împrumuturile în franci elvețieni să fie convertite în euro. Această decizie a fost luată în ciuda avertismentelor și amenințărilor constante pe care le-a primit de la băncile străine care afirmă că singurul lucru pe care-l va realiza este slăbirea monedei naționale, kuna.

Pachetul de legi permite ca împrumuturile să fie convertite din franci elvețieni într-o o altă monedă, pentru a ajuta cetățenii să-și plătească împrumuturile, care, în unele cazuri, sunt încă în creștere. Guvernul se așteaptă ca băncile să-și asume costurile de conversie, estimate la 6 miliarde de kuna, în timp ce banca centrală spune că povara poate ajunge la 8 miliarde de kuna.
Ca și alte țări din Europa de Est, inclusiv Ungaria și Croația, creditele ipotecare și creditele de consum în franci au devenit foarte populare. Motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru? Clienții au fost informați că monede ca francul elvețian sau yenul japonez oferă rate mai mici decât cele în moneda națională. Rezultatul? Cetățenii croați trebuie să scoată acum din buzunar mai mulți kuna pentru a acoperi plățile, în timp ce mulți se luptă sau nu pot ține pasul.

Cinci dintre principalele bănci străine s-au pregătit să dea în judecată Croația la Centrul Internațional de Soluționarea diferendelor cu privire la investiții în Washington, în cazul în care guvernul a decis să continue planul menționat. În conformitate cu băncile, Croația încalcă legile Uniunii Europene, cât și tratatele bilaterale de investiții. Băncile au pretins, de asemenea, că au înțeles necesitatea redeschiderii discuțiilor și găsirea unei soluții de compromis cu cetățenii, dar că opțiunea aleasă de către guvernul croat este total greșită și ilegală.
Fitch Ratings, o agenție internațională la nivel mondial, a ajutat guvernul croat să-și apere ideea, declarând că “schimbarea ar trebui să ajute, de asemenea, la stabilizarea împrumuturilor neperformante care au crescut rapid în ultimii ani”.

Consorțiul băncilor străine, format de fapt din cele mai multe dintre băncile care se află în Ccroația, deoarece această țară stă prost la capitolul bănci naționale, susține că problema legată de împrumuturi este de fapt politică. Această idee încearcă să explice că nu băncile sunt responsabile de situația actuală, ci guvernul. Dar, în timp ce unul dă vina pe celălalt, și invers, singurul adevăr este că clienții băncilor sunt “sclavi ai împrumuturilor”. Acești cetățeni au nevoie de o soluție la o problemă care nu a fost creată de ei.

Consorțiul menționat mai sus este format din: Erste Group Bank AG Austria, UniCredit Italia, OAO Sberbank Rusia, Raiffeisen Bank International AG Austira și Hypo Group Alpe Adria AG Austria. Pe de altă parte, guvernul este apărat de către ministrul de finanțe, Boris Lalovac, care a susținut în mod categoric că “guvernul își protejează cetățenii, în conformitate cu constituția”. Lalovac afirmă, de asemenea: “unde sunt băncile atunci când cetățenii ar trebui ajutați?; unde au fost ele când au acordat așa-numitele credite spelucative?”.

Răspunsul la aceste întrebări este cel mai dorit și căutat de către cetățeni. În timp ce guvernul și băncile se acuză reciproc, cetățenii sunt încă “sclavi ai împrumuturilor”.

Sursa: http://www.fxloans.org/croatia-with-or-without-you/

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

  1. Foarte Corect! Ce face însă guvernul României? Absolut Nimic!
    Asista complice la jaful băncilor asupra poporului român!

Comments are closed.